Ponta a demisionat. Pleacă tot Cabinetul, în frunte cu Oprea

Premierul Victor Ponta a demisionat în această dimineaţă la ora 10.40. Odată cu el pleacă toţi membrii Guvernului. Din păcate, conferinţa programată pentru astăzi de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, privind rezultatele Corpului de Control la CNADNR a fost anulată, aşa că nu vom mai şti ce concluzii au tras subalternii fostului ministru.  

Depunerea mandatului vine după protestul de aseară din Bucureşti, când peste 15.000 de tineri au ieşit în stradă şi i-au cerut demisia atât prim-ministrului, cât şi vicepremierului Gabriel Oprea şi primarului Cristian Popescu Piedone, pe care îi acuză că sunt responsabili de evenimentul cutremurător din Club Colectiv.

În urma incendiului de acum 5 zile au murit 32 de persoane şi alte 90 se luptă între viaţă şi noapte.

“Oamenii simt nevoia de mai mult”

“Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa, din nou legitimă, de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit”, şi-a argumentat decizia Victor Ponta.

“Sper să nu fie vorba de răzbunare în Justiţie”

El a precizat că în cazul Clubului Colectiv răspunderea juridică va fi stabilită de către Justiţie. “Am văzut că a început acest lucru, sper doar să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică şi să nu ne păcălim că principalii vinovaţi sunt lăcomia şi iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva, şi nu lăcomia şi iresponsabilitatea, vom repeta aceste tragedii”.

Ponta consideră că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

“Supărarea, suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat şi cred că agresivitatea, toleranţa, violenţa chiar verbală, e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România”, a mai spus Ponta.

“Am obţinut rezultate economice şi sociale remarcabile”

El nu s-a putut abţine să nu amintească performanţele economice cu care se laudă mereu, deşi în mandatul său nu s-a început construirea niciunui kilometru de autostradă.

“Am obţinut cu greu în ultimii ani rezultate economice şi sociale remarcabile şi dacă avem o perioadă lungă de instabilitate, de tulburări sociale şi politice putem să pierdem tot şi să ne întoarcem la momentul 2012. De altfel, într-un climat de instabilitate politică şi de tulburări sociale, cu oameni în stradă, e imposibil să promovezi noi proiecte pozitive, eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Cei care cred că doar cu ură şi fiind contra pot să conducă o ţară vor constata cum au constatat şi în 2012 că nu e aşa”, a afirmat Ponta.

În final, el a mulţumit tutror care au votat şi susţinut Guvernul, cu loialitate, şi el şi-a araătat convingere că forţele politice şi parlamentarii care au susţinut Guvernul „au de ce să se mândrească” cu rezultatele economice şi sociale ale Guvernului. Ponta a mai spus că cei care speculează politic suferinţa oamenilor vor plăti un preţ foarte scump.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.