UPDATE 2! Ponta, despre criza francului elveţian: Vreau să nu vindem iluzii

Explozia francului elveţian, ce a atins la sfârșitul săptămânii trecute cea mai mare valoare din istorie, de 4,4228 lei, iar astăzi  a urcat până la 4,4716 lei, l-a determinat pe premierul Victor Ponta să-i ceară mai întâi  ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a găsi o soluţie pentru românii care au credite în franci.

Astăzi, Ponta face un pas înapoi, declarând că „vreau să nu vindem iluzii, să creăm aşteptări nerealiste”, şi îi cheamă la discuţii pe copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, pe „5 teme esenţiale”, printre care şi cea privind legislaţia financiar-bancară, pentru a vedea în ce măsură Parlamentul şi Executivul pot interveni în a preveni viitoare crize ”care, din păcate, vor apărea de fiecare dată”.

UPDATE 2: Gorghiu a respins invitaţia lui Ponta: “Dacă dl Victor Ponta este depășit de anumite probleme sau dorește stabilirea unei poziții unitare, la nivelul întregii clase politice, în legătură cu anumite teme, se poate adresa în acest sens președintelui. Dl Ponta nu este președintele României pentru a se erija în mediator, nu poate fi și presedinte de partid și mediator și prim-ministru și deputat. Singura instituție care poate asigura o mediere între partide, pe diverse teme, este președintele României”.

UPDATE: PNL a cerut convocarea de urgenţă a Parlamentului, pentru aprobarea Legii insolvenţei persoanelor fizice, iar Ponta susţine acest demers.

Elena Udrea nu a ratat momentul să apară şi ea public, arătând că PMP propune ca „statul să garanteze conversia din valută în moneda națională”.

„Altfel, doar băncile vor avea de câștigat. Cea mai bună soluție este aceea a unei ordonanțe de urgență”, a dat ea soluţia salvatoare, la care s-au gândit însă toţi.

Dacă nu l-ar avea la cataramă pe Tăriceanu – căruia, pe vremea când era premier, „îi duduia economia în cap”, potrivit lui Băsescu -, Ponta i-ar zice vre-o două, public, pentru faptul că a lăsat populaţia să-şi cumpere iluzii îndatorându-se excesiv la bănci şi, mai ales, pe unii dintre români într-o monedă exotică.

Ce nu spune franc Victor Ponta sunt două lucruri esenţiale: Elveţia nu face parte din UE iar leul „n-are nicio treabă cu euro, moneda europeană la care ne raportăm noi”, potrivit analistului economic Ilie Şerbănescu.

Principiul electoratei nu se poate aplica

Anul trecut, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor, pein care se acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35%, timp de 2 ani. Una dintre condiţii este ca venitul persoanelor care solicită restructurarea să nu depăşească 2.200 lei brut pe lună. Deducerea fiscală din venitul lunar impozabil a fost stabilită la 900 de lei şi se aplică după cei 2 ani de restructurare a creditului.

Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

75.000 de păcăliţi

Cei circa 75.000 de români care s-au împrumutat în anii 2007-2008 în franci elveţieni s-au păcălit amarnic, deoarece plata creditelor s-a dublat în utlimii ani prin creşterea masivă a valorii francului, iar acum acesta a ajuns să fie aproape cât euro. Mai mult, ei au luat, în principal, credite ipotecare, iar acum chiar dacă ar încerca să renunţe la locuinţă vor pierde masiv, deoarece preţul acestora s-a prăbuşit aproape la jumătate.

Dar nici Guvernul, nici BNR şi, cu atât mai mult băncile, nu i-a avertizat la vremea respectivă asupra acestui risc. Ba, mai mult, cei în cauză au apelat la credite în franci elveţieni pentru simplul fapt că era unica soluţie pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă, celelalte bănci neacordându-le împrumuturi în condiţii atât de avantajoase pentru creditul ipotecar.

Mai sunt însă şi firme care au făcut astfel de împrumuturi, dar despre situaţia lor nu vorbesc nici Ponta, nici reprezentanţii BNR.

”Acum au de suferit 75.000 de oameni care au credite în franci elveţieni. Însă, dincolo de ceea ce se poate sau nu se poate face pentru ei, vreau să ştim dacă la nivel legislativ România îndeplineşte toate criteriile legislative pe plan european în aşa fel încât posibile alte crize pe plan internaţional financiar să afecteze cât mai puţin populaţia din România”, a spus Victor Ponta astăzi, la începutul şedinţei BPN a PSD.

Premierul a enumerat şi celelalte teme de discuţii cu liderii PNL: sistemul electoral, Masterplanul General de Transport – „dacă miniştrii Ioan Rus, Teodorovici şi Darius Vâlcov trebuie să stabilească dacă se va merge mai departe cu el, aşa cum a fost convenit cu CE” -, legile siguranţei naţionale şi revizuirea Constituţiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.