UPDATE! Ponta, despre “supărarea” angajaţilor Metrorex: Nu se mai fac toate afacerile Metroului prin firma sindicatului

Premierul Victor Ponta consideră că „supărarea” la Metrorex este că „nu se mai fac toate afacerile prin firma sindicatului”, atacându-l direct pe Ion Rădoi, liderul USLM, dar şi membru PSD. Despre majorarea salariilor cerută de protestatari, şeful Executivului a spus miercuri, în deschiderea ședinței săptămânale de Guvern, că „ce se poate face facem”, “dar noi plătim 800 milioane (lei, n.r.) subvenții de la toți cetățenii României, pentru metrou”. Circa 2.000 de sindicalişti de la metrou şi RATB protestează astăzi în centrul Capitalei, pentru mărirea salariilor. Cei de la RATB câştigă circa 2.000 de lei/lună, iar angajaţii Metrorex, 2.700 lei/lună.

UPDATE 22 octombrie: Conflictul de muncă s-a închis după ce noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de SC Metrorex SA, pentru perioada octombrie 2013 – octombrie 2014, a fost înregistrat pe data de 17 octombrie la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al Municipiului București, informează Sindicatul Liber Metrou (USLM).

„O să-i rog pe domnii miniștri Mănescu, Voinea și Câmpeanu, să discutați la finalul ședinței, din nou, cu cei de la Metrorex. Ei vor salarii mai mari, noi plătim 800 milioane (lei, n.r.) subvenții de la toți cetățenii României, pentru metrou. Sigur că ce se poate face facem, dar în același timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma sindicatului. Asta nu se mai poate. Dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Orice altă supărare, au dreptate, dar firma sindicatului care intermediază toate activitățile metroului nu mai poate fi tolerată. Eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine. Să le spuneți și dumneavoastră să se supere și pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem un punct”, a afirmat primul ministru.

Amintim că luni, 16 septembrie, membrii Sindicatului Liber Metrou-Unitatea (USLM), condus de eternul lider Ion Rădoi, au organizat, între orele 4.00-6.00, o grevă de avertisment, după ce negocierile din 12 septembrie cu administrația Metrorex au eşuat.

Astăzi, alături de transportatorii publici de suprafaţă – membrii Federației Sindicatelor din Transporturi, Translop și Servicii Publice „ATU-România” -, angajaţii de la metrou participă la mitingul din Piaţa Victoriei şi la marşul până în Piaţa Constituţiei, la Parlament.

Rădoi ameninţă că în 30 septembrie va fi grevă generală pe termen nelimitat. Cum însă legea prevede ca serviciul public de transport să fie asigurat cel puţin la 30%, metroul nu va circula între orele 6.00-16.00.

„În cazul nesoluționării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30 septembrie va fi declanșată greva propriu-zisă, pe termen nelimitat. Problemele noastre sunt legate mai ales de scăderea calității vieții, în condițiile în care de 5 ani nu putem negocia un contract colectiv de muncă pentru acoperirea indicelui de inflație”, a declarat președintele USLM.

Sindicaliștii de la Metrou reclamă că au salariile blocate la nivelul anului 2008. Ei sunt nemulțumiți și de absența finanțării pentru asigurarea condițiilor la locurile de muncă, dar și pentru continuarea lucrărilor la Magistrala V, Drumul Taberei-Universitate, în mare parte sistate.

Cea de-a treia revendicare este modificarea Legii dialogului social și a Codului Muncii.

Angajaţii RATB ameninţă şi ei că vor opri lucrul în 30 septembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.