Ponta, despre şefia DNA: Fac compromisuri cu Băsescu pentru binele României

După declaraţia „Eu am o ţară de guvernat”, premierul Victor Ponta mai vine cu una, referitoare la numirea Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), deşi nu i-a pronunţat numele: „O să fac toate acele compromisuri pe care le consider bune pentru România, chiar dacă ele sunt dăunătoare pentru mine personal”. El a arătat, luni, că şi preşedintele Traian Băsescu a cedat, acceptând ca Daniel Morar să nu fie propus procuror general. Precizarea şefului Executivului vine după o discuţie – catalogată de jurnaliştii televiziunilor de ştiri drept aducătoare de divorţ în USL – la Senat cu Crin Antonescu, care se opune numirii Codruţei Kovesi la DNA. Numai că zarurile par a fi aruncate, după mutarea lui Băsescu, gândită astfel: „Fac eu primul pas în compromis, pentru a nu-i da cale de întors lui Ponta”.

Marea bătălie se duce, de fapt, nu pe şefia Parchetului General, care anchetează şi infractori de drept comun – cum este ucigaşul japonezei de la Băneasa -, ci pe şefia DNA, care se ocupă exclusiv de demnitarii, politicienii, funcţionarii publici corupţi. De aceea DNA este, înaintea ANI, instituţia cea mai urâtă de parlamentari, iar dacă cele două nu ar fi impuse de UE, aleşii noştri le-ar desfiinţa chiar astăzi.

“Şi eu, şi Crin Antonescu, în multe momente am făcut compromisuri. (…) Cum credeţi că se poate face altfel politică decât respectându-l şi pe celălalt şi încercând să găseşti un numitor comun? Credeţi că există cineva pe lume care poate să facă politică spunând ‘eu vreau să fie aşa’ şi toată lumea face ca el? Nu, nici n-ar fi bine. Uneori cedez eu, alteori cedează domnul Antonescu. Cedează şi domnul Băsescu. Să ştiţi că nu e foarte fericit că nu e domnul Morar procuror general. Asta e. A făcut şi domnul Băsescu un compromis”, a declarat Victor Ponta.

El a încercat să arate că, de fapt, l-a fentat pe şeful statului, deoarece “în mod sigur” nu l-ar fi propus pe Daniel Morar procuror general.

“Cred că gestul preşedintelui de a-l numi pe Morar la Curtea Constituţională a fost o înţelegere a faptului că nu l-aş numi niciodată (în postul de procuror general- n.r.) şi că altfel rămâneam blocaţi în privinţa numirilor”, a insistat Ponta.

USL nu se află în pericol

El a precizat că divergenţele din USL vor fi depăşite, astfel că uniunea nu se află în pericol de destrămare. Nici nu are cum: odată instalaţi la putere, parlamentarii – care deţin, de fapt, puterea, prin votul Legislativului – vor migra spre partidul care va rămâne la masa bucatelor, adică la PSD. Urmează alţi 4 ani de criză şi n-ar renunţa în ruptul capului la privilegii, după atât amar de timp în opoziţie.

Propuneri fără selecţie

Marţi, Victor Ponta va merge, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, la şedinţa Secţiei de procurori a CSM, pentru a propune şefii DNA şi PÎCCJ. El a precizat că nu va prezenta o listă de propuneri, adică va avea doar două nume.

În aceste condiţii, nu va mai fi niciun proces de selecţie, aşa cum Mona Pivniceru a organizat începând din septembrie. De fapt, după ce a eşuat lamentabil în acest proces, prin propunerea a doi procurori mediocri, pe care Băsescu i-a respins, a arătat că presiunile sunt mult prea mari pentru a nu le putea ceda. Şi a renunţat, plecând la Curtea Constituţională, nu înainte de a tărăgăna lucrurile încă 3 luni.

Primul test de acceptare din partea CE

Întrebat dacă numirea unui alt procuror la şefia DNA, în afară de Kovesi, ar afecta cooperarea cu Bruxelles-ul, premierul a răspuns că desemnarea acesteia nu reprezintă un “must do” din partea Comisiei Europene.

Diplomatic răspuns, dar faptele arată altceva: în primul rând, CE nu a anulat suspendarea fondurilor europene pentru Transport nici după 5 luni, deşi dăduse termen 2 luni autorităţilor române să ia măsuri. E drept că nici n-au fost luate, ministrul Relu Fenechiu arătând că abia luna viitoare vor fi transmise documentele necesare şi că abia la jumătatea lunii mai sunt speranţe de deblocare a fondurilor. Ministrul delegat Dan Şova pare mai pesimist, dând ca termen luna iunie.

În al doilea rând, FMI, Banca Mondială şi CE nici nu vor să audă de un nou acord de finanţare. Iar pe Frunzăverde l-a luat gura pe dinainte, spunând să ne bucurăm anul acesta dacă vor fi bani pentru pensii şi salarii.

Colac peste pupăză, marii investitori anunţaţi de premier – dar şi de ministrul Şova şi de Fenechiu de la Transporturi – întârzie să apară. Iar USL împlineşte în curând 1 an de guvernare. Toate acestea pot să nu aibă nicio legătură cu numirile în Justiţie, dar cu acceptarea Executivului Ponta de către oficialii UE, cu siguranţă că da. Şi, cine ştie, poate că testul Schengen va fi mai uşor de trecut.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.