Ponta: Diponibilizările la Oltchim sunt necesare

Oltchim nu va scăpa de concedieri masive – după unele surse 1.000 de angajaţi, după liderul de sindicat Mihai Diculoiu, 1.300 din totalul de 3.300 de salariaţi -, tăierile urmând să fie operate la jumătatea lui aprilie, însă deciziile vor fi trimise săptămâna viitoare. Premierul Victor Ponta anunţă că disponibilizările „sunt necesare” în cadrul reorganizării combinatului, aflat în insolvenţă, deoarece Comisia Europeană nu permite ajutor de stat, iar o nouă încercare de privatizare nu este posibilă deoarece „nu avem cumpărători”, astfel că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

“Din păcate, răspunsul Comisiei Europene faţă de ideea unui împrumut este negativ, Oltchim-ul, în viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat în perioada 2010-2011, cred. Deci bani de la buget nu avem voie să dăm, iar singura soluţie este o restructurare şi finanţare şi de la bănci, şi de la traderii care cumpără producţia, în aşa fel încât o mare parte, nu toţi cei care lucrează acum acolo, să îşi poată păstra locurile de muncă. Sunt foarte dezamăgit că în aceste 3 luni nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire”, a spus Victor Ponta vineri seară, la Antena 3.

Astfel, previziunile mai mult decât optimiste ale ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se dovedesc vorbe în vânt. El susţinea la începutul lui martie, în emisiunea “După 20 de ani” de la Pro TV, că Guvernul are pentru combinat mai multe oferte, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime, şi că Oltchim “este privatizabil”, deşi FMI este “foarte sceptic”.

Dar chiar premierul anunţa, în 25 ianuarie, că “Oltchim intră în insolvenţă pe modelul de succes al Hidroelectrica” şi că “există 3 investitori, serioşi de data aceasta, cu capacitate – şi financiară, şi industrială – de a salva Oltchim-ul şi de a-l face viabil pe termen lung”.

Pe de altă parte, Victor Ponta susţine acum că şi-a asumat permanent faptul că o restructurare nu va implica păstrarea tuturor locurilor de muncă, ci menţinerea funcţionării combinatului.

Totuşi, ne amintim că le făgăduia angajaţilor Oltchim, imediat după privatizarea eşuată, că Guvernul va acorda combinatului un ajutor de 40 de milioane de euro. Apoi, înainte de alegeri, le-a promis ajutoare sociale pentru 522 de angajaţi – fiind aprobată şi o hotărâre de Guvern în acest sens, în 10 octombrie – şi că, până la finele anului 2012, va fi repornit la 65% din capacitate.

Mai mult, Daniel Chiţoiu, fostul ministru al Economiei, a fost ameninţat de premier că „va plăti cu capul” dacă privatizarea Oltchim va eşua, însă după aceea a fost promovat în funcţia de vicepremier.

Cei 3.300 de angajaţi de la Oltchim au primit, vineri, 45% din lichidarea pe luna februarie, dar reclamă că au restanţe din decembrie. Însă nici nu au lucrat, boala lungă a combinatului fiind menţinută timp de 9 luni de autorităţi.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.