Ponta: Eu cu munca, Băsescu cu băgat strâmbe. Nu îl revoc pe Fenechiu. În caz de eşec cu Schengen, reiau efortul în octombrie. Decizia JAI nu ţine de politica internă a României

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, că nu doreşte să comenteze ultimele afirmaţii ale preşedintelui Traian Băsescu, spunând el este “cu munca” în timp ce preşedintele este “cu băgat strâmbe”. Premierul susţine că şeful statului a devenit principalul adversar al aderării la Schengen, dar nu a precizat în ce fel. Despre revocarea lui Relu Fenechiu din postul de ministru al Transporturilor, cerută de Băsescu pentru a câştiga o şansă pentru Schengen, premierul a spus că nu îi va transmite o astfel de propunere preşedintelui. Ponta mai susţine că nu a încălcat protocolul de coabitare cu Băsescu şi a arătat că “peste tot pe unde merg îi asigur pe liderii europeni că nu va mai exista criză politică până la prezidenţiale”.

„Spre deosebire de preşedintele Băsescu, eu am treabă. Mă aflu în funcţia de prim-ministru pentru a face ceea ce presupune această funcţie. Eu sunt cu munca, preşedintele Băsescu este cu băgat strâmbe”, a declarat premierul, la întoarcerea din Danemarca.

În problema Fenechiu, Victor Ponta a confirmat că şeful statului l-a anunţat anterior că, dacă îl cooptează pe acesta în echipa guvernamentală, îl va suspenda a doua zi. Dar aceasta nu înseamnă că va cere revocarea lui. Răspunsul premierului a fost scurt, la întrebarea jurnaliştilor: “Nu”.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în luna iunie anul trecut, în Dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi şi SC Tehnorom SRL Iaşi.

Relu Fenechiu este acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

El este judecat în acest moment, prezentându-se la toate termenele de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel mai recent termen a avut loc săptămâna trecută.

“Coabitez în continuare cu preşedintele”

Premierul susţine că relaţia de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu funcţionează în continuare, în pofida ultimelor afirmaţii ale şefului statului.

“Ea funcţionează, pentru că noi stabilim un singur lucru: că fiecare, preşedinte şi prim-ministru, îşi îndeplineşte atribuţiile sale constituţionale. Din punctul de vedere al presei româneşti, coabitare înseamnă să ne lăudăm şi să ne gratulăm în fiecare zi. Nu, din punct de vedere instituţional, până astă seară inclusiv, preşedintele Băsescu nu a făcut absolut nimic care să încalce atribuţiile constituţionale ale Guvernului şi eu nu am făcut nimic care să încalce atribuţiile constituţionale ale preşedintelui. Că spun că suntem prost reprezentaţi în Consiliul European e o realitate, dar dacă aşa a decis Curtea Constituională, merge preşedintele până când va exista o altă decizie”, a spus Ponta.

Nu va mai fi criză politică până la pezidenţiale

Pe de altă parte, premierul a arătat că i-a asigurat pe liderii europeni în vizitele pe care le-a efectuat până în prezent, şi că va transmite în continuare acest mesaj, că România nu se va mai confrunta cu o criză politică până la alegerile prezidenţiale, indiferent de conţinutul declaraţiilor preşedintelui.

“Peste tot pe unde merg, la Bruxelles, la Viena, la Paris, la Copenhaga, unde voi merge în continuare, am asigurat cu toată sinceritatea, şi o fac cu toată convingerea, faptul că România nu va mai avea niciun fel de criză politică până la alegerile prezidenţiale, când se va alege un alt preşedinte, şi că indiferent de ce spune preşedintele Băsescu – că de făcut, din fericire, nu poate să facă nimic – îl voi trata cu condescendenţă”, a spus Ponta.

“Spre deosebire de Băsescu, am în faţă destui ani în care să lupt, nu doar să contabilizez eşec după eşec

Despre Schengen, premierul a arătat că „dacă nu aderăm acum, va fi o decizie politică, justificată de politica internă dintr-un stat sau altul şi nu de cea din România” şi că este decis să reia eforturile pentru octombrie.

„Ştie foarte bine (preşedintele Traian Băsescu-n.r.) că decizia care se va lua – sau va fi amânată – în martie are legătură în principal cu considerente de politică internă dintr-un stat sau altul şi nu din România, dar important este că eu sunt decis până în ziua Consiliului JAI ca toţi reprezentanţii Guvernului să continuăm aceste eforturi diplomatice.  Dacă în martie se va amâna din nou, aşa cum s-a amânat şi în 2011, vom face aceleaşi eforturi în octombrie. Eu, spre deosebire de domnul preşedinte Băsescu, am în faţă destui ani în care să lupt şi să şi obţin rezultate pentru România, nu doar să contabilizez eşec după eşec, cum a reuşit domnia sa”, a spus Ponta.

El a mai arătat că „prim-ministrul Danemarcei a spus foarte sigur că susţine intrarea noatră în Schengen, cel francez a spus la fel”. Totuşi, după vizita din Franţa, Ponta a fost destul de reţinut în declaraţii, semn că succesul nu a fost pe măsura aşteptărilor.

„M-am întâlnit cu prim-miniştri din UE şi niciunul dintre ei nu mi-a oferit argumentele pe care le dă preşedintele Băsescu pentru intrarea în Schengen”, a continuat Victor Ponta.

“În timp ce eu merg şi vorbesc cu şefii de guvern, preşedintele tot caută motive să nu fim primiţi în Schengen”

“Ceea ce pot să constat este că principalul adversar al aderării României la Schengen devine chiar preşedintele Băsescu. El este cel care îşi doreşte cel mai tare să nu mai intrăm în Schengen şi văd că în fiecare zi găseşte motive, eventual pe care le sugerează partenerilor noştri europeni, de ce să nu fim primiţi în Schengen. În timp ce eu merg şi vorbesc cu şefii de guvern şi am din partea lor declaraţii publice de susţinere, în timp ce, şi am salutat faptul că domnul preşedinte Antonescu a mers la Haga, în timp ce ministrul de Externe şi ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului fac eforturi diplomatice pentru a îndeplini acest obiectiv, preşedintele tot caută motive să nu fim primiţi”, a adăugat Victor Ponta, pe Aeroportul Otopeni, la întoarcerea din Copenhaga.

Referitor la problema absorbţiei fondurilor europene, semnalată de Băsescu, premierul a declarat: „Constant că preşedintele este foarte nefericit că am deblocat POSDRU. Obligaţia mea este de a merge mai departe, de a îndeplinii obiectivele naţionale”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.