UPDATE! Ponta: Huawei nu face nimic pentru STS, Băsescu să nu mai atace investitorii – KazMunaiGaz Rompetrol, Renault

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, că aprecierea preşedintelui Băsescu că Huawei ar face ceva pentru STS este lipsită de adevăr şi nici nu există motive de îngrijorare legate de memorandumul semnat, deoarece firma chineză lucrează cu SUA şi Europa şi furnizează de mulţi ani echipamente pentru mari companii româneşti. El a fost acuzat aseară de preşedintele Traian Băsescu de faptul că „a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale” prin semnarea Memorandumului cu Huawei, în care şi-a asumat nişte angajamente referitoare la STS, pe care vrea să îl ia de la CSAT în subordinea Guvernului. “Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta”, a arătat şeful statului.

UPDATE: Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat astăzi pe site Memorandumul semnat cu Huawei.

“Fac un apel la președinte să nu atace companiile și investitorii din România. După atacurile constante la adresa unui mare investitor, Kaz Munai Gaz – Rompetrol România, a urmat acea declarație absolut iresponsabilă a președintelui legată de uzina Dacia-Renault, despre care președintele spunea că va pleca din România, în condițiile în care — și apreciez extrem de mult acest lucru — conducerea Dacia-Renault a precizat foarte clar că România este o țară cheie în ansamblul mondial al companiei, că a investit și continuă să investească în România. Şi cel mai recent atac a fost îndreptat împotriva unei companii mondiale, compania Huawei”, a spus Ponta, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

“Pot să vă precizez că ideea că Huawei o să vină să facă nu ştiu ce pentru STS este cel puţin – cum pot să mă exprim diplomatic – este un neadevăr. Din câte ştiu, şi este public, compania Huawei furnizează de ani de zile pentru marile companii de comunicaţii de pe piaţa României echipamente, dar nu doar de pe piaţa României, ci de pe piaţa Uniunii Europene”, a spus Ponta.

Solicitat să explice înţelegerea convenită cu Huawei din perspectiva îngrijorărilor pe care alte state membre NATO le-au exprimat, şeful Guvernului a evitat să dea lămuriri dar a susţinut că nu există astfel de îngrijorări.

E o prostie ce a spus dl. preşedinte – ca să vă spun direct, că nu mă înţelege dacă sunt diplomat 

“Nu există aşa ceva. Ştiţi foarte bine că şi Statele Unite ale Americii, şi Europa lucrează în foarte multe sisteme cu compania Huawei. E o prostie ce a spus domnul preşedinte, ca să vă spun direct aşa, că nu mă înţelegeaţi când eram prea diplomat”, a arătat Ponta.

Iată însă ce a declarat Traian Băsescu: “Din lecturarea memorandumului am înţeles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză”.

Solicitat să comenteze faptul că premierul a bătut palma cu liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor, Varujan Pambuccian, să treacă prin lege STS sub control parlamentar, Băsescu a spus: “Să-l treacă unde vrea. Când vor veni responsabilii din NATO sau ai SUA să discutăm cu comunicaţiile legat de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o să-i trimit la Zgonea. Ce să fac şi eu, dacă acolo va fi responsabilitatea, nu? Sau la cine? La Scutaru, la cine? Ei şi ştiu foarte bine toate detaliile securităţii naţionale a României!”.

În Memorandum nu există obligaţii financiare

Ponta neagă şi oferă propriile argumente: “În acest Memorandum pe care-l puteți avea ca și președintele este foarte clar că nu există obligații financiare, juridice sau contractuale și că orice fel de prezență în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligațiilor pe care România și le-a asumat în calitate de stat membru al UE.

Ponta i-a asigurat pe investitori de sprijinul de care beneficiază din partea Guvernului și le-a cerut să nu ia în considerare “declarațiile iresponsabile și politicianiste ale unor înalți oficiali, începând cu președintele României, sunt lipsite de substanță”.

“Aceștia vor avea protejate investițiile în România, atât timp cât plătesc taxe, creează locuri de muncă, cât participă la efortul României de relansare economico-socială. Și în numele Guvernului, așa cum am făcut-o de fiecare dată când m-am întâlnit, când am participat la semnarea unor acorduri cu mari companii internaționale, vreau ca România să rămână o țară spre care investițiile străine să se orienteze”, a adăugat premierul.

Avem investiţii directe de 2,7 mld euro

Victor Ponta a mai precizat că în primele 11 luni ale anului 2013 volumul investițiilor străine directe în România a fost de 2,7 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o primă revenire după perioada de criză din 2009-2012.

“Vreau să asigur că din punct de vedere instituțional Guvernul lucrează în cooperare extrem de strânsă atât cu BNR, cât și cu reprezentanții mediului de afaceri.(…) În acest fel putem să asigurăm că rezultatele excepționale din punct de vedere economic ale anului 2013 să fie păstrate în 2014 și în anii care urmează”, a mai declarat premierul.

“Am ținut ca în numele Guvernului României să anunț sprijinul total pe care-l Guvernul îl acordă tuturor investitorilor în economia românească, fie că e vorba de investitori români sau investitori străini deoarece aceștia au contribuit în anul 2013 la creșterea economică, relansarea economică a României la crearea locurilor de muncă, ridicarea nivelului de dezvoltare și cred că România trebuie să arate în continuare ca o țară care primește, sprijină, investițiile de toate tipurile. Și aici mă refer la investițiile, atât cele naționale ale IMM-urilor, dar și la investițiile marilor companii internaționale. Am simțit nevoia să dau acest mesaj public și în același timp să fac un apel la responsabilitate din partea factorilor politici, începând cu președintele Traian Băsescu, cel care, aflat la finalul mandatelor sale, atacă constant investitorii mari din România”, a mai spus premierul.

Povestea scoaterii STS din CSAT

Amintim că Victor Ponta a cerut în ultima şedinţă a CSAT demiterea şefului STS, Marcel Opriş, acuzânddu-l că este vinovat că ju a dat coordonate precise asupra locului accidentului aviatic din Apuseni. Cum Traian Băsescu s-a opus, arătând că este “o minciună”, premierul a anunţat că STS va fi trecut prin lege, “în procedură de urgenţă”, în subordinea Guvernului.

A doua zi, a scos de la sertar un proiect de lege prin care STS urmează să fie condus de un secretar de stat din MAI numit de Ponta. Este vorba despre Raed Arafat, deja instalat în funcţia de secretar de stat la MAI, fiind transferat de la Ministerul Sănătăţii, unde a coordonat până de curând SMURD.

Însă după intrarea USL în ultima criză politică, Ponta a bătut palma cu Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor, să primească sprijin pentru asigurarea majorităţii la vot în Parlament pentru nou-înfiinţata USD în caz că PNL face nazuri, iar în contrapartidă STS va fi trecut sub control parlamentar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.