Ponta incepe cu exceptiile la taxa de solidaritate: profesorii universitari

Nici n-a apucat bine sa-si anunte intentia de a-i taxa pe bugetarii cu venituri lunare de peste 4.500 de lei net, ca premierul Victor Ponta incepe cu exceptiile:  profesorii universitari. El a declarat duminica, la Bookfest, intr-o discutie cu unii dintre participanti, ca nu va renunta la aplicarea acestei taxe de solidaritate – dupa ce Dan Radu Rusanu si Crin Antonescu au spus ca se opun -, dar ca ii va scuti pe universitari.

Ponta a sustinut ca, desi nu-i pasuieste pe profesorii universitari, care au venituri de peste 4.500 de lei, nu acestia sunt obiectul suprataxarii. “Nu mai impozitez peste 4.500, la profesori. In rest, n-o las balta”, a spus Victor Ponta, dupa ce a participat la lansarea cartii “Despre China” de Henry Kissinger, in traducerea lui Paul Dobrescu. Intrebat de jurnalisti cat de serios vorbeste, el le-a raspuns: “Foarte serios”.

“In continuare, consider ca veniturile uriase – si nu folosesc termenul “nesimtite”, ca ii apartine domnului Boc – , din punctul meu de vedere, sunt absolut nejustificate, ale celor care lucreaza in societati si companii de stat, si nu ma las si acelea trebuie sa revina la o limtita rezonabila. Sunt cativa profesori universitari, dar nu aceia sunt obiectul dorintei mele de suprataxare, ci cei care castiga multi prea multi bani in companiile si societatile stat, si spun asta pentru ca, chiar daca o sa-i schimbam pe cei pusi de PDL, nu vreau sa-i punem pe unii de la PSD si PNL care castiga tot atat, ca tot nu merita”, a spus Ponta

Discriminare pe fata

Cei “cativa” profesori universitari sunt, de fapt, cateva mii (exista, in total, 4.000 de cadre didactice in invatamantul superior), iar in aceste conditii este de asteptat sa ceara scutire si alte categorii profesionale din cei aproape 100.000 de bugetari de lux. Plus ca decizia va fi discriminatorie din start.

Ar mai fi de spus ca un profesor universitar are maxim 7 ore pe saptamana, din care 4 ore conventionale de activitati de predare.

Ceilalti cu venituri ridicate “sa plece la privat”

Victor Ponta i-a indemnat pe cei care lucreaza la stat si au venituri ridicate sa plece la privat, daca nu le convine taxa. “Daca sunt atat de buni, si domnul – stiti bine de care vorbesc (tatal Robertei Anastase, n.red.) – si multi alti domni care primesc sute de milioane (lei vechi – n.r.) lucrand la companii si societati de stat, sa se duca la companii private. Daca acolo compania privata ii plateste si le apreciaza meritele este in regula, dar la stat 350 de milioane de lei (vechi – n.r.) pe luna ca sa fii consilier intr-o societate de stat care nici nu are concurenta si care, sincer sa fiu, cred ca se poate administra de o mie de ori mai bine, cu asta nu o sa ma impac si tot o sa rezolv problema. Am discutat deja cu dl ministru de Finante, dl Georgescu – care gandeste ca mine pe aceasta tema – si o sa venim cu solutia legislativa in asa fel incat sa nu ne dea in judecata si sa castige dupa aceea”, a completat Ponta.

O idee “inspirata” de la UNPR, care si-a vazut proiectul cazut la Camera, din cauza PNL

Sa amintim ca UNPR a propus de mai mult timp instituirea unei taxe de solidaritate din impozitarea averilor mari taxa de solidaritate, motiv pentru care au si anuntat, dupa caderea Guvernului Ungureanu, ca vor sustine Guvernul Ponta, iar PSD a declarat, la randul sau, ca vor sustine initiativa, prin vot in Parlament.

Numai ca proiectul progresistilor a fost respins chiar in aceeasi zi in care Ponta isi anunta propria taxa de solidaritate. Astfel, Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a respins in 22 mai, cu 106 voturi “pentru”, 101 “impotriva” si 20 de abtineri, initiativa UNPR de a taxa averile mari.

Degeaba le-a batut obrazul celor de la PDL liderul deputatilor UNPR, Eugen Nicolicea – un fost pesedist; legea nu a trecut din cauza ca USL nu si-a mobilizat toti cei 232 de deputati. Chiar daca au fost prezenti toti cei de la PSD, restul coalitiei – adica PNL – nu a achesat propunerii. Iar coalitia la guvernare a aratat cat se poate baza cineva pe ea. Caci degeaba jumatate este de acord, daca cealalta nu se prezinta la vot, ceea ce inseamna ca voteaza invers.

Insa Nicolicea a criticat doar PDL. “Fosta coalitie a stat la guvernare ani de zile cu voturile membrilor UNPR, care au dat acest vot pentru stabilitatea Romaniei, si bineinteles ca nu s-au tinut de cuvant. Dupa ce au cazut de la putere si-au aratat adevarata fata si nu au votat aceasta lege”, s-a lamentat el.

Nicolicea le-a multumit reprezentantilor PSD “pentru ca au votat proiectul si au respectat astfel protocolul incheiat intre PSD si UNPR”, iar despre PNL s-a rezumat sa spuna ca “nu aveam nicio pretentie de la ei, PNL a spus intotdeauna ca nu va vota aceasta lege”.

In schimb, el a avut o remarca lamentabila, menita mai mult sa puncteze electoral: “(…) Astazi s-a separat stanga de dreapta; se vede cine tine cu populatia defavorizata, cine tine cu bogatii. A fost in balanta astazi soarta celor saraci fata de averea sefilor unor partide de dreapta”, a constatat Nicolicea.

In aceste conditii, el admite, practic, ca UNPR nu se poate baza pe USL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.