Ponta: Instabilitatea din Bulgaria ne afectează la Schengen

Premierul Victor Ponta avertizează că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa serios decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. El nu ia în calcul criza politică în care a dus România vara trecută, când USL a suspendat preşedintele ţării, şi nici rezultatele negative din raportul suplimentar pe Justiţiei, din cadrul MCV, făcut public de Comisia Europeană la sfârşitul lui ianuarie. Nu mai vorbim despre declaraţiile belicoase la adresa oficialilor europeni, făcute atât de premier, cât şi de preşedinţii Camerei şi Senatului. După toate aceste greşeli enorme care au sacrificat, practic, şansa românilor la Schengen, Ponta dă vina pe bulgari.

“În mod sigur, pentru România, decizia din martie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengen va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că – mă rog, până acum nu am încercat -, nu cred că putem decupla România de Bulgaria. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi “, a spus premierul Victor Ponta, la Cluj-Napoca.

El s-a declarat convins că ceea ce a fost în ianuarie 2012 în România – protestele din stradă – se va reedita în Bulgaria, “într-un fel sau altul, un tip de nemulţumire acumulată faţă de un Guvern care e la putere în ultimii ani”.

Premierul Boiko Borisov şi guvernul bulgar au demisionat, miercuri, după 10 zile de proteste în stradă faţă de scumpirea curentului electric şi a nivelului scăzut de trai.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.