Ponta: Investiţiile străine directe vor fi mai mici sau egale cu cele din 2011. Situaţia nu e roză, e foarte rea!

Volumul investiţiilor străine directe va fi anul acesta la un nivel mai mic sau egal cu cel consemnat anul trecut, de 1,9 miliarde euro – minimul ultimilor 9 ani -, însă proiecţiile pentru anul viitor sunt mai optimiste, având în vedere investiţiile preconizate în sectorul energetic, a declarat premierul Victor Ponta.

“Situaţia e rea. Nu e roză, e foarte rea! Nivelul pentru acest an va fi mai mic sau undeva egal cu 2011, ceea ce e foarte puţin”, a spus Ponta la Antena 3.

El a precizat ănsă este mai optimist pentru anul viitor, în condiţiile în care OMV şi Exxon vor investi sigur un miliard euro în sectorul energetic, la care se vor adăuga investiţii din partea companiilor Samsung, Pirelli, Ford.

Pe de altă parte, prim-ministrul a admis că reprezentanţii mediului de afaceri solicită stabilitate politică şi legislativă.

Ulterior, în vizita electorală de la Găeşti, Victor Ponta a spus că Guvernul vrea să aibă o atitudine mai “business-friendly” cu mediul de afaceri, ce include acordarea ajutoarelor de stat pentru investiţii ce creează locuri de muncă şi venituri suplimentare la buget, într-o perioadă când în lume se dă o mare bătălie pentru investiţii

 “Ajutorul de stat este acordat în baza unor reguli stricte ale Comisiei Europene, dar în acest an, din fericire, cu o singură excepţie unde mai avem de lucrat, practic toate proiectele depuse au fost aprobate. Asta înseamnă, în anii următori, mai multe locuri de muncă şi un anumit mod de a trata mediul de afaceri. Am spus că vrem să fim mult mai «bussines-friendly» şi cred că ăsta e un mesaj pe care investitorii l-au recepţionat. În această perioadă în care în întreaga Europă, în întreaga lume, se dă o mare bătălie pentru investiţii şi pentru crearea de locuri de muncă, de fiecare dată când merg în judeţe, merg să vizitez o mare uzină, o mare investiţie, pentru că este important mesajul pe care Guvernul îl dă. Un mesaj de apreciere pentru investiţiile de succes şi pentru privatizările de succes”, a declarat, sâmbătă, la Găeşti, Victor Ponta.

Premierul a adăugat că fiecare vizită pe care o face la companii are scopul de a afla problemele cu care se confruntă acestea.

“În fiecare vizită pe care o fac, încerc să vizitez o investiţie nu doar pentru a aprecia investiţia respectivă, ci şi pentru a afla problemele cu care se confruntă. Pentru că şi la Dacia şi la Ford şi la Petrom şi la Pirelli, conducătorii de acolo îmi spun că vor să investească, îmi spun că lucrurile merg bine, dar există întotdeauna şi bariere administrative, există încă probleme legislative nerezolvate şi partea de birocraţie. Şi atunci pentru mine este cea mai bună oportunitate de a discuta cu reprezentanţii lumii de afaceri problemele pe care le întâmpină şi pentru a îndrepta o parte din aceste probleme”, a mai spus Victor Ponta.

Anul trecut, investiţiile străine directe în România au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând la minimul ultimilor 9 ani.

În vară, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertiza că investiţiile vor rămâne în continuare marea problemă a creşterii economice, în condiţiile scăderii apetitului străinilor, a unei burse limitate şi a unei structuri economice în care stimularea consumului duce doar la majorarea importurilor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.