UPDATE! Ponta îşi ia concediu. Senatul NU a votat încă pentru urmărirea penală a Ecaterinei Andronescu şi a lui Miki Şpagă

Sleit de pierderea alegerilor – pe neaşteptate şi pentru el, şi pentru liderii PSD -, premierul Victor Ponta pleacă într-un scurt concediu de 5 zile, până luni. Lasă în urmă o promisiune neonorată: Senatul nu a votat, astăzi, aşa cum promisese ieri Ponta, încuviinţarea urmăririi penale a foştilor miniştri PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu – zis Miki Şpagă –, acuzaţi de luare de mită şi spălare de bani în dosarul Microsoft.

UPDATE 19 noiembrie: Senatorii au încuviinţat, la scor strâns (72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă” şi o abţinere), începerea urmăririi penale a vicepreşedintei PSD Ecaterina Andronescu, şi cu 77 de voturi “pentru” şi 51 “împotrivă”, un vot fiind anulat, cercetarea penală a lui Miki Şpagă.

Semnalul pe care PSD a vrut să-l dea – acela că se curăţă de corupţi – a fost anihilat de propriii senatori, care au votat împotriva solicitării DNA. 

Senatul a tărăgănat timp de 2 luni luarea unei decizii în privinţa protejatei “Cati”, sperând că Ponta va ieşi Preşedintele României şi va muşamaliza cazul. 

DNA aşteaptă ok-ul Senatului încă din 25 septembrie dar, cel mai probabil, aceştia nu vor fi niciodată cercetaţi de procurori şi nu vor ajunge în faţa judecătorilor, deoarece Senatul se va opune. Aşa s-a procedat până acum în Parlament cu toţi senatorii şi deputaţii foşti sau actuali miniştri: Daniel Chiţoiu PNL)Varujan Vosganian (PNL), Paul Victor Dobre (PNL)  şi Laszlo Borbely (UDMR).

Niciunul dintre ei nu a ajuns în faţa Justiţiei, iar în cazul lui Borbely, cei care i-au cumpărat influenţa au fost trimişi în judecată iar el a scăpat, deşi stenogramele convorbirilor telefonice depuse la dosar de DNA demonstrează că soţia lui Borbely a minţit.

Iniţial, Comisia juridică a Senatului a avizat, astăzi, cu 8 voturi “pentru”, o abţinere şi unul împotrivă, încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Andronescu şi Mihăilescu, cazurile urmând să fie discutate în şedinţa de plen de mâine.

Preşedintele Comisiei, Cătălin Boboc, a declarat însă, după şedinţă, că decizia de avizare favorabilă a solicitării Parchetului încele două cazuri a fost luată cu majoritate de voturi şi că va trimite imediat acest raport plenului Senatului, pentru a fi pus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.

Ulterior, Cristian Dumitrescu, vicepreședintele Senatului, a anunţat la finalul ședinței Biroului permanent că s-a hotărât ca abia mâine să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței de plen „raportul legat de solicitarea de formulare a cererii de începere a urmăririi penale împotriva senatorilor Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu în dosarul Microsoft, sub rezerva depunerii raportului”.

Mâine însă, Ponta nu va mai fi în ţară să răspundă dacă plenul Senatului va amâna votul.

Victor Ponta nu va fi nici la depunerea jurământului noilor miniştri de Externe şi de la Cultură, Mihnea Motoc, respectiv Csilla Hegedus, pentru care preşedintele Traina Băsescu a semnat astăzi decretele de numire.

Ponta şi-a delegat atribuţiile de coordonare a Guvernului către vicepremierul Gabriel Oprea, decizia urmând să fie aplicată în perioada 19-24 noiembrie.

Decizia de delegare a atribuţiilor a fost semnată astăzi de şeful Executivului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.