Ponta: Jurnaliştii băsişti spuneau să nu dăm CFR şi nici Băsescu nu putea să doarmă. Acum, dacă nu-l dăm e mare catastrofă. Nu cunosc contractul, nu e treaba mea

Premierul Victor Ponta a evitat luni, la Iaşi, să le răspundă jurnaliştilor cine îşi asumă responsabilitatea pentru eşecul privatizării CFR Marfă – eşec pe care nu l-a negat -, îndreptând direcţia spre „jurnaliştii băsişti” care cereau în trecut “să nu se privatizeze compania”, pentru ca acum să afirme că un eşec ar fi “o mare catastrofă”. Evident, nici preşedintele Traian Băsescu nu a scăpat de vina de a le fi dat “indicaţii procurorilor DNA pe cine să ancheteze” şi, astfel, i-a speriat pe cei care operau procedurile de privatizare. Astăzi expiră termenul până la care GFR trebuie să depună diferenţa de 170 de milioane de euro pentru cumpărarea a 51% din acţiunile CFR Marfă, dar omul de afaceri Gruia Stoica susţine că Ministerul Transporturilor nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în contract şi a cerut desecretizarea documentului. “Nu cunosc contractul, nu e treaba mea ca prim-ministru, nici măcar a miniştrilor”, le-a spus până la urmă Ponta jurnaliştilor, încolţit. 

“Îmi aduc aminte că foarte mulţi jurnalişti băsişti spuneau să nu dăm CFR, că e o catastrofă. Acum, dacă nu-l dăm e o mare catastrofă. Este exact ca în bancurile cu bască, fără bască”, a comentat prim-ministru Victor Ponta la Iaşi, unde se află la moaştele Sfintei Parascheva şi unde jurnaliştii nu îl slăbesc cu întrebări.

Vădit enervat de insistenţa reprezentanţilor mass-media, Ponta a arătat că nici preşedintele Traian Băsescu “nu putea să doarmă în august că dăm CFR”.

Întreaga conversaţie cu jurnaliştii a fost transmisă în direct de televiziunile de ştiri.

Întrebat dacă este de acord cu desecretizarea contractului de privatizare, cerută de omul de afaceri Gruia Stoica, Ponta a răspuns: “Nu cunosc contractul, nu e treaba mea ca prim-ministru, nici măcar a miniştrilor. Sunt convins că nu e nimic de ascuns”.

Ponta a revenit rapid la acuzele către Băsescu, spunând că dă ordine procurorilor.

“Mi se pare absolut anormal ca preşedintele ţării dă tot timpul indicaţii procurorilor. Ultima oară le-a dat indicaţii nu ştiu ce să facă la CFR. Acest lucru denotă că încă nu înţelege ce se întamplă în România. I-a intrat în sânge asta, să dea ordine procurorilor, ăi cred că e un lucru foarte rău”, a comentat el.

Amintim că Traian Băsescu a spus, lunea trecută, că „presimte” că privatizarea CFR Marfă va fi anchetată de DNA, iar a doua zi a dat „un ultim avertisment Guvernului: „Opriţivă, că este ilegal!”. Aceasta s-a întâmplat exact înainte de şedinţa Executivului în care urma să fie aprobat proiectul Hotărârii de Guvern privind prelungirea până la 20 decembrie a termenului de finalizare a tranzacţiei.

Ieri, Victor Ponta a  reclamat că “după ce preşedintele a dat ordin să fie luaţi toţi de DNA, funcţionarii, pe bună dreptate, sunt foarte temători”. Precizăm că premierul este de profesie procuror şi, în acest context, nu are nicio scuză pentru aceste declaraţii, fie ele şi politice, când este în joc soarta celui mai mare datornic la bugetul statului, cum este CFR Marfă.

În replică, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a remis presei o declaraţie în care arată că “niciun funcţionar al statului român, niciun membru al Guvernului şi nici chiar prim-ministrul Guvernului României nu trebuie să se teamă de justiţie dacă ştiu că au respectat legea”.

“Dacă, însă, vreun funcţionar, vreun membru al Guvernului sau chiar domnul prim-ministru însuşi a încălcat legea, atunci au toate motivele să fie temători”, continuă Bogdan Oprea.

“Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta trebuie să înţeleagă că funcţionarii şi înalţii funcţionari, fie că vorbim chiar şi despre prim-ministrul Guvernului României, nu se bucură de protecţie în faţa instituţiilor statului atunci când încalcă rigorile legilor şi condiţiile de privatizare a unor mari companii”, arată în încheiere purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Astăzi, Ministerul Transporturilor trebuie să anunţe decizia finală asupra privatizării CFR Marfă, după ce Guvernul s-a speriat şi nu a mai amânat până la 20 decembrie termenul de finalizare a tranzacţiei. Premierul Victor Ponta i-a trasat ministrului Transporturilor sarcina să facă anunţul, dar Mănescu l-a lăsat pe secretarul de stat Cristian Ghibu singur cu această povară.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.