Ponta, la bilanţul DNA: Nu uit că am fost procuror

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la bilanțul DNA pe 2013 că nu uită că a fost procuror şi toți cei care încalcă legea trebuie să răspundă, împăunându-se că prin numirile asumate la DNA „am asigurat o stabilitate şi o independenţă pe care este foarte greu să o mai afecteze cineva”. Însă nu mai târziu de acum o săptămână el a fost primul care a votat în Camera Deputaţilor împotriva cererii DNA de arestare preventivă a lui Vlad Cosma, fiul baronului PSD de Prahova. Premierul a uitat complet că i-a făcut “băsişti” pe procurorii DNA care “anchetează abuziv” şi “fac dosare politice” după referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi de afirmaţiile faţă de condamnarea mentorului său Adrian Năstase, despre care CSM a arătat că “au afectat întreg sistemul judiciar”. El le-a cerut acum sprijinul “în ceea ce afectează grav bugetul public – cazurile de insolvenţă falsă, de neplată a taxelor şi impozitelor”. Dacă ar fi procuror anticorupţie “l-aş ancheta pe preşedintele Băsescu”.

“Cred, de la momentul la care am devenit procuror stagiar, că toți cei care încalcă legea, în cazul de față cei care comit fapte de corupție, trebuie să răspundă în fața legii. Și cred că pentru dumneavoastră nu trebuie să existe niciodată Putere, Opoziție, stânga, dreapta, Președinție, Guvern. Trebuie să existe doar oameni care respectă legea și oameni care o încalcă și care trebuie să fie trași la răspundere”, a spus Victor Ponta.

El a adăugat că pentru sine, în calitate de șef al Executivului, orice acțiune a procurorilor DNA prin care un funcționar public de orice nivel este depistat încălcând legea, afectând interesele publice, reprezintă un mare ajutor.

Curăţenie cu DNA

Premierul a admis că procurorii DNA au un mare rol în curăţenia instituţiilor statului – dar mai ales a partidelor, am adăuga noi.

“Orice persoană coruptă pe care dumneavoastră o dovediți și după aceea justiția o confirmă ca fiind vinovată, repet, este un avantaj pentru orice șef al Executivului, pentru că, de multe ori, curățenia nu poți să ți-o faci singur. Și este, repet, un mare ajutor pentru o desfășurare normală a activității executive. Din acest motiv, dincolo de vorbe, care sunt, în mod sigur, moneda de bază a societății românești, cred că pentru dumneavoastră, ca magistrați, ca procurori, contează mai mult faptele. Și când vorbesc de fapte mă refer la susținerea pe care am avut-o în fața comisiei constituționale ca procurorii să rămână magistrați”, a spus Ponta.

Îmi asum numirile la DNA

El le-a cerut reprezentanților CSM să-și amintească faptul că “și în proiectul de modificare a Constituției acest lucru rămâne și e important pentru viitor”, fără a mai spune că iniţiativa legislativă a fost declarată neconstituţională de CCR.

“Sunt convins că nu uitați că sunt cel care mi-am asumat alături de domnul ministru Cazanciuc numirile în funcțiile de conducere la DNA și am asigurat prin aceste numiri (…) o stabilitate și o independență pe care este foarte greu să o mai afecteze cineva într-o formă sau alta”, a afirmat premierul.

Cu un ochi la electorat

Victor Ponta a mai spus că este atent la percepţia publică şi a analizat atent dacă este bine să participe la bilanţul DNA, caz în care poate fi acuzat că ar urmări să “preia” controlul politic asupra instituţiei, sau să absenteze, ceea ce ar fi fost interpretat ca un semn de ostilitate, dar că nu a putut, totuşi, rata ocazia de a avea breaking news-ul “Ponta la DNA”.

El a arătat că DNA, indiferent de bătăliile politice, nu trebuie să fie acuzată de partizanat politic.

“L-aş ancheta pe Băsescu”

Întrebat de presă pe cine ar fi anchetat în prezent dacă era procuror anticorupţie, Ponta a răspuns: “Pe Traian Băsescu, bineînţeles. Cine este cel mai corupt om din această ţară ? Traian Băsescu de departe, locul doi e aşa de departe…”.

Atenţionat că preşedintele l-a acuzat chiar pe el că este “profund corupt”, Ponta a spus: “Hoţul strigă hoţii întotdeauna”.

Jurnaliştii nu l-au mai întrebat despre membrii “celui mai cinstit Guvern”: condamnatul Relu Fenechiu, vicepremierul trimis în judecată tot de DNA, Liviu Dragnea, şi cercetaţii penal Daniel Chiţoiu, Cristian David şi Dan Radu Ruşanu. Vosganian a fost scăpat de Senat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.