Ponta: Nu e Băsescu preşedintele DNA să ceară rediscutarea cazurilor Borbely şi Dobre

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu nu este cel care să poată solicita Parlamentului rediscutarea ridicării imunităţii deputaţilor Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, deoarece şeful statului nu are calitatea pentru a solicita acest lucru în locul DNA. Cu ceva timp în urmă, referindu-se la cazul Mircea Diaconu, Ponta spunea că este de aceeaşi părere cu Băsescu în privinţa deciziei Senatului de a nu pune în aplicare hotărârea judecătorească de revocare a senatorului incompatibil, dar că el nu poate impune nimic Parlamentului, şi nici nu le poate cere parlamentarilor USL acest lucru. În privinţa lui Trăşculescu, copreşedintele USL a anunţat că “parlamentarii noştri nu vor vota ca turma”.

“Trebuie să existe o solicitare în acest sens. Nu preşedintele trebuie să ceară acest lucru, trebuie să ceară DNA acest lucru şi, din câte ştiu, Traian Băsescu nu este preşedintele DNA”, a spus Ponta, întrebat de jurnalişti cum vede solicitarea formulată de preşedintele Traian Băsescu privind rediscutarea cazurilor foştilor deputaţi  (şi miniştri) Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, odată cu cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu.

În 11 septembrie, Camera Deputaţilor a respins cererile Parchetului General şi a DNA de ridicare a imunităţii celor doi. Astfel, în cazul lui Dobre s-au înregistrat 47 de voturi “pentru” ridicarea imunităţii şi 183 de voturi “împotrivă”. Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi “pentru” şi 181 de voturi “împotrivă”.

În 14 septembrie, preşedintele Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, a declarat că subiectul legat de neridicarea imunităţii parlamentare a doi foşti miniştri a fost amintit la discuţiile cu oficialii europeni şi că va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această chestiune.

Între timp s-a produs şi cazul Diaconu, când Senatul a refuzat să pună în aplicare sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind revocarea sa din funcţie pe motiv de incompatibilita. Victor Ponta a admis că acesta va fi menţionat ca o critică în Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene, de la sfârşitul anului, care va fi decisiv pentru primirea României în Spaţiul Schengen, dar a spus că, din poziţia de prim-ministru, nu le poate cere parlamentarilor USL să voteze într-un anumit fel.

Acum, în cazul Trăşculescu, Ponta susţine că parlamentarii USL vor analiza dosarul în Comisia juridică, pentru a vedea dacă este justificată arestarea preventivă a lui Trăşculescu, acuzând “laşitatea celor de la PDL de a-l apăra pe colegul lor”.

El a arătat că flagrantul organizat de procurorii anticorupţie s-ar fi organizat în absenţa deputatului, fapt care ridică semne de întrebare asupra reţinerii acestuia.

“Nici nu ne încolonăm ca o turmă de votanţi – cum sigur e treaba celor de la PDL dacă reacţionează din nou ca o turmă, se duc cu mâna pe sus – nici nu ne opunem în niciun fel desfăşurării procedurilor judiciare, însă colegii noştri din Comisia juridică, în primul şi în primul rând trebuie să studieze exact documentele şi acuzaţiile care i se aduc, iar pe baza a ceea ce ei vor constata – e vorba de jurişti ai noştri, ai USL -, parlamentarii noştri vor decide dacă sunt de acord ca mai departe cercetările să se desfăşoare cu inculpatul în stare de libertate sau în stare de arest”, a prezentat Ponta poziţia USL.

El a insistat că arestarea unui parlamentar este o decizie “extrem de importantă” şi că “cercetarea în stare de liberatate a unei persoane trebuie să fie regulă, iar cercetarea în stare de arest trebuie să fie excepţia, indiferent că în acest caz e vorba de un reprezentant al PDL vajnic absolvent al examenului de la Comisia doamnei Macovei“.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.