Ponta: “Nu numai dl. Nastase sa ramana condamnat, ci si Basescu sa raspunda de unde are bani pentru campania electorala. In 29 il putem bate prin knockout”

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Sibiu, ca il suspecteaza pe Traian Basescu de faptul ca “atat in 2009, cat si acum, detine surse ilegale pentru campania electorala” si ca, pana la urma, nu numai fostul premier Adrian Nastase sa ramana condamnat pentru finantarea ilegala a campaniei din 2004. “Cel care le-a castigat, domnul Basescu, cred ca trebuie sa raspunda in egala masura de unde a avut bani pentru campanie”, a spus Ponta. Premierul s-a aratat convins ca presedintele suspendat Traian Basescu va putea fi “batut in sfarsit, prin knockout”, in 29 iulie, iar din acel moment “toate mizeriile si toate relele” pe care le-a facut seful statului vor ramane in urma.

“Il suspectez pe Traian Basescu de faptul ca si in 2009, dar si acum, are surse ilegale pentru campania electorala si cred ca este de datoria autoritatilor statului sa elucideze acest lucru. Pana la urma, fostul premier, domnul Adrian Nastase, a fost condamnat pentru finantarea ilegala a campaniei electorale din 2004. Eu nu vreau sa cred ca numai cel care pierde este cercetat. Cel care le-a castigat, domnul Basescu, cred ca trebuie sa raspunda in egala masura de unde a avut bani pentru campanie”, a spus Victor Ponta.

Premierul si-a exprimat increderea ca in 29 “il putem bate in sfarsit, alaturi de tot poporul roman, pe Traian Basescu, prin knockout”. “Din acel moment, toate mizeriile si toate relele pe care le-a facut Traian Basescu vor ramane in urma sau putem sa il batem la puncte pentru ca rezultatul referendumului este usor de anticipat. Daca nu vin 9 milioane, Basescu, in stilul binecunoscut, va falsifica rezultatele. Stiti foarte bine ca a fraudat votul in 2009. La fel va incerca sa faca si acum, sa fraudeze, sa il prezinte altfel, sa minta si sa faca rau Romaniei in continuare, administratiei locale, Parlamentului si fiecaruia dintre romani”, a mai declarat Ponta intr-o conferinta de presa.

“Am niste studii care arata ca Basescu va pierde alegerile”

“Am niste studii care arata ca prezenta va fi sigur de 60% si ca Traian Basescu pierde referendumul cel putin cu 1 la 2, cel putin 66 la 33%. Va reamintesc ca Traian Basescu a ajuns la Cotroceni pentru ca a castigat cu 50,01%, fraudand votul din strainatate. Deci daca atunci el a ajuns la Cotroceni si noi i-am respectat votul, ma gandesc ca daca pierde cu 70 la 30 nu se va intoarce la Cotroceni. Nu exista niciun fel de scuza, iar Traian Basescu va pleca definitiv din functie”, a afirmat Ponta.

In caz ca Traian Basescu va castiga alegerile, Victor Ponta a spus ca va respecta decizia romanilor, lucru pe care il va cere si presedintelui suspendat.

“In urma referendumului, voi respecta decizia poporului roman. In acelasi timp, ii voi cere lui Traian Basescu sa o respecte. Traian Basescu s-a dus la Cotroceni, cel putin a doua oara, sigur, si prima data, in 2004, dar cu atat mai mult a doua oara, castigand 5,2 milioane de voturi, 50,01%. Daca 5,2 milioane de romani vin acum la referendum si voteaza pentru demiterea lui, Basescu nu mai are ce cauta la Cotroceni, pentru ca nu mai are pe cine reprezenta. Parlamentul nu te mai vrea, Guvernul nu te mai vrea, administratia locala nu te mai vrea, alesii nu te mai vor, romanii nu il mai vor. Sigur, daca va castiga referendumul, daca mai multi romani vor vota impotriva Guvernului, are tot dreptul sa ceara socoteala si Parlamentului, si Guvernului, si noua. Dar daca pierde la referendum, daca vin 5,3 milioane si spun”gata cu Basescu, trebuie sa plece”, atunci candidatul nostru pentru functia de presedinte este Crin Antonescu. Sper sa continuam si sa punem in practica tot ce ne-am propus”, a adaugat Victor Ponta.

“Vrem sa desecretizam licenta de la Rosia Montana, dar avem nevoie de acordul celor de la Gold Corporation”

Intrebat daca va fi desecretizata licenta de la Rosia Montana, premierul Victor Ponta a spus ca pentru acest lucru are nevoie de acordul celor de la Gold Corporation.

“Fara acordul celor de la Gold Corporation ne putem trezi cu proces. Eu vreau sa spun un singur lucru: l-am acuzat de atatea ori pe Traian Basescu – si o fac in continuare – ca este direct interesat in diverse afaceri din Romania. Singura solutie sa aflam care sunt acele interese este sa desecretizam acele contracte si eventual sa vedem daca au ajuns la campania lui Traian Basescu bani din diverse afaceri. Daca nu se doreste, nu pot decat sa cred ca aceste afirmatii au si ceva concret”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, ministrul Rovana Plumb va prezenta Guvernului un raport cu situtia reala de la Rosia Montana, in cel mai scurt timp. “Am rugat-o pe doamna ministru Plumb sa ne prezinte o informare foarte amanuntita pe consecinte juridice si pe situatia reala. Eu credeam ca daca nu au nimic de ascuns sunt de acord”, a adaugat premierul.

RGMC: Schimbati legislatia

Cei de la Gold Corporation au precizat ca nu au nimic impotriva sa desecretizeze contractul, numai ca trebuie schimbata legislatia, lucru pe care Guvernul si Parlamentul au majoritatea sa o poata face. “Documentul de asociere cu statul roman e public, dar contractul de licenta e clasificat, fiind necesara schimbarea legii pentru desecretizare”, au aratat reprezentantii companiei.

In acel moment insa, Ponta a dat inapoi, iar ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, intr-o conferinta de pres la sediul USL, ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare va fi aprobata solicitarea adresata RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licentelor de exploatare a proiectului Rosia Montana fara sa fie nevoie de modificarea legislatiei.

“Guvernul este dispus sa desecretizeze, tine de Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). (…) Contractul in integralitatea lui prevede contractul de asociere ca si licenta de exploatare. Licenta de exploatare este parte integranta a contractului. Atat timp cat exista vointa partilor exprimata in cazul acestui contract se poate desecretiza si licenta de exploatare. Nu este nevoie sa ajungem neaparat la modificarea legislatiei“, a afirmat Plumb.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.