Ponta: O companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei. Lukoil nu a plătit impozit pe profit dar a dat alte taxe

Premierul Victor Ponta a răspuns atacului preşedintelui Traian Băsescu referitor la Lukoil în stilul propriu: O companie nu pleacă din ţară că este nervos preşedintele la ora trei”. Despre faptul că Lukoil nu are profit de 5 ani şi nu plăteşte impozit statului, Ponta susţine că „Băsescu nu cunoaşte legea” şi că pe primele trei trimestre compania a achitat statului „2,7 miliarde de lei noi, ca orice rafinărie – avem datele oficiale de la ANAF”. Şeful Executivului a mai spus că nu numai Lukoil merge pe pierderi, ci şi alte companii, care nici ele nu plătesc impozit pe profit.

Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul are o strategie pentru situaţia în care Lukoil va părăsi România, aşa cum ameninţă vicepreşedintele rafinăriei, Vladimir Nekrasov, Ponta spus:

„Există instituţii ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situaţie şi pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale şi constituţionale putem să luăm. Dar, vă rog frumos, o companie nu pleacă din ţară că e nervos preşedintele la ora trei. Haideţi să tratăm lucrurile cu înţelepciune şi să ne gândim la buna funcţionare a statului. Am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi. Dacă există ameninţări la adresa siguranţei energetice sau a unor interese strategice ale României, evident că aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii”.

Ponta consideră că ar fi „neserios” să polemizeze cu Băsescu: „Faptul că din când în când, alături de atacul la adresa magistraţilor, a pensionarilor, a jurnaliştilor şi nu mai ştiu pe cine a atacat domnul preşedinte azi, că a fost o listă lungă, să ne apucăm să răspundem doar ca să facem polemică ar fi neserios din partea mea”.

„Sper ca Lukoil să plătească taxe în continuare”

Întrebat în ce condiţii Guvernul va putea prelua rafinăria Lukoil, premierul a evitat un răspuns, arătând că România este o ţară democratică, care respectă Constituţia.

„Eu vreau să spun că toate sunt companii româneşti, indiferent de capitalul pe care îl au. Şi OMV Petrom este o companie românească, chiar dacă are capital majoritar austriac. Deci toate companiile româneşti care activează pe teritoriul ţării trebuie să-şi respecte obligaţiile legale, să plătească taxe, impozite. Sper ca acest lucru şi tot ce ţine de Guvern să se desfăşoare în continuare”, a arătat Ponta.

El a susţinut că preşedintele Traian Băsescu nu cunoaşte legea şi că este „extrem” de nepregătit pentru o persoană publică atunci când s-a referit la faptul că Lukoil merge pe pierderi de 5 ani şi nu plăteşte impozit statului.

„Domnul preşedinte Băsescu nu cunoaşte legea. Nu erau banii mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contribuţii de asigurări sociale, tot ceea ce plăteşte o companie. Deci cam 100 de milioane de dolari pe lună, dincolo de taxele locale”, a spus Victor Ponta.

„De asta am spus că preşedintele este extrem de nepregătit pentru o persoană publică: o companie în pierdere nu plăteşte impozit pe profit, dar achită absolut toate celelate taxe şi impozite”, a adăugat el.

Pe de altă parte, şeful Guvernului a arătat că Lukoil nu este singura companie care nu a plătit pentru că merge pe pierderi: „Lukoil nu a plătit – şi nu e singura – 16% impozit pe profit, dar plăteşte toate celelate taxe şi impozite şi pe primele trei trimestre la bugetul general consolidat au fost încasate 2,7 miliarde de lei noi, doar de la o rafinărie. Nu vreau să fac distincţia între una sau alta. Eu vă spun: 2,7 miliarde. Avem datele oficiale de la ANAF”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.