Ponta o tine tot pe-a lui: Guvernul va comunica la 31 august Curtii Constitutionale numarul persoanelor ce „trebuiau” inscrise in listele electorale permanente

Premierul Victor Ponta a trimis luni seara Curtii Constitutionale o adresa in care ii aduce la cunostinta ca ii va comunica, la 31 august, numarul persoanelor ce „trebuiau” inscrise in listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012. Or, CCR nu a cerut niciodata acest lucru, ci listele pe baza carora s-a organizat referendumul – scrutin la care, conform datelor Biroului Electoral Central, nu au participat 50%+1 din numarul alegatorilor. Practic, acestea nu se afla la Guvern, dar Curtea a cerut, de fapt, ca Executivul sa isi asume listele electorale permanente pe care s-a organizat scrutinul de destituire a presedintelui suspendat Traian Basescu. Iar aceasta pentru ca, dupa ce a constatat ca nu s-a intrunit cvorumul, Guvernul nu mai recunoaste veridicitatea listelor. Scrisoarea a fost trimisa de Ponta dupa intalnirea avuta cu cu Philip Gordon, asistentul Secretarului de Stat american, dovada ca premierul a ignorat ingrijorarile SUA transmise de Obama

In scrisoare, premierul se refera la cele doua adrese al CCR, cea din 2 august si cea din 6 august, iar “simpla lecturare a celor doua adrese releva faptul ca cele doua texte contin solicitari diferite”.

Astfel, despre adresa CCR din 2 august, Victor Ponta scrie ca “Urmare a adresei nr. 5305, Guvernul trebuie sa dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente si sa va transmita numarul persoanelor ce trebuiau inscrise la acestea la data de 29 iulie 2012“.

„Trebuiau” inseamna „ar fi trebuit”, asa ca Ponta neaga, implicit, datele pe baza carora Guvernul pe care il conduce a organizat referendumul.

Insa Curtea s-a exprimat destul de clar in comunicatul din 2 august: „Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012”.

Victor Ponta a interpretat insa dupa cum a dorit cerinta CCR, astfel ca, 4 zile mai tarziu, Curtea atransmis o adresa cu precizari clare, iar Ponta nu a mai avut cum s-o mai intoarca, dar nici nu s-a angajat ca isi va asuma listele electorale pe baza carora a organizat referendumul.

Astfel, despre adresa CCR din 6 august, Victor Ponta scrie ca “textul prin care sustineti ca doriti clarificari se refera la <<liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012>>… Or, listele în baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispozitiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autoritatii Electorale Permanente, in vederea depistarii eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr. 5306 este menita sa creeze o confuzie din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavoastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa”.

Drept urmare, Ponta va trimite Curtii tot ce vrea el, adica listele actualizate acum de Guvern.

Astfel, Victor Ponta isi incheie scrisoarea catre CCR anuntand ca Guvernul va face tot cum a stabilit el, adica va actualiza listele, chiar daca nu asta a cerut Curtea. Ponta insista insa: „Guvernul a aprobat in 7 august un Memorandum privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012, iar la data 31 august 2012 Guvernul va comunica “numarul solicitat de dumneavoastra al persoanelor ce trebuiau inscrise in listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012″.

CCR se intruneste marti, Parchetul General i-a ridicat toate documentele legate de referendum

Amintim ca, marti, la ora 10.00, CCR se va intruni pentru a lua in discutie ultimele aspecte aparute in scandalul referendumului.

Pe de alta parte, Parchetul General  detine acum intreaga baza de date cu cetatenii cu drept de vot, dupa ce a ridicat luni, de la 6 institutii – inclusiv de la CCR – listele electorale, procesele verbale si alte documente legate de referendumul din 29 iulie, in cadrul anchetei penale pe care a deschis-o in cazul scrutinului din 29 august privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu.

Iata continutul integral al scrisorii catre CCR:

“Prin adresa dumneavoastra nr. 5305 din data de 03.08.1201 ati solicitat Guvernului “sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii Constitutionale numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”.

Ulterior ati revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivata de interpretarile diferite aparute ‘in mass-media” si ne aduceti la cunostinta faptul ca “prin adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art.17 alin. (2) din legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza cdrora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012”.

Simpla lecturare a celor doua adrese releva faptul ca cele doua texte contin solicitari diferite.

Astfel, urmare a adresei nr 5305, Guvernul trebuie sa dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente si sa va transmita numarul persoanelor ce trebuiau inscrise la acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de catre Curtea Constitutionala “daca referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei din 29 iulie 2019 este valabil in conformitate cu dipozitiile ar 5 alin (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizara si desfasurarea referendumului”.

In cea de-a doua adresa, nr 5306, textul prin care sustineti ca doriti clarificari se refera la “liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012”.

Or, listele în baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispozitiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autoritatii Electorale Permanente, in vederea depistarii eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr. 5306 este menita sa creeze o confuzie din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavoastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa.

Va informam ca in Sedinta Guvernului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si transmiterea catre Curtea Constitutionala a numarului persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a se putea stabili daca referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012, este valabil in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

La aceasta data, institutiile cu atributii in domeniu aduc la indeplinire, cu respectarea dispozitiilor Hotarârii Biroului Electoral Central nr.34/2012 privind interpretarea dispozitiilor art. 17, 18, art. 31 alin. (3) si art. 62 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.531 din 31 iulie 2012, sarcinile prevazute in memorandum, astfel incat la data 31 august 2012 Guvernul sa va comunice numarul solicitat de dumneavoastra al persoanelor ce trebuiau inscrise in listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.