Ponta: Petrom investeşte 300 mil euro în noile sonde. În 5-10 ani suntem independenţi energetic

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, după vizita la platformele petroliere din Marea Neagră, că Petrom va investi în perioada imediat următoare peste 300 de milioane de euro pentru noile sonde de la Petromar. El susţine că producţia de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră va putea acoperi integral necesităţile industriei şi populaţiei, astfel că în următorii 5-10 ani România va putea deveni independentă energetic. Acelaşi lucru îl estima şi compania, în strategia pentru perioada de până în anul 2021. Întâmplător sau nu, Petrom a ieftinit cu 7 bani litrul de motorină şi benzină exact înaintea vizitei premierului. În ultimii doi ani, compania a scumpit enorm carburanţii, lucru ce i-a dus în pragul disperării pe transportatorii de la FORT.

Amintim că PSD cerea imperativ, în timpul guvernării Boc, ca Executivul sa renegocieze nivelul redevenţelor Petrom (timp de 10 ani de circa 6,5% din veniturile din exploatare, potrivit contractului din 2004)) şi chiar să activeze clauza din contract privind situaţiile de criză (contract încheiat, de altfel, de Guvernul pesedist condus de Adrian Năstase), astfel încât benzina şi motorina să fie ieftinite forţat. În replică, Emil Boc se văicărea că “Petromul nu mai este al românilor” şi că nu poate face nimic.

După venirea la putere, premierul Ponta a “uitat” de subiectul ieftinirii combustibililor şi al măririi redevenţelor. Ba, mai mult, în octombrie anul trecut lăuda compania, spunând că reprezintă cel mai mare contribuabil şi a asigurat-o că redevenţele rămân aceleaşi până în 2014.

E drept că şi scumpirea carburanţilor s-a produs ceva mai lent, începând cu jumătatea anului trecut, dar Petrom are grijă că la sfârşitul anului viitor vor fi calculate noi redevenţe. Iar preşedintele Traian Băsescu avertiza, la începutul anului trecut – pe vremea când se arăta supărat foc pe conducerea companiei şi chiar susţinea că el nu mai alimentează de la staţiile OMV – că, din 2014, redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe”.

Preşedintele Băsescu se enervase, de fapt, nu pe scumpirea carburanţilor – situată cam la acelaşi nivel cu majorarea preţurilor la Rompetrol şi Lukoil – cât pe profitul “imoral” pe care l-a înregistrat Petrom. De atunci, compania o ţine din record în record la capitolul profit, dar între timp şeful statului a revenit la sentimente mai bune faţă de conducerea companiei.

Cert este că redevenţele vor fi mărite substanţial anul viitor. Cu cât nu se ştie sigur, dar Petrom ameninţă că,  în caz că acestea vor creşte prea mult, va face investiţii mai mici. Redeventele de petrol şi gaze reprezintă un procent din producţia companiilor care exploatează resursele naturale ale unei ţări. Redevenţele Petrom au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014, potrivit contractului de privatizare a companiei Petrom, cu grupul austriac OMV.

“O platformă în mijlocul mării nu este cel mai simplu lucru”

Reîntors din vizita de lucru pe platforma maritimă petrolieră, premierul Victor Ponta a declarat că ”primul sentiment pe care-l am este de foarte mare mândrie pentru că am văzut realizările tehnologice cu totul şi cu totul excepţionale”.

“O platformă în mijlocul mării nu este chiar cel mai simplu lucru din lume. Sunt realizări care au aparţinut românilor. (…) În perioada imediat următoare Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde. (…) În afară de ceea ce am vizitat acum, platformele vechi aparţinând Petrom, sunt două perimetre noi, e vorba de Neptun şi de Midia, unde sunt acordate licenţele împreună cu Exxon Mobile. Într-unul dintre ele a intrat şi Romgaz. E prima dată când o companie românească intră într-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic”, a adăugat el.

“În cursul acestui an sper că putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem să şi exportăm şi într-o perioadă de 5-10 ani – pentru politicieni perioada este prea lungă, dar pentru o companie importantă şi un domeniu economic este o perioadă foarte scurtă – România va fi independentă din punct de vedere energetic”, a mai spus prim-ministrul.

„Vestea bună privind semnarea Nabucco, în iunie”

Victor Ponta a anunţat, totodată, că în 22 mai va fi un Consiliu European dedicat problemelor pe energie, „pentru că toată Europa are o problemă de competitivitate şi are o problemă de dependenţă energetică”.

„România este privilegiată faţă de alte ţări. Se pare că în luna iunie o să avem vestea bună privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, România este într-o poziţie privilegiată de care trebuie să ştie să profite în anii care urmează”, a mai afirmat Ponta.

El consideră important ca „zona Mării Negre, prin investiţiile făcute în special de OMV Petrom, dar şi de alte companii mondiale de renume, să devină rezervorul energetic de care România are foarte mare nevoie”.

„Pentru Constanţa, resursele găsite în Marea Neagră şi aduse la ţărm înseamnă investiţii, locuri de muncă, dezvoltare. Constanţa înseamnă nu doar zona de turism şi litoral şi înseamnă, de asemenea, poarta prin care resursele energetice, gaz şi ţiţei, vor intra în România din explorările şi exploatările din Marea Neagră”, a adăugat Ponta.

„Independenţa energetică nu este nici vis, nici propagandă”

“Ideea de a avea independenţă energetică şi de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional, pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate. Iar din partea Guvernului (…) va exista tot sprijinul (…) în aşa fel încât, într-o perioadă de timp care poate părea lungă pentru politicieni, dar de fapt este scurtă pentru marile companii, 4-5-6-7 ani, producţia şi de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră să poată acoperi integral necesităţile industriei şi ale populaţiei româneşti şi să facă din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă”, a insistat Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.