Ponta promite consultari cu Bruxelles-ul la numirea noilor sefi ai DNA si Parchetului General

Premierul Victor Ponta a declarat marti, intr-o emisiune televizata, ca vor exista consultari cu factorii de decizie de la Bruxelles atunci cand la Bucuresti se vor face numiri la sefia DNA sau a Parchetului General. El a promis ca procesul de numire in aceste posturi va fi unul transparent. Amintim ca ministrul de Justitie, Titus Corlatean, a anuntat si el de curand ca ar putea propune numiri la sefia DNA si Parchetului General inainte de Raportul de Justitie, ce va avea loc in a doua jumatate alunii iulie. Mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA expira la sfarsitul lui august, iar cel al Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in octombrie.

“Ministrul de Justitie trebuie sa se consulte cu toti partenerii nostri internationali, cu ONG-urile, cu asociatiile de magistrati. Nu se va face in niciun caz vreo numire peste noapte”, a spus Ponta la Romania TV, intrebat daca va fi consultat Bruxelles-ul atunci cand se vor face numiri in functiile mentionate.

Premierul a precizat ca procesul de numire in aceste posturi va fi unul transparent. “Intr-un proces cat mai transparent posibil trebuie spus cine isi doreste sa ocupe aceste functii si dintre aceia, in modul cel mai transparent, CSM in colaborare cu ministrul Justitiei si cu presedintele in functie sa aleaga doua persoane care sa (…) ofere toate garantiile de independenta necesare. Nu cred ca se va mai face vreodata in Romania vreo numire politica in aceste functii. Sunt multi procurori care indeplinesc criteriile si profesionale si de integritate necesare. Nu vreau sa am eu personal si Guvernul niciun fel de legatura cu aceasta selectie. E treaba ministrului Justitiei in care am toata increderea, e treaba CSM si, bineinteles, presedintele in functie”, a spus Ponta. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.