Ponta: Rămân interimar la Transporturi. Până azi nu e nimic în neregulă cu privatizarea CFR Marfă

Premierul Victor Ponta a declarat luni, într-o intervenţie telefonică la RTV – el aflându-se într-o vizită oficială în Spania -, că este pregătit să conducă interimar Ministerul Transporturilor timp de 45 de zile, aşa cum a anunţat preşedintele Traian Băsescu, şi că, până la ora actuală, nu s-au sesizat nereguli în privatizarea CFR Marfă. Invitat în studioul Antena 3 de la Madrid, Ponta a fost mai dur la adresa şefului statului, spunând că Băsescu lansează doar scandal, ceartă şi minciuni, iar aceasta numai pentru că, marţi, are o lansare de partid – înregistrarea la tribunal a Partidului Mişcarea Populară – şi se află, astfel, în campanie. El a adăugat că poate simţi pentru şeful statului “repulsie, dispreţ şi lehamite” şi că abia aşteaptă, “ca toţi românii”, să i se termine odată mandatul. 

Premierul a afirmat la RTV că preşedintele Băsescu nu i-a dat niciun argument pentru o eventuală respingere a liberalului Ovidiu Silaghi, propus de PNL ministru al Transporturilor.

Întrebat dacă este pregătit să facă faţă interimatului, premierul nu a mai spus ca sâmbătă, că nu are timp să se ocupe de transporturi, ci exact contrariul: “Sigur că rămân 45 de zile, este termenul maxim prevăzut de Constituţie. În acelaşi timp, activitatea de zi cu zi a ministerului este condusă de către unul din secretarii de stat, de domnul Ghibu, care are experienţa necesară şi se descurcă foarte bine. Pentru buna funcţionare a Guvernului, era foarte bine să avem cât mai repede un ministru definitiv. O să-l avem probabil în luna august. Acum e perioadă de vacanţă. Ne descurcăm şi în această variantă”, a spus Victor Ponta.

Premierul a susţinut că, prin criticile aduse la adresa lui, preşedintele Băsescu “bagă beţe în roţi”, ceea ce, în opinia sa, denotă “un anumit infantilism politic”.

În legătură cu presupuse nereguli în privatizarea CFR Marfă, Victor Ponta a spus că şeful statului “se bucură când merge ceva rău în România” şi că dacă cineva îl supără se alege cu dosar penal – făcând trimitere evidentă la Fenechiu, cel condamnat la 5 ani de închisoare.

“Preşedintele să îşi vadă de treaba lui, nu cred că intră în atribuţiile preşedintelui României să controleze ce fac firmele din România. faptul că are o gândire antiromânească, că spune tot timpul că nu vrea să câştige o companie din România, ci una din străinătate…. De ce Băsescu îşi bagă nasul prin conturile firmelor? Ca să apară la televizor, are legătură cu partidul ăla politic de doi bani pe care îl face la Cotroceni”, a spus Ponta

“Cine îl supără pe Băsescu se face cu câte un dosar penal”

Revenind la privatizarea CFR Marfă, premierul a afirmat că “până astăzi nu e nimic în neregulă şi lucrurile au fost confirmate de consultanţi internaţionali, de partenerii noştri internaţionali, care au considerat-o o procedură corectă, altfel n-am fi intrat în boardul FMI”.

“Nu m-ar mira, însă, în buna tradiţie a activităţii domnului Băsescu, să se trezească firma sau proprietarul firmei cu ceva dosare penale. Aceasta e tradiţia: cine îl supără pe domnul Băsescu se face cu câte un dosar penal, dar cred că ne-am obişnuit cu toţii să trăim cu chestia asta. Avem destule dosare făcute la sugestia televizată a preşedintelui. Trebuie să mergem mai departe, să-l lăsăm să creeze cât mai puţine daune. A creat deja de 9 ani foarte multe daune României”, a conchis Ponta la RTV.

La Antena 3, premierul a fost şi mai dur: “Preşedintele nu se poate obişnui că nu mai are un guvern de slugi. Aştept ca o uşurare să îşi termine odată mandatul”.

Ponta a adăugat că nu îl interesează părerea preşedintelui despre fondurile UE sau privatizarea CFR Marfă, deoarece acesta este ultimul om care poate da sfaturi, situaţia dificilă din 2010-2011 datorindu-i-se.

Premierul a mai spus că observă cu satisfacţie că îl enervează foarte tare pe preşedintele Băsescu, dar că poate simţi pentru el “repulsie, dispreţ, lehamite”.

“Pentru domnul Băsescu pot simţi repulsie, dispreţ, lehamite. De ce? Pentru că în acest moment România are nişte lucruri importante de făcut. Într-adevăr, am deblocat fondurile europene, trebuie să le cheltuim; într-adevăr, avem nişte investiţii importante, trebuie să le finalizăm; într-adevăr, vrem să facem o reformă importantă în administraţie, trebuie să o şi punem în practică. (…) Deci avem lucruri grele, importante. Că ai tot timpul un personaj politic cum e domnul Băsescu care face ce a făcut întotdeauna – scandal, ceartă minciuni, treburile domniei sale…”, a arătat Victor Ponta.

“Aştept, ca toţi românii, să i se termine odată mandatul”

“Fiecare face ce poate, eu aştept, ca toţi românii, ca pe o uşurare pentru ţară să-şi termine odată mandatul”, a completat premierul, adăugând că va încerca, în cursul săptămânii viitoare, când va avea loc rectificarea bugetară, să identifice resursele financiare pentru reducerea TVA la pâine. El a spus că şi în Spania TVA este diferenţiat – de 10%, spre deosebire de TVA general, de 21%.

“Nu cred că românii aşteaptă de la mine să consum foarte multă energie şi timp certându-mă cu domnul Băsescu. Cred că oamenii aşteaptă de la mine, de la Guvern, de la USL, să vadă ce reuşim să facem pe zona economică, ce reuşim să facem apropo de pensii. Sunt foarte mândru că, până la urmă, cu greu, ne-am ţinut de cuvânt faţă de acea categorie a pensionarilor militari, vreau să reuşesc săptămâna viitoare să găsesc resursele financiare să-i conving şi pe cei de la FMI să reducem TVA la pâine”, a arătat Ponta.

Băsescu nu se grăbeşte cu Silaghi

Amintim că preşedintele Traian Băsescu a anunţat, astăzi, că nu se grăbeşte să respingă propunerea USL pentru portofoliul Transporturilor, urmând să-şi anunţe decizia în 23 august, cu 2 zile înainte de expirarea interimatului lui Victor Ponta, pe care îl va ajuta până  atunci să-şi asume responsabilitatea asupra privatizării CFR Marfă.

Despre Ovidiu Silaghi, şeful statului a spus că are rezerve din ciclul “nu a lăsat nicio dâră” la Transporturi. Băsescu şi-a exprimat şi temerea că Grup Feroviar român (GFR), câştigătorul licitaţiei pentru pachetul de 51% de acţiuni din CFR Marfă, va avea capacitatea să investească în companie şi nu va începe imediat “să taie cu zecile de mii de vagoane ca să-şi achite din vânzarea fierului vechi datoriile la bănci” – în caz că va obţine de la acestea cei 202 milioane de euro.

Preşedintele a mai atras atenţia că numai după semnarea contractului cu CFR Marfă se va putea pronunţa şi Consiliul Concurenţei cu privire la privatizare. În fine, Băsescu nu s-a abţinut să nu dea de pământ cu Fenechiu, la pachet cu Ponta, care îl ridică în slăvi pentru privatizare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.