Ponta: Reluăm privatizarea Oltchim în 6 luni dacă Diaconescu nu plăteşte

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că în maximum 6 luni va fi reluat procesul de privatizare cu un investitor strategic, dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni. Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim, să dispună administrarea specială a combinatului şi să aloce un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului, în aproximativ două săptămâni începând cu 1 octombrie, după notificarea Comisiei Europene, a precizat el, într-o conferinţă de presă la Ministerul Economiei. În acest fel, Ponta se vede premier şi după 9 decembrie, deşi este bombardat din toate părţile, inclusiv de colegii liberali de la guvernare, pentru cacealmaula Oltchim.

Dacă totuşi DD va plăti cei 203 milioane de lei (45 milioane de euro) până luni, aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum 6 luni, până la transferul acţiunilor, a anunţat Ponta.

Premierul şi-a schimbat peste noapte atitudinea faţă de şeful OTV, despre care declara cu o zi în urmă că el ştia de la început că acesta “nu are niciun leu”.

“Suntem pregătiţi ca, dacă plăteşte până luni, să discutăm mai departe toate procedurile, legate de investiţii, gestionarea portofoliului de datorii şi Arpechim. Luăm însă în calcul să nu plătească până luni, şi atunci suntem pregătiţi pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru a opri contractele păguboase şi a discuta cu creditorii privaţi, precum Electrica şi băncile, precum şi pentru reluarea activităţii printr-un sprijin guvernamental ca şi capital de lucru din fonduri de privatizare, iar în maximum şase luni, cu consultarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, să reluăm privatizarea cu un investitor strategic”, a afirmat premierul.

Premierul a citit fragmente din oferta depusă de Dan Diaconescu pentru Oltchim, arătând că acesta s-a angajat să efectueze plata la momentul semnării contractului, dar nu a îndeplinit până în prezent alte obligaţii, precum prezentarea noilor administratori şi a planului de afaceri.

“Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune”, a ameninţat Ponta.

PDL e de vină

Într-o prezentare a istoricului Oltchim, şeful Guvernului a insistat că situaţia economico-financiară a companiei a fost deteriorată exact în perioada în care Executivul a fost format sau condus de PDL.

Astfel, din Guvernul care a avizat OUG 45/21 iunie 2006, prin care a fost reglementată privatizarea Oltchim, au făcut parte şi actualii membrii PDL Monica Macovei, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, dar şi fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu. Ponta le-a cerut acestora “mai puţină utilizare politică a subiectului”.

Apoi, în perioada 2009-2011, când Ministerul Economiei a fost condus succesiv de democrat-liberalii Adriean Videanu şi Ion Ariton, în Guvernul Boc, datoriile Oltchim către furnizori au crescut de la 11 mil. lei, în decembrie 2009, la 73 mil. lei, în decembrie 2010, şi la 291 mil. lei, în decembrie 2011. Totodată, restanţele către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut de la 7 mil. lei la 13 mil. lei şi, respectiv, la 37 mil. lei.

Datorii astronomice

Datoriile Oltchim către bănci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 mil. lei în decembrie 2009 la 552 mil. lei în decembrie 2010. Datoriile pentru credite bancare pe termen scurt s-au menţinut la 500 milioane lei, iar cele pentru credite pe termen lung s-au cifrat la doar 51 mil. lei. Premierul a argumentat situaţia prin faptul că Oltchim nu a mai găsit finanţare pe piaţa bancară pe termen lung.

În prezent, Oltchim înregistrează datorii totale de 700 milioane euro, care se măresc în fiecare zi cu 200.000 euro.

O afacere pregătită de Guvernul Boc şi amânată de Guvernul Ungureanu

În continuarea acuzelor aduse PDL, Ponta a amintit firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers a fost selectată în decembrie 2011 de Guvernul Boc, iar termenul agreat cu FMI şi Banca Mondială pentru încheierea privatizării Oltchim a fost aprilie 2012.

Până la acea dată însă, privatizarea nu a fost încheiată, iar datoria combinatului către AVAS a crescut de la 165 mil. euro la 250 mil. euro, prin adăugarea de penalităţi şi dobânzi.

După venirea la putere a Guvernului Ponta, privatizarea Oltchim a fost tratată în continuare de către FMI ca o acţiune prioritară, care trebuie îndeplinită până la reuniunea board-ului de la finele lunii septembrie.

De ce nu au fost impuse criterii de calificare la licitaţie

Şeful Guvernului a explicat lipsa unor condiţii legate de experienţa în domeniu sau alte criterii de calificare impuse participanţilor la licitaţie prin faptul că introducerea lor ar fi permis prezentarea la licitaţie doar a acţionarului minoritar PCC. În acest fel, autorităţile române ar fi fost obligate să cedeze pachetul de acţiuni prin încredinţare directă.

“Nu ne puteam asuma riscul de a avea un participant, ci trebuia să avem o licitaţie cât mai deschisă. Consultantul nu a anticipat că va veni o persoană fizică de renume naţional”, a spus Ponta, evitând să-I pronunţe numele lui DD.

În privinţa conversiei în acţiuni a datoriilor combinatului către AVAS, premierul a arătat că, pentru efectuarea procedurii este nevoie de votul a două treimi din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), dar că acţionarul minoritar PCC a Ministerul Economiei a propus vânzarea acţiunilor, dar şi a datoriilor.

“Sunt convins că un om care a convertit datorii în acţiuni la Marmosim ştie foarte bine că nu poţi face asta fără două treimi din AGA”, a spus Ponta.

Compania rusă TISE, din grupul Gazprom, parc-ar vrea şi n-ar vrea

În privinţa companiei ruse TISE, din grupul Gazprom, premierul a precizat că reprezentanţii acesteia au anunţat în 17 septembrie, cu 3 zile înainte de deschiderea ofertelor, că nu vor participa la licitaţie, dar că nu exclud interesul de a continua cooperarea cu Guvernul pentru “o viitoare privatizare sau investiţie”.

TISE depusese, în aprilie, o scrisoare neangajantă privind privatizarea Oltchim.

Întrebat de jurnalişti dacă are ceva să îşi reproşeze sau dacă are el reproşuri faţă de miniştrii săi în cazul unui eşec al privatizării Oltchim, Victor a ţinut-o langa că Guvernul “a făcut ce trebuie făcut”, preluând o procedură de la fosta guvernare.

El nu a mai amintit că l-a avertizat pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, că “răspunde cu capul” în cazul eşuării privatizării, dar se pare că nu vrea să-I deranjeze pe pertenerii de guvernare liberali, tocmai acum când este bombardat din toată părţile.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

 1. Minciuni. Numai minciuni!

  PM Ponta a afirmat astazi, intr-o conferinta de presa, ca a platit toate salarile la OLTCHIM pana in luna iulie 2012 si ca ar mai ramane neacoperite drepturile salariale aferente lunilor august si septembrie 2012.
  Guvernul Romaniei nu a platit nici-un leu din drepturile financiare ale salariatilor de la OLTCHIM. Daca ar fi platit aceste salarii atunci in conturile OLTCHIM ar fi trebuit sa fie virate aceste sume. Sau au fost virate si au fost deturnate de managementul OLTCHIM?
  Toate drepturile salariale mai sus mentionate au fost achitate de OLTCHIM -din incasarile curente obtinute prin vanzarea produselor OLTCHIM (produse finite, materii prime, materiale).

  Semnati apelul nostru pentru a determina guvernantii si politicienii sa ne trateze cinstit, sa ne spuna adevarul, sa nu mai minta si sa nu ne mai minta pentru ca minciuna se poate intoarce impotriva lor!
  https://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim

  O alta problema a Guvernului Ponta a fost procesul de privatizare pregatit in mod defectuos (ca sa nu spun mizerabil) – sau mai bine zis pregatit “cu dedicatie” pentru a fi castigat de un anumit investitor – investitor care are pe statele sale de plata (conform articolelor din presa si nu numai) fosti ministri si actuali consilieri ministeriali ai guvernelor Romaniei.

  O mare minciuna este si povestea TISE spusa de actualul guvern. OPSPI a facut tot posibilul sa sicaneze si sa scoata din procesul de privatizare firma TISE.

  De ce nu plateste nimeni pentru aceste minciuni si pentru aceste actiuni indreptate impotriva salariatilor OLTCHIM si a romanilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.