UPDATE! Ponta renunţă la şefia PSD dar nu şi la Guvern

Într-un mesaj postat pe Facebook la ora 18.00, Victor Ponta a anunţă la o lună şi o săptămână de la începerea urmăririi sale penale de către DNA că renunţă la funcţia de preşedinte al PSD “până la soluţionarea dosarului”, deoarece nu doreşte ca anchetarea sa de către procurorii anticorupţie să afecteze imaginea partidului.

El va rămâne însă în continuare premier, arătând că “toată energia şi puterea mea le voi dedica actului de guvernare”.

UPDATE 13 iulie: Misterul autosuspendării intempestive de la şefia PSD a fost elucidat: Ponta s-a prezentat în această dimineaţă la DNA, pentru a da cu subsemnatul.

Până la congresul PSD de anul viitor, şefia interimară a PSD va fi asigurată în continuare de Rovana Plumb, căreia Ponta i-a predat deja frâiele partidului după ce a plecat în Turcia să se opereze la genunchi.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Rovana Plumb şi-a anunţat imediat prelungirea mandatului la şefia partidului: “În acest moment vorbim despre o prelungire a interimatului, conform statutului”.

“Victor Ponta nu demisionează din funcţia de preşedinte, este pur şi simplu o retragere temporară. Pregătim alegerile de anul viitor iar Victor Ponta, în calitate de premier, va fi prezent la toate reuniunile noastre politice, atât în cadrul BPN, CExN, cât și în cadrul Coaliției”, a adăugat Plumb.

Victor Ponta (42 ani) a fost ales preşedintele PSD în februarie 2010. Este membru al acestui partid din 2001 iar după numai 2 ani a ajuns preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD). Ponta este premier din 7 mai 2012, după căderea Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură depusă de USL.

Rovana Plumb: “Am încredere în nevinovăţia lui”

Într-o altă intervenţie telefonică, la B1TV, Rovana Plumb a fost întrebată dacă rămânerea lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru nu va afecta PSD la alegerile de anul viitor – locale şi parlamentare.

“Am încredere în nevinovăţia lui Victor Ponta și cu toții așteptăm să revină la conducerea executivă a partidului”, a răspuns ea, deşi a admis că până la alegerile din 2016 nu va fi soluţionat dosarul acestuia de la DNA.

La “butoanele” banilor publici către PSD

Victor Ponta (42 ani) este preşedintele PSD din februarie 2010 şi a intrat în partid în 2001, devenind după numai 2 ani preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD).

Ponta a ajuns prim-ministru în 7 mai 2012, după dărâmarea Guvernului Ungureanu, prin moţiune de cenzură, de către USL – adică de 3 ani şi două luni.

Atât timp cât va rămâne premier – adică la “butoanele” banilor publici alocaţi din bugetul de stat către autorităţile locale şi ministerele conduse de PSD -, Ponta va conduce, de fapt, partidul. 

Urmărit penal din 5 iunie

Ponta este urmărit penal de DNA începând din 5 iunie, el fiind complicele lui Dan Şova, pe vremea când era avocat, în dosarul Turceni – Rovinari.

Infracţiunile comise de Victor Ponta sunt extrem de grave: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Tot în 5 iunie, DNA a cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Ponta pentru 3 infracţiuni de conflict de interese comise în timpul mandatului de premier. Camera Deputaţilor a respins solicitarea, câteva zile mai târziu.

Cărare la DNA

Ponta trebuia să se prezinte la audieri la DNA încă din 9 iunie, însă a plecat în Turcia pentru a se opera la genunchi şi a revenit după 26 de zile.

Cel mai probabil, el se va prezenta mâine în faţa procurorilor pentru a da cu subsemnatul – aceasta fiind şi explicaţia gestului său de astăzi, pentru care nu a anunţat pe nimeni din partid –  şi nu este exclus să fie chemat de mai multe ori la DNA.

Aşadar,  Ponta s-a autosuspendat pe Facebook de la şefia PSD. Iată mesajul integral:

ponta facebook

ponta facebook 2

ponta facebook 3

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.