Ponta: România este pe primul loc în Europa la creșterea economică, afirmațiile cu dezastrul sunt povești

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la începutul ședinței de Guvern, că România se poziţionează pe primul loc în Europa la creșterea economică – determinată în principal de majorarea producției industriale, de exporturi, de absorbția fondurilor europene şi, în final, de Executiv. El a citat din estimările preliminare publicate astăzi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), care arată că ţara noastră a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea (T3) din acest an, atât faţă de T2 cât și faţă de T3 din 2012.

„Cum spun unii în România: „E un dezastru economic!”. Suntem pe primul loc în Europa la creșterea economică. Așa spune Eurostatul, sunt convins că spune adevărul: 1,6 (creștere economică trimestrială, n.a.), urmată de Letonia – 1,2 (…) Felicitări pentru agricultură, dar nu agricultura ne-a dus la această creștere, cam 1% este creșterea din agricultură. Principala creștere este realizată de creșterea producției industriale, de exporturi și de absorbția fondurilor europene. Adică toate poveștile cu România care este un dezastru economic…. Suntem pe primul loc în Europa și este meritul producătorilor privați, al agricultorilor și, în final, ultimii pe listă, și al Guvernului”, a afirmat primul ministru.

1,6% creştere economică

Potrivit Eurostat, UE a înregistrat o creștere economică de 0,2%, după una de 0,3% în T2, dar România, cu 1,6% creștere economică trimestrială, a devenit lider în UE. Ţara noastră este urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie și Ungaria – ambele cu o creștere de 0,8% -, Polonia și Bulgaria – ambele cu o creștere de 0,6%.

În acelaşi timp, ritmul de creștere al economiei Zonei Euro a încetinit la 0,1% după un avans de 0,3% în T2.

 „Văd că Polonia a crescut doar cu 0,6% – și Polonia era și rămâne un model economic pentru România. Ungaria – 0,8%, vecinii din Bulgaria – 0,6%, Slovacia – 0,2%, Cehia pe minus cu 0,5%. Atenția noastră principală trebuie să fie pentru a sprijini investițiile, a sprijini economia, în special orientată pe producția industrială, agricultura, fonduri europene și export și, în acest sens, măsurile pe care le luăm în bugetul pe 2014 sprijină acest trend pozitiv pe care România nu l-a mai avut din 2008 încoace”, a precizat premierul.

4,1% creştere la PIB

PIB-ul României a înregistrat faţă de anul trecut o creștere de 4,1%, cea mai mare atât din Zona Euro, cât și din UE, fiind urmată de Letonia (3,9%), Lituania (2,2%) și Polonia (1,7%). În schimb, economia Zonei Euro a înregistrat o contracție de 0,4% în ritm anual în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de doar 0,1% în perioada iulie-septembrie 2013 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal anunțate joi de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în T3 din acest an cu 1,6% față de T2, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.