Ponta: România este pregătită să intre în Schengen. Partea proastă e că MCV va fi folosit de unele ţări ca pretext (să voteze împotrivă, n.r.), deşi n-are legătură

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că “România este pregătită să intre în Schengen, după cum a afirmat şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene”, dar a admis că Raportul MCV al Comisiei Europene – “deşi n-are nicio legătură” – va fi folosit ca pretext de anumite state care, pe fondul situaţiei politice şi a alegerilor “vor constitui probleme în primirea noastră în Schengen”.

“Partea proastă – care, de fapt, nu are legătură cu MCV, dar MCV se va folosi ca pretext – vedeţi foarte bine ce se întâmplă, apropo de intenţia Marii Britanii faţă de deschiderea pieţei muncii. Aici, Comisia Europeană a reacţionat în sprijinul românilor şi este foarte bine şi rog toate autorităţile noastre, ministrul de Externe, ministrul Muncii. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus şi astăzi ceea ce am spus şi noi tot timpul, că România este pregătită pentru intrarea în Schengen. Probabil, însă, că situaţia politică, alegerile din anumite ţări vor constitui probleme în primirea noastră în Schengen”, a spus prim-ministrul.

“Eu o să transmit şi luni, la întâlnirea cu preşedintele Barroso, faptul că România, aşa cum ştie şi Comisia Europeană şi au afirmat cele mai multe ţări, România este pregătită de Schengen, dar acum aşteptăm să se termine alegerile. Au fost alegeri în Olanda, acum sunt alegeri în alte ţări, în 2013. Bănuiesc că şi în 2014 o să fie alegeri. Eu cred că pe această temă, domnule ministru de Interne, să aveţi grijă să păstrăm toate condiţiile tehnice. Când se va lua decizia politică dintr-o ţară sau alta – aici, practic, contează şi lobby-ul personal, şi preşedintele Băsescu cred că va folosi relaţia sa foarte bună cu Germania, iar noi – alte ţări, dacă mai este cazul să vorbim. Însă noi suntem pregătiţi pentru Schengen, când sunt pregătite şi toate ţările Uniunii Europene o să intrăm în Schengen”, a adăugat Ponta.

Tratăm lucrurile calm şi raţional

“Trebuie să tratăm lucrurile calm şi raţional, să scoatem lucrurile importante pentru România – Justiţia, aderarea la Schengen – din bătălia asta de zi cu zi, totdeauna dusă până la limitele iraţionalului”, a mai susţinut premierul.

Faptul că are acum în Guvern 3 miniştri cu dosare penale (din care nu îl recunoaşte decât pe Relu Fenechiu) şi că avut în Cabinetul din 2012 4 miniştri incompatibi declaraţi de ANI nu I se pare anormal lui Victor Ponta. Mai mult, el regretă că nu i-a păstrat în actualul Executiv.

Întâlnire cu Barroso, la cerere

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a anunţat, miercuri, că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire între preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi premierul român Victor Ponta, la solicitarea lui Ponta, în care se va discuta şi despre Raportul MCV.

“Întâlnirea fost solictată de premierul român. Cred că e momentul oportun de a ne întâlni cu premierul român. Urmează un Consiliu european important, acolo se va discuta cadrul financiar multianul, probleme comerciale. E momentul potrivit pentru o întâlnire cu premierul român. Se vor discuta foarte multe subiecte, sunt convins că va exista un schimb şi în legătură cu MCV. Sunt sigur că se va discuta despre utilizarea fondurilor structurale ca stimulent pentru creştere economică şi ocuparea locurilor de muncă în România. E o ocazie bună pentru cei doi de a se întâlni”, a spus Mark Gray.

El a mai spus că Raportul MCV prezentat miercuri poate fi folosit de către autorităţile române, pentru că le oferă o orientare foarte clară în legătură cu ceea ce trebuie făcut.

“Sperăm că 2013 va duce la un mediu politic mai stabil şi la respectarea recomandărilor”, a spus Mark Gray.

Fără “haosul politic din ultimul an”

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Raportul MCV prezentat miercuri reprezintă un “semnal de încurajare”, astfel încât să nu se mai asiste la “haosul politic din ultimul an”.

“Aveţi un nou Guvern, există un Parlament nou, cu un mandat foarte clar. Ambele instituţii, în special Guvernul, şi-au luat angajamentul clar în public de a combate corupţia, de a asigura respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judecătoresc. Iată deci că în acest moment li se oferă şansa de a face ceva. Noi am prezentat factual ce s-a făcut şi ce nu. S-au făcut progrese, desigur, dar noi am fi vrut ca toate cele zece recomandări să fie respectate fără să apară discuţii legate de independenţa sistemului judiciar, de exemplu”, a mai spus Mark Gray.

Cât priveşte intrarea în Schengen, “Comisia Europeană continuă să creadă că România îndeplineşte cerinţele specifice pentru aderarea la spaţiul Schengen”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Executivului european.

Este vorba, desigur, despre condiţiile tehnice, pe care le-am îndeplinit încă de anul trecut, însă criza politică din vara trecută şi politicienii “pătaţi” au compromise, după cum se observă, intrarea României în Schengen. Altfel, care ar fi motivele?

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.