Ponta: Romanii cu domiciliul in strainatate ar trebui scosi de pe lista electorala din Romania

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate isi pastreaza dreptul de vot, dar ar trebui scosi din listele electorale din Romania daca traiesc efectiv in alta tara, a declarat premierul Victor Ponta vineri, intr-o videoconferinta cu prefectii. “Trebuie sa incepem verificarea situatiei reale a evidentei persoanelor, in special pe cele patru directii care ar putea genera diferente intre listele electorale si realitate. In primul rand, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie sa figureze pe listele din Romania. Ei isi pastreaza dreptul de vot, dar daca locuiesc in strainatate, trebuie scosi din listele electorale din Romania”, a spus Ponta.

Premierul a precizat ca trebuie rezolvata si probleme unor cetateni decedati care figureaza inca pe liste electorale, precum si situatia persoanelor care nu mai au drept de vot ca urmare a unei condamnari penale definitive si irevocabile sau a unei afectiuni care impiedica exercitarea normala a dreptului de vot.

Un alt caz prezentat de seful Guvernului ca trebuind clarificat este cel al cetatenilor romani care au renuntat la cetatenia romana si nu au astfel dreptul de a vota.

Ponta a cerut autoritatilor locale sa prezinte si alte astfel de cazuri daca sunt identificate.

Intrebat de jurnalisti, dupa videoconferinta cu prefectii, daca cetatenii romani din strainatate vor fi sau nu inclusi in cvorum, Victor Ponta a raspuns ca “Asta decide CCR, nu ma intrebati pe mine”.

“Conform legii, cei care au domiciliul in strainatate nu mai sunt aici”

“Conform legii, cei care au domiciliul in strainatate nu mai sunt aici. Toti cetatenii romani cu drept de vot voteaza”, a mai spus primul ministru.

“La Evidenta Populatiei – cei care au evidenta informatizata a persoanei – apar 500.000 – 490.000 de cetateni romani cu domiciul in strainatate. Daca sunt mai multi, e o realitate, dar nu o avem inregistrata. Este datoria autoritatilor publice locale de a actualiza aceste liste”.

Lista electorala permanenta in baza careia s-a organizat referendumul avea 18.292.464 votanti, conform BEC, din care au votat 8.459.053, adica 46,24%.

Daca din totalul votantilor vor fi scazuti cei 490.000 de romani cu domiciliul in strainatate, lista electorala permanenta va avea 17.802.464 votanti. Raportat la acest total, numarul voturilor exprimate ar reprezenta 47,51%, procent insuficient pentru validarea referendumului.

Pentru validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu este nevoie ca numarul voturilor exprimate sa reprezinte minimum 50% +1 din totalul alegatorilor inscrisi pe listele permanente. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.