UPDATE! Ponta şi-a mutat biroul la Armată, după interceptările cu Duicu. Băsescu: “Speră să scape de baroni!”

Premierul Victor Ponta se apără nu numai declarativ, ci şi la propriu de interceptările obţinute de procurorii DNA din biroul oval de la Palatul Victoria, de unde baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, a trimis SMS-uri prin care anunţa că a vorbit cu prim-ministrul mai multe acte de trafic de influenţă. Prim-ministrul a făcut un gest fără precedent: şi-a mutat biroul din Piaţa Victoriei în sediul Ministerului Apărării Naţionale, acuzând că i s-a făcut “o înscenare” şi că astfel de acte vor continua până la alegerile prezidenţiale. În acest fel însă, Ponta vrea să arate că nu-i va mai primi pe baronii PSD la el în birou. 

UPDATE: Președintele Traian Băsescu susţine că soluția aleasă de Ponta de „a se ascunde într-un buncăr, de frica baronilor” arată că acesta “și-a pierdut controlul”. Iată întreaga declaraţie a şefului statului:

“Cred că a cedat nervos Victor-Viorel. Este unic în Europa – şi ca atitudine, şi ca soluţie! Nu am auzit, de 25 de ani de la Revoluţie, şi cu atât mai puţin în ultimii 10 ani, de când ştiu toţi premierii din UE, ca vreunul să se fi retras în buncărul de la Ministerul Apărării.

Victor-Viorel are o problemă de nervi. A cedat nervos. I se pare că numai Armata îl mai poate apăra de furia baronilor. De a mea sigur nu are de ce să se ferească, că eu nu sunt furios pe el. Eu sunt la stadiul la care deja, de un timp bun, îl compătimesc pentru cum a ajuns. Din păcate, trage şi ţara după el.

Deci, soluţia de a se ascunde într-un buncăr la Ministerul Apărării arată că premierul şi-a pierdut controlul, nu mai deosebeşte instituţiile şi arată că este laş.

La Palatul Victoria baronii nu pot fi opriţi; şi ăia vin şi fac cum făcea Mircea Badea pe la emisiuni: „Mă duc, îl iau şi îl dau cu capul de toţi pereţii”.

Păi voi credeţi că, în faţa unui baron, Victor Viorel este cum este în faţa microfoanelor? Îl plesnesc ăia de nu se vede! Îi merg fulgii! Nu poate avea obrăznicia pe care o afişează în faţa ziariştilor, atunci când este în faţa baronilor; şi, atunci, şi-a spus că buncărul de la Ministerul Apărării este soluţia.

Pentru că, la Ministerul Apărării fiind unitate militară… vă daţi seama, unitate militară în care s-a refugiat prim-ministrul României. Deci, într-o unitate militară baronii nu au acces să îi mai spună: „Iar ne laşi pe mâna justiţiei?”, „Iar ne…”, “Viorele, ce faci?”. Şi Viorel îi minte, spunându-le: „După ce pleacă Băsescu rezolvăm problema!”.

Numai că procurorii, judecătorii şi dosarele rămân cu sau fără mine aici. Şi ele merg singure. Nu preşedintele spune ce dosar să se facă. Aşa că, oricât s-ar ascunde în buncărul de la Ministerul Apărării, Victor-Viorel Ponta nu va scăpa de responsabilitatea pe care şi-a asumat-o să apere corupţii – pentru că asta a promis partidului: că îi apără de justiţie!

În schimb, va face ca România să fie privită ca o mare curiozitate: Premierul refugiat într-un buncăr într-o unitate militară, pentru a conduce de acolo Executivul. Este fără precedent în UE şi arată imaginea unui om care a cedat nervos”.

Ponta: Mi-am mutat biroul de azi-dimineaţă

“De astăzi de dimineaţă începând mi-am mutat biroul. Mi-am mutat biroul. L-am rugat pe domnul Duşa (ministrul Apărării-n.r.), am un birou la Ministerul Apărării Naţionale, aia e unitate militară. Oricine intră, dacă veniţi la mine, fiind unitate militară, se înregistrează. Acolo (la Palatul Victoria-n.r.) era mai civil, aşa”, a spus Victor Ponta, la România TV.

“Până în luna noiembrie mă aştept la înscenări; or, eu vreau ca, până în noiembrie, asemenea înscenări şi asemenea montaje făcute de domnul Băsescu, de oamenii din jurul lui, să poată fi dejucate foarte clar şi foarte simplu. Până în noiembrie acolo o să stau”, a adăugat premierul.

Ponta susţine în continuare că DNA nu arată – nici în stenograme, nici prin alte probe – că Duicu ar fi venit efectiv la el, ci că doar aşa susţinea preşedintele CJ Mehedinţi.

“M-am dus şi am întrebat: nu a fost Duicu, nu a vorbit cu mine, nu a vorbit cu şeful Poliţiei, de unde aveţi această informaţie, că la mine în birou…? La mine în birou a venit şeful CIA cu şeful SRI, 20 de prim-miniştri, vin şefi de mari corporaţii – vroiam să întreb. Păi, zice, noi nu am zis aşa ceva, ci că Duicu îi spunea altcuiva pe un telefon – din benzinărie, de pe autostradă -….Nu a fost la mine, am întrebat, dar şi DNA zice – noi nu zicem că a fost, ci că a vorbit pe telefon”, a relatat Ponta.

Stenogramele din rechizitoriul procurorilor DNA arată însă că Adrian Duicu şi-a traficat influenţa chiar din cabinetul lui Victor Ponta. Concret, preşedintele CJ Mehedinţi – monitorizat de anchetatori, astfel că toţi cu care a intrat în legătură apar în dosar – i-a transmis şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea – căruia îi promisese o funcţie la conducerea IGPR, precum şi instalarea soţiei pe o funcţie de conducere la DNA – că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă.

“În anticamera Șefului cancelariei Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întâlnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcție de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă. (…) Inculpatul Duicu arată, în data de 13.06.2013, într-o discuție cu inculpatul Ponea că ‘Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs’. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al șefului cancelariei, dar în mod cert discuția a avut loc și cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu. Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma ‘l-a chemat acolo șefu al mare’ pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern să discute despre inculpatul Ponea ar fi Șeful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competențe să-l cheme pe șeful Poliției Române la Guvern și, de asemenea, că șeful cancelariei ar fi cel care folosește ‘biroul oval’, dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei”, se arată în motivarea instanței privind arestarea lui Duicu.

Ponta neagă că i-a convocat pe Stroe şi Tobă pentru Ponea

Premierul Victor Ponta a fost întrebat de jurnalişti dacă a existat o întâlnire, respectiv o discuţie între fostul ministru de Interne Radu Stroe şi şeful IGPR, Petre Tobă, în biroul său de la Palatul Victoria, iar el a răspuns: “Nu, nu a avut”.

Întrebat despre faptul că procurorii susţin că în biroul său se făcea trafic de influenţă de către preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Ponta a arătat din nou că la el vin prim-miniştri, şeful CIA, şefii serviciilor de informaţii şi alte personalităţi.

„Sunt absolut convins că veţi primi de la procurori înregistrările de la mine din birou. Au fost la mine în birou foarte mulţi prim-miniştri, foarte mulţi şefi de servicii (secrete, n.r.), conducători de instituţii. Nu ştiu de aşa ceva, ştiu că a fost şi şeful CIA împreună cu cel al SRI şi vor fi încântaţi să vadă în Gândul (gândul.info, n.r.) ce am discutat. Dar aşa e în România, ce să facem? Nu ştiu de aşa ceva, vom vedea stenogramele de la mine din birou şi ne vom convinge”, a spus Victor Ponta, după apariţia în ziarul online Gândul a stenogramelor din referatul procurorilor DNA.

Cu o zi înainte, Ponta asigura public că nu se “dezice” nici de Duicu, nici de ceilalţi baroni locali acuzaţi de fapte de corupţie. Mai mult, el aprecia în 4 aprilie că meseria de preşedinte CJ este “foarte periculoasă”. În prezent, 8 baroni PSD au probleme cu justiţia.

Radu Stroe a declarat că nu îl cunoaşte pe Duicu, dar Crin Antonescu şi ceilalţi din conducerea PNL s-au grăbit să îl dea afară din partid chiar în ziua în care au apărut stenogramele (8 aprilie).

Duicu, Ponea şi şeful PSD Orşova, arestaţi

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi a omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, toţi fiind acuzaţi de fapte de corupţie – Duicu având chiat 7 capete de acuzare.

Concret, procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru:

  • trafic de influenţă
  • cumpărare de influenţă
  • instigare la dare de mită
  • permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite
  • instigare la abuz în serviciu
  • două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.