UPDATE! Ponta şi Băsescu se întâlnesc la ora 17.00. Vine şi Isărescu

Premierul Victor Ponta i-a transmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care i-a propus o întrevedere, acceptată de şeful statului pentru ora 17.00. Solicitarea lui Victor Ponta vine la puţin timp după ce a prezentat proiectul Legii Bugetului de stat pe 2014 în faţa Parlamentului şi l-a făcut pe Traian Băsescu „inconştient” pentru că nu vrea să-l promulge şi nici să aprobe Memorandumul cu FMI. Dacă este o simplă manevră de imagine din partea premierului sau chiar a constatat că nu va câştiga războiul cu Băsescu pe tema accizei la carburant vom vedea mai târziu.

UPDATE: Întâlnirea a fost mai mult de formă, deoarece premierul Ponta nu a acceptat să renunţe la acciză. Preşedintele Băsescu a anunţat că va uza de toate prerogativele pentru ca acciza să nu intre în vigoare. 

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, vor fi şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precum şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la cererea premierului.

“Voi merge la întâlnirea cu președintele cu gândul ca România să aibă în continuare acord cu FMI și Comisia Europeană și să aibă buget de la 1 ianuarie”, a declarat Victor Ponta, la Parlament.

El a precizat că nu merge niciodată cu “scenarii” la președinte. “Voi merge cu gândurile că România trebuie să-și continue acordul cu FMI și cu Comisia Europeană și că România trebuie să aibă buget de la 1 ianuarie”, a precizat premierul.

Iată conţinutul scrisorii:

“Stimate Domnule Preşedinte,

Având în vedere efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu instituţiile financiare internaţionale şi repercusiunile posibile ale neadoptării Bugetului de stat şi a Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014, vă rog să fiţi de acord să avem o întâlnire pe această temă în vederea identificării soluţiilor de deblocare a acestei situaţii. Vă propun ca la această întâlnire să participe şi domnii Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru şi ministru al finanţelor şi Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget. Vă rog să binevoiţi a stabili o dată pentru realizarea acestei întâlniri.

Cu deosebită consideraţie, Victor Ponta, Prim Ministru”, se arată în solicitarea transmisă de premierul Ponta preşedintelui Băsescu.

Cu numai puţin timp înainte, Victor Ponta le-a declarat jurnaliştilor că „Bugetul de stat nu este treaba preşedintelui” şi l-a acuzat de şantaj.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.