UPDATE! Ponta: Transportatorii vor primi 4 eurocenţi din acciza de 7 eurocenţi. Combatem evaziunea fiscală

Miercuri va fi aprobată, “cel mai probabil”, în şedinţa Guvernului, Ordonanţa de urgenţă prin care transportatorii rutieri îşi vor recupera 4 eurocenţi pe care îi vor plăti de mâine la acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe carburanţi, a declarat premierul Victor Ponta, care a precizat că “banii vor fi recuperaţi începând cu trimestrul III şi doar în baza facturilor”, astfel încât „combatem evaziunea fiscală”.

“Vom da Ordonanţă de Urgenţă. Aşteptăm ultimele discuţii azi şi cu uniunile de transportatori, şi cu Comisia Europeană, şi probabil că miercuri luăm decizia”, a spus Ponta.

Premierul susţine că această ordonanţă „are un dublu efect”: “Pe de o parte sprijinim competitivitatea transportatorilor rutieri din România şi, pe de altă parte, combatem evaziunea fiscală – pentru că, aşa cum aţi înţeles, numai cei care vin cu facturi primesc înapoi cei 4 cenţi. Deci, cei care alimentează prin alte metode practic în felul acesta îi dezavantajăm şi bine facem”, a precizat Ponta.

Negocierile cu asociaţiile transportatorilor se poartă de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor începând de săptămâna trecută, dar vor continua şi astăzi.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanţi plătită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), arăta, într-un comunicat remis redacţiei săptămâna trecută, Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a acuzat din nou că acciza suplimentară va mări în lanţ preţurile iar populaţia şi firmele mici – de curierat, spre exemplu, vor fi afectate şi, totodată, discriminate. În plus, “vor fi foarte mulţi care vor face un sport din restituirea accizei de 4 eurocenţi”, el arătând că nu este vorba despre “marii transportatori, care sunt serioşi, că nu au cum să aibă alt tip de comportament”.

Premierul a replicat cu argumentele sale: “Sunt absolut convins că toate instituţiile statului pe care le-am pregătit şi au toată dotarea necesară – Parchet, ANAF, SRI, ASF sunt pregătite pentru a preîntâmpina facturile false”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.