Ponta: Un stat sau două vor cere amânarea aderării României la Schengen. Din martie se mută în octombrie

Premierul Victor Ponta a declarat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată la Consiliul JAI din 7 – 8 martie, la cererea unui stat sau două, dar care, în ultimă instanţă, ar putea fi convinse să susţină ţara noastră în acest demers. El a admis că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.

“Există opinia unei ţări sau a două ţări care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere să se ia decizia în următorul Consiliu JAI din luna octombrie. Deci, o nouă amânare. De fapt, în 2011, când a apărut pentru prima dată problema, atunci a cerut Olanda amânarea. (…) Din martie să mută în octombrie. Atât timp cât este nevoie de unanimitate, degeaba sunt 20 de state pentru, dacă una…“, a spus Victor Ponta, vineri seara, la B1 TV.

El a afirmat că şi preşedintele Traian Băsescu este la curent cu această situaţie, are “aceleaşi semnale” şi că ştia foarte clar că “acea ţară sau acele ţări care ne mai amână habar nu au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală”. Pe de altă parte, premierul spune că, totuşi, nu se ştie “sută la sută că miercuri o să se amâne din nou”.

„În primul rând, nu ştie nici preşedintele, nu ştiu nici eu sută la sută că miercuri o să ne amâne din nou. Ştie şi preşedintele, aşa cum ştiu şi eu, cum ştie şi Corlăţean, care este ţara sau ţările care cer amânare. Ştie preşedintele, cum ştiu şi eu că acea ţară sau acele ţări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, preşedintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului!”, a afirmat Ponta, fără să nominalizeze statele despre care bănuieşte că s-ar opune.

“Preşedintele ştie foarte bine politică europeană – cum încep să ştiu acum-, că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi or să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice. Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură”, a arătat Victor Ponta. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.