Ponta vrea sa scape de Basescu la Bruxelles

Premierul Victor Ponta vrea sa nu mai mearga presedintele Traian Basescu la Bruxelles, considerand ca problemele europene „nu mai sunt considerate probleme de politica externa in Europa, ci probleme interne, intrucat se discuta in special lucruri care tin de activitatea guvernamentala”. Seful Executivului a precizat duminica, intr-o emisiune tv, ca in conditiile in care Regulamentul nu permite participarea la Consiliul European atat a presedintelui, cat si a primului-ministru, un mandat in acest sens ar trebui acordat de acum inainte de catre Parlament. Adica lui, atat timp cat USL detine majoritatea. Ponta forteaza nota si spune ca s-ar putea ajunge la situatia penibila in care se va duce la Bruxelles odata cu presedintele. In acest caz, el stie ca nu va avea intaietate. Nu de alta, dar intre cele 5 milioane de voturi ale presedintelui si cele cateva mii ale parlamentarului Ponta este o diferenta ca de la cer la pamant in fata membrilor Consiliului European.

Premierul Ponta a anuntat duminica, intr-o emisiune tv, ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Traian Basescu pe tema nivelului la care Romania sa fie reprezentata la urmatorul Consiliu UE, iar seful statului i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles. Ponta nu se lasa si spune ca va continua aceasta discutie, pentru a evita “o situatie ridicola”.

“Am avut o prima discutie legata de participarea la Consiliul European, in care domnia-sa mi-a aratat ca vrea sa participe in continuare, si vom avea poate chiar saptamana viitoare o noua discutie pe diverse teme de politica externa, pentru ca eu nu vreau sa contest rolul constitutional al presedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politica externa in Europa, ci probleme interne, se discuta in special lucruri care tin de activitatea guvernamentala. Eu ma voi implica, din partea mea exista dorinta de a avea un mandat foarte clar. Sigur ca va fi mai usor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Basescu la Consiliu – important este ca acela care merge – si acum incerc sa fiu foarte diplomat sau responsabil in ceea ce spun – sa aiba un mandat”, a spus Ponta, la emisiunea “Dupa 20 de ani” de la Pro TV.

Seful Executivului a afirmat ca, in perioada anterioara, presedintele reprezenta tara la Consiliul European, iar primul-ministru “habar nu avea ce se discuta acolo”, dupa care seful statului venea si ii anunta pe toti. “Voi face tot ce tine de mine, si cred ca si presedintele va face, sa evitam un conflict care sa puna Romania intr-o situatie ridicola, sa fim amandoi acolo”, a conchis Ponta.

El a anuntat deja, la Bruxelles, ca are programata pentru saptamana viitoare o intalnire cu presedintele Traian Basescu in care va clarifica modul in care se vor implica Presedintia si Guvernul in politica externa a tarii, aratand ca nu este bine ca in acest domeniu sa se vorbeasca “pe doua voci”.

Cristian Preda: La UE se admite un insotitor al presedintelui

Europarlamentarul PDL Cristian Preda, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, ridiculizeaza, intr-un comentariu postat pe blogul sau, atitudinea premierului Ponta. Preda scrie ca, daca premierul Victor Ponta “accepta sa asume rolul insotitorului” presedintelui Traian Basescu la Consiliul European, atunci “coabitarea poate arata decent la nivel european”.

El da ca exemplu in acest sens doua cazuri din ultimele doua decenii, cand Franta si Polonia au venit in Consiliu si cu presedintele, si cu premierul, atunci cand au avut parte de coabitare politica – adica atunci cand seful statului si seful guvernului nu proveneau din aceeasi tabara politica.

Cristian Preda precizeaza ca Regulamentul de procedura al Consiliului indica, de asemenea, faptul ca reprezentantul unei tari “poate fi insotit de un ministru, asa cum seful Comisiei Europene poate fi acompaniat de un comisar”. “Usa salii nu se inchide, deci, in nasul unui eventual al doilea roman care ar vrea sa intre in Consiliu”, conchide Preda.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.