Posibile alegeri anticipate în Ucraina. SUA “susţin poporul ucrainean”, Rusia denunţă “isteria” occidentală

Puterea de la Kiev nu exclude organizarea de alegeri anticipate – următoarele alegeri ar trebui să aibă loc în 2015 -, în urma protestelor fără precedent ce au loc fără întrerupere de aproape o săptămână, în urma refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE aflat în pregătire de 3 ani, în favoarea cooperării cu Rusia. Amintim că Republica Moldova şi Georgia au semnat Acordurile de Asociere şi de liber schimb, în timp ce Ucraina s-a răzgândit în ultima clipă.

Vicepremierul Serghei Arbuzov a declarat, miercuri seară, într-un interviu acordat televiziunii Kanal 5, întrebat dacă Puterea este pregatită să discute cu opoziţia una dintre principalele sale revendicări, organizarea de alegeri anticipate prezidentiale şi legislative, că  “trebuie să ne aşezăm la masa negocierilor şi să discutăm când vor fi prezentate propuneri”, informează AFP.

Arbuzov a făcut aceste declaraţii cu o zi înainte de deschiderea, la Kiev, a summitului ministerial al OSCE, care ar putea fi dominat de criza politică din Ucraina şi de tensiuni între Rusia şi occidentali, care se acuză reciproc de ingerinţe în această fostă republică sovietică.

Aproximativ 30 de delegaţii urmează să participe la reuniune, inclusiv ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei germane Guido Westerwelle şi reprezentanţi ai mai multor state UE.

Protestele continuă 

Protestele continuă la Kiev, zeci de mii de oameni menţinând ocupată Piaţa Independenţei – un simbol al “revoluţiei portocalii” prooccidentale din 2004.

Cei trei foşti preşedinţi care s-au succedat la conducerea Ucrainei de la proclamarea independenţei în 1991 – Leonid Kravciuk, Leonid Kucima, mentorul politic al actualului şef al statului Viktor Ianukovici, şi Viktor Iuşcenko – şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcarea de contestare printr-o scrisoare deschisă, declarându-se “solidari cu acţiunile paşnice ale sutelor de mii de ucraineni”.

Însă guvernul a supravieţuit, ieri, moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.

Statele Unite susţin poporul ucrainean, “care îşi vede viitorul în Europa”

Joi, la Kiev, adjunctul secretarului de Stat american însărcinat cu Afaceri Europene şi Asiatice, Victoria Nuland, a declarat în cadrul reuniunii OSCE că Statele Unite susţin poporul ucrainean.

“Suntem alături de poporul ucrainean care-şi vede viitorul în Europa”, a declarat Nuland, în contextul în care Ucraina este scena unei mişcări de contestare fără precedent, în urma refuzului Guvernului de a parafa un acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE).

“Este momentul ca Ucraina să răspundă aspiraţiilor poporului (…) sau să îl dezamăgească”, a adăugat ea, avertizând cu privire la riscurile “haosului şi violenţelor”.

 “Îndemnăm Guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiească în libertate”, a continuat ea, insistând că “Statele Unite vor susţine şi vor coopera cu o Ucraină care este pe această cale”.

John Kerry, şeful diplomaţiei americane, şi-a anulat participarea la reuniunea OSCE la nivel de miniştri. Însă, în cursul vizitei pe care a efectuat-o miercuri în Republica Moldova, el şi-a exprimat susţinerea faţă de opoziţia ucraineană, declarând că este necesar ca ucrainenii să aibă “posibilitatea să-şi aleagă viitorul”.

Şeful diplomaţiei ruse denunţă “isteria” occidentală privind Ucraina

Cum şi alţi oficiali occidentali şi-au exprimat susţinerea faţă de manifestanţii proeuropeni ucraineni, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a echilibrat puţin balanţa, denunţând, în cadrul summit-ului, “isteria” occidentală privind Ucraina.

Această situaţie este legată de isteria unor europeni după ce Ucraina a decis (…) să nu semneze” Acordul de Asociere cu UE, a declarat Lavrov, a cărui ţară a jucat un rol decisiv pentru descurajarea Ucrainei.

Din închisoare, Timoşenco cere SUA și UE să aplice sancțiuni împotriva lui Ianukovici

Iulia Timoșenco, aflată în închisoare, cere SUA și UE să aplice sancțiuni împotriva președintelui Ianukovici. “Sancțiuni care să îi vizeze pe Ianukovici și familia sa reprezintă singurul limbaj pe care el îl înțelege”, afirmă fosta șefă a guvernului ucrainean, într-o declarație transmisă de avocatul ei.

Potrivit acestuia, starea de sănătate Iuliei Timoșenko este foarte precară, dar ea își propune să continue greva foamei începută pe 25 noiembrie în semn de solidaritate cu manifestanții antiguvernamentali, relatează EFE.

Ianukovici, în vizită la Beijing

De două zile, președintele ucrainean Viktor Ianukovici, se află într-o vizită oficială în China. Miercuri, el a ajuns în orașul Xian, din nordul Chinei, unde a vizitat Armata de teracotă, care veghează la mormântul primului împărat chinez Qin Shi Huang.

Şeful statului ucrainean a fost primit joi, la Beijing, de omologul său chinez, Xi Jinping. China și Ucraina lucrează împreună pentru “un viitor luminos”, a declarat Ianukovici, numit de numărul unu chinez drept ”un prieten fidel al poporului chinez”, relatează AFP.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.