Premieră în România. Implant cohlear bilateral realizat celui mai mic pacient: un sugar de 9 luni

O echipă de medici a realizat cu succes, în 9 iunie, implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România (un sugar de numai 9 luni), intervenție ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București – Clinica ORL.

Echipa de medici a fost condusă de conf. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL și dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competență audiologie.

“Săptămâna trecută un bebeluș de numai 9 luni a fost supus unei intervenții chirurgicale de implant cohlear bilateral simultan. Este cel mai mic pacient pediatric din România și, totodată, cel mai mic pacient implantat bilateral. Pentru realizarea procedurii s-au folosit implante Nucleus de ultimă generație, iar evoluția postoperatorie a fost favorabilă. Sperăm să menținem o vârstă scăzută la implantarea pacienților noștri, pentru un rezultat de reabiltare auditiv-verbală cât mai bun. Aducem mulțumiri, pe această cale, firmei Cochlear, pentru suportul în realizarea acestor intervenții și tehnologia inovatoare pusă la dispoziția noastră”, a precizat conf. dr. Dan Cristian Gheorghe.

conf. dr. Dan Cristian Gheorghe
conf. dr. Dan Cristian Gheorghe

În ceea ce privește recuperarea bebelușului, dr. Alexandra Neagu a afirmat că aceasta “va fi una ușoară, datorită faptului că s-a intervenit la o vârstă atât de fragedă, de doar 9 luni, lucru care va ajuta pacientul pediatric extraordinar de mult în dobândirea limbajului”.

“Procesorul extern va fi montat peste o lună, iar din acel moment sugarul va urma o scurtă perioadă de acomodare, după care va auzi aproape la fel ca orice copil normal. Copilul a fost depistat prin screeningul autidiv efectuat imediat după naștere și a beneficiat de un diagnostic audiologic la vârsta de 3 luni și de o intervenție terapeutică precoce prin protezare auditivă la vârsta de 4 luni urmată de implantarea cohleară bilaterală la vârsta de 9 luni”, a adăugat medicul.

Dr. Alexandra Neagu este cea care la vârsta de 3 luni i-a pus bebelușului diagnosticul de hipoacuzie bilaterală profundă.

Dr. Neagu se preocupă în mod constant și susținut de conștientizarea importanței screeningului neonatal și a implantării timpurii.

dr. Alexandra Neagu
dr. Alexandra Neagu

Datorită testării auditive, diagnosticării precoce și a implantului de la Cochlear, fetița de 9 luni va avea acum o șansa la o viață normală și va auzi aproape ca un copil normal.

Mama copilului, Alina Savu, a precizat că la momentul externării din maternitate, fetița nu a trecut testarea auditivă și astfel au ajuns ulterior la Spitalul Marie Curie, pentru investigații amănunțite.

“Viața mea nu a fost nicicând mai frumoasă! Pentru asta, mulțumesc nespus echipei grozave alcătuită din: dr. Alexandra Neagu și conf. dr. Cristian Gheorghe. Dumnezeu a trimis acești îngeri pe pământ deghizați în doctori. Cum ar putea fi altfel posibilă o așa minune, prima reușită la 9 luni, în România?!”, a declarat mama fetiței.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.