Premierul Erdogan asigură că protestele vor înceta în 24 de ore. Germania îi arată cartonaşul galben

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a dat miercuri asigurări că valul de proteste cu care se confruntă ţara în ultimele două săptămâni se va termina în 24 de ore şi a promis că Poliţia va avea alt comportament începând de acum, informează EFE. Declaraţia lui vine după ce, duminică, avertiza că “Răbdarea noastră are limite!”, iar marţi, deşi luni anunţase că va avea întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor, ameninţa că „Guvernul nu va mai arăta toleranţă faţă de manifestanţi”, ceea ce s-a şi întâmplat, forţele de ordine atacând cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă miile de manifestanţi din Istanbul şi Ankara. Acum, Erdogan făgăduieşte pacea.

„Am dat instrucţiuni Ministerului de Interne. În 24 de ore toate acestea se vor termina”, a spus premierul Erdogan, potrivit CNN TÜRK, care a citat ca sursă membri ai unei asociaţii profesionale care au participat miercuri la o reuniune cu premierul, adaugă agenţia spaniolă de presă.

De ce în 24 de ore şi nu imediat rămâne un mister ce va fi elucidat spre seară, când vom constata dacă protestele vor fi reluate şi mai ales dacă Poliţia va avea atitudinea promisă.

Premierul turc s-a întâlnit miercuri, la Ankara, cu „reprezentanţi” aleşi cu grijă din cadrul mişcării de protest împotriva Guvernului ce a zguduit Turcia timp de 12 zile, o întâlnire considerată falsă de către principalii actori ai mişcării, informează AFP.

Premierul Erdogan a primit 11 membri ai delegaţiei, formată în principal din artişti, universitari şi arhitecţi, la sediul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). El le-a propus organizarea unui referendum cu privire la proiectul de dezvoltare urbană din parcul Gezi.

Solidaritatea Taksim, colectivul format din 116 partide şi asociaţii care animă mişcarea pentru protejarea parcului, a denunţat însă această reuniune la care nu a fost invitat.

„Aceste întâlniri nu vor avea niciun rezultat atât timp cât Poliţia va continua să folosească violenţa împotriva manifestanţilor, negând dreptul la existenţă a parcului Gezi şi în împrejurimi”, a afirmat grupul, într-un comunicat.

Amintim că Erdogan anunţase, luni, că se va întâlni cu reprezentanţi ai protestatarilor, dar a ordonat, marţi, un atac brutal al Poliţiei în Piaţa Taksim, lângă Parcul Gezi, ocupată de demonstranţi. O represiune similară a avut loc marţi seara în capitala Ankara.

Jurnaliştii CNN, cu masca de gaze pe figură. 4 televiziuni din Turcia, amendate

Din Istanbul, jurnaliştii CNN au transmis cu masca de gaze pe figură, în direct, marţi seara, când forţele de ordine au pulverizat în mai multe runde gaz lacrimogen. Televiziunile din Turcia care au îndrăznit să difuzeze imagini au fost însă sancţionate. Astfel, 4 posturi TV, apropiate de opoziţie, au fost amendate de Consiliul Superior al Radioului şi Televiziunii turce, pentru că au transmis pe post imagini cu protestele din parcul Gezi din Istanbul, locul de unde au pornit manifestaţiile, scrie miercuri cotidianul Hurriyet, citat de agenţia EFE.

Acest organism şi-a justificat acţiunea prin faptul că imaginile sunt de natură “să afecteze dezvoltarea fizică, morală şi mentală a copiilor şi tinerilor”. Televiziunile sancţionate sunt Ulusal TV, Cem TV şi EM TV şi Halk TV. Aceasta din urmă, considerată apropiată de cel mai mare partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a dobândit o popularitate neobişnuită în Turcia, fiind singura care transmite 24 de ore din 24 protestele ce continuă de două săptămâni.

Alte canale de ştiri sunt aspru criticate pentru modul în care tratează aceste manifestaţii, mai ales după ce postul CNN Turk a difuzat în a doua zi de proteste un documentar cu pinguini chiar atunci când în centrul Istanbulului erau în plină desfăşurare confruntări între manifestanţi şi poliţie. Dorind să ironizeze acest post, canalul Ulusal TV a întrerupt câteva zile mai târziu transmiterea unui discurs al premierului Erdogan, lăsând loc unor imagini cu pinguini.

4 morţi şi aproape 5.000 de răniţi

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la 4 morţi şi aproape 5.000 de răniţi. Au fost operate şi câteva sute de arestări.

Protestele, desfăşurate iniţial paşnic, împotriva reducerii suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – prin reconstruirea cazarmei otomane Topçu Kişlasi în cadrul unui complex turistic, ce va cuprinde inclusiv un mall – au fost reprimate de Poliţie, în ultima zi a lunii mai. De atunci, totul s-a transformat într-o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care i-a nemulţumit pe tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Protestele s-au extins rapid în oraşele mari din ţară, dar manifestaţiile importante se desfăşoară în fiecare seară în Istanbul şi capitala Ankara.

UE, tot mai îndepărtată

Guvernul german a condamnat, miercuri seara, acţiunile de reprimare din Piaţa Taksim, catalogându-le drept “un semnal negativ” pentru Turcia şi pentru Europa şi sugerând că ar putea fi afectate negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

“Imaginile din Piaţa Taksim sunt deranjante. Prin măsurile luate, Guvernul turc a transmis un semnal negativ, atât pe plan intern, cât şi spre Europa”, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

“Principiile democraţiei trebuie respectate. Guvernul german speră că vor fi posibile negocieri constructive”, a adăugat el.

Conform altui oficial guvernamental german, Berlinul este din ce în ce mai sceptic în legătură cu posibilitatea deschiderii unui nou capitol în negocierile cu Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.