Preşedintele Instanţei Supreme: Strict pe lege se putea da Ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de votare

Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a anunţat astăzi că “strict pe lege, sigur că se putea da o Ordonanţă de urgenţă” de către Guvern pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Premierul Victor Ponta a refuzat însă acest lucru, mai ales în capitalele europene unde românii nu au putut să-şi exercite dreptul de vot în primul tur, iar întreaga străinătate a fost oripilată de imaginile cu românii ţinuţi şi câte 7 ore la cozi kilometrice la ambasade şi consulate.

Livia Stanciu a mai spus că din postura de “cetăţean” i se pare firesc ca „pe orice problematică ce are impact să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat faţă de acest subiect”.

Declaraţiile au fost făcute înaintea şedinţei plenului Consiluului Superior al Magistraturii (CSM), ca răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Atât ministrul de Externe de la primul tur al alegerilor, Titus Corlăţean, cât şi Teodor Meleşcanu, care i-a luat locul după demisia primului, precum şi premierul Victor Ponta au refuzat să suplimenteze numărul secţiilor de votare din străinătate, invocând legea.

Însă Legea alegerilor prezidenţiale a fost modificată de Guvern anul acesta fără nicio problemă, iar în situaţia de criză ivită la primul tur se impunea fără tăgadă.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut inclusiv în ziua votului din 16 noiembrie întrunirea urgentă a Executivului pentru aprobarea unei asemenea Ordonanţe de urgență, dar Ponta s-a ambiţionat să nu cedeze. În săptămâna anterioară turului 2, Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor i-a cerut acelaşi lucru premierului, însă acesta a fost de neînduplecat.

În aceste condiţii, suspiciunea de blocare intenţionată a votului este pe deplin justificată.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, românii din diaspora au ieşit la vot în număr foarte mare, însă în mai multe capitale europene mii de oameni nu au putut vota – deşi au parcurs şi sute de km -, din cauza secţiilor insuficiente.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, tot astăzi înaintea şedinţei CSM, că Parchetul General a deschis o anchetă după primul tur – cel din 2 noiembrie -, în mai multe dosare fiind începută urmărirea penală in rem faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor din diaspora.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.