Prețul gazelor, înghețat până la 31 martie 2016

contor-gaze-2-jean-mihai-palsuGuvernul a decis, în ședința de ieri, înghețarea până la 31 martie 2017 a prețului gazelor naturale din producția internă. Astfel, prețul va stagna la 60 lei/MWh, fără a mai crește la 66 lei/MWh de la 1 iulie, așa cum prevedea graficul din anexa HG 488/2015.

Decizia a fost luată de Guvern în ședința de marți. “Conform informațiilor furnizate de ANRE – în cazul în care acest preț ar crește la 66 lei/MWh, există riscul major ca acest preț să fie mai mare decât prețurile de import și majoritatea cotațiilor de preț de pe principalele hub-ri apropiate ca relevanță pentru piața românească“, a fost unul dintre argumente.

Totodată, “se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial dar şi datorită programelor de eficienţă energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici şi non-casnici”.

Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piaţă a capacităţilor de producţie din surse regenerabile.

Procesul de dereglementare pentru consumatorii casnici este prevăzut a fi realizat până la data de 30 iunie 2021, conform prevederilor stipulate de Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

“Gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, în ceea ce privește prețurile gazelor naturale plătite de populație”, a fost principalul factor luat în calcul de Executiv pentru această decizie.

“Am făcut două lucruri în această ședință de guvern: am decis să nu majorăm prețul la producția internă de gaze naturale destinată populației și producătorilor de energie termică, înghețând acest preț la 60 de lei pe MW, pentru o perioadă de 9 luni de zile; am luat măsurile necesare ca să ne asigurăm că în iarnă o să avem cantități de gaze suficiente în depozite astfel încât să evităm această tradițională discuție dacă ne ajung cantitățile depozitate pentru a face față sezonului rece”, a declarat Grigorescu aseară, la Palatul Victoria.

“Dacă nu am fi luat această măsură, am fi ajuns în postura în care consumatorul final ar fi avut un preț reglementat potențial mai mare”, a adăugat ministrul Energiei.

Grigorescu a precizat, totodată, că s-a creat “un cadru legal explicit” prin care se reconfirmă faptul că ANRE e instituția care trebuie să stabilească obligația de înmagazinare.

“Instituim niște amenzi drastice în măsura în care actorii din piață nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligațiilor stabilite de ANRE”, a avertizat ministrul Energiei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.