Previziunile economiştilor PwC pentru 2015

La început de an, economiştii PwC au avansat 5 previziuni pentru 2015. Pe scurt, economia SUA îşi va reveni în forţă, cea a Chinei va încetini, Zona Euro – aflată în dificultate – va introduce relaxarea cantitativă, India va trece peste pragul de creştere de 6% iar ritmul de creştere economică a Africii sub-sahariene va fi mai mare decât media globală.

1. Creşterea economică a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu. Rata şomajului în Statele Unite a scăzut sub 6% în 2014, şi se aştepteaptă ca aceasta, luând în calcul şi preţul scăzut al petrolului, să contribuie la creşterea consumului.

Analiştii PwC anticipează că economia SUA va creşte cu mai mult de 3% în 2015, cea mai mare rată de creştere din 2005. Prin urmare, se aşteaptă ca SUA să contribuie cu aproximativ 3% la creşterea PIB-ului global, cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei.

2. Creşterea economică a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 încoace. Se aşteaptă ca aportul Chinei să fie cel mai mare la creşterea globală în 2015. Însă creşterea previzionată de 7.2% va fi cea mai mică din 1990 iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare.

Alte două economii BRIC au parte însă de probleme mai mari: pentru Rusia se estimează ca PIB-ul să scadă în 2015, ca urmare a preţului scăzut al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale; creşterea economică a Braziliei va fi lentă, scenariul PwC preconizând un avans de doar 1%.

Se aşteaptă ca aportul combinat al economiilor BRIC la creşterea globală să fie în scădere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din creşterea economică globală în 2015.

3. Inflaţia scăzută va duce la relaxare cantitativă în Zona Euro. PwC estimează ca atât inflaţia, cât şi creşterea economică să rămână la un nivel scăzut în Zona Euro în 2015, iar BCE să iniţieze un program de relaxare cantitativă prin cumpărarea de titluri de stat, într-o încercare de a impulsiona cererea şi de a preveni deflaţia.

4. Creşterea economică a Indiei este de aşteptat să depăşească 6%. După o creştere de sub 6% începând cu 2012, analiştii PwC cred că 2015 va fi anul în care economia Indiei va avea o creştere de 7%. Pe termen scurt, scăderea preţului petrolului probabil va impulsiona creşterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei şi va contribui la reducerea inflaţiei.

Pe termen mediu, se estimează că bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care să impulsioneze economia.

5. Creşterea economică în Africa sub-sahariană va depăşi media globală pentru al 15-lea an consecutiv. PwC se aşteaptă, de asemenea, ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariană (luând în considerare puterea de cumpărare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola şi Etiopia – să depăşească rezultatele economice ale Italiei în 2015, măsurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potenţialului de investiţii al regiunii. (M.B)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.