Prima agresiune a activiştilor “Salvaţi Roşia Montană”: l-au încolţit pe ministrul Barbu în Centrul Istoric şi i-au spart luneta

Protestele paşnice derulate din 1 septembrie împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au luat sfârşit aseară, când ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost încolţit de un grup de ecologişti în Club A din Centrul Istoric al Capitalei. Activişrii l-a aşteptat să iasă, i-au înconjurat maşina  şi l-au ţinut captiv în ea circa o jumătate de oră, apoi unul dintre ei s-a suit pe maşină şi i-a spart cu pumnul luneta. Contează mai puţin că agresiunea s-a produs la numai o zi după intervenţia în forţă a jandarmilor în satul Pungeşti, unde localnicii au interzis companiei Chevron să îşi instaleze utilajele pentru explorarea gazelor de şist pe un teren primit în concesiune. Iar speculaţia că a fost o “odioasă” provocare nu ţine, atât timp cât protestatarii sunt aceiaşi. Dar este drept că acum nu mai vorbeşte nimeni despre drama oamenilor din Pungeşti, cărora li se pregăteşte o sondă de foraj la nici 500 de metri de case.

Aseară au fost audiate la Secţia 10 Poliţie doi activişti, iar astăzi încă 3. În total, 16 vor trece pe la Secţia 10 de Poliţie, aceştia fiind identificaţi pe baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă. Potrivit şefului Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, sunt şi martori care pot furniza informaţii despre incidentul “spontan”. Cel care s-a urcat pe maşină şi i-a spart luneta urmează să fie audiat.

Ministrul Culturii şi şoferul său au depus plângere la Secția 10 Poliție.

Faptele protestatarilor nu a fost încă încadrate legal, urmând ca, împreună cu procurorii, să stabilească pentru ce infracţiuni vor fi cercetaţi aceştia.

Ministrul Barbu se afla joi seară la ora 19.00 la „Cafeneaua critică”, în Club A, când un grup de ecologişti a intrat în incintă, a întrerupt dezbaterea, a desfăşurat pancarte în jurul lui şi a aruncat înspre el cu bancnote false cu chipul său tipărit pe ele.

Protestatarii l-au aşteptat apoi să iasă din local şi nu l-au lăsat să plece, înconjurându-i maşina şi, ulterior, spărgându-i luneta.

Ministrul a reuşit până la urmă să plece datorită intervenţiei poliţiştilor şi jandarmilor sosiţi de urgenţă la faţa locului – mai întâi o patrulă a Poliţiei Centrului Vechi, apoi jandarmi.

Ponta vrea “intervenţia fără complexe” a jandarmilor: “Nu mai suntem în ’30, cu legionarii!”

Declaraţiile politice nu au întârziat: premierul Victor Ponta, aflat joi seară la o emisiune la Antena 3, a cerut sancţionarea contravenţională sau penală a agresorilor, arătând că o astfel de manifestare este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

Astăzi, în şedinţa Guvernului, premierul i-a ordonat ministrului de Interne, Radu Stroe, să intervină în forţă, arătând că “jandarmii au mandat clar din partea mea să acţioneze fără complexe atunci când protestele depăşesc linia roşie” şi se transformă în agresiuni şi ameninţări. Ponta a insistat că România nu se poate întoarce la perioada când “legionarii îşi făceau de cap”.

“Democraţie nu înseamnă anarhie”

Premierul a completat spunând că vrea un mesaj foarte clar al faptului că democraţie nu înseamnă anarhie.

“Am văzut că în Canada sunt tot demonstraţii împotriva gazelor de şist. Acolo, poliţia a intervenit dur. Eu nu vă cer să intervenţi dur decât dacă se trece linia roşie, care este agresiunea, încălcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv dreptul de proprietate şi blocarea unor drumuri şi împiedicarea intereselor legitime ale acestei ţări. Pentru 300, 100, 1.000 de oameni nu putem bloca o ţară de 22 milioane şi o să vă cer, aveţi din partea mea mandat, jandarmii, poliţia, instituţiile statului să acţioneze fără niciun fel de complex când e vorba de încălcarea gravă a legii. Cred că nu putem să acceptăm ca lucrurile să treacă de această linie roşie”, a conchis Ponta.

Crin Antonescu a spus, la rândul lui, că “nu există nicio justificare pentru agresiuni, pentru blocări, pentru loviri de maşini şi aşa mai departe. Legea trebuie să fie aplicată şi sper din tot sufletul că va fi”.

Astăzi, într-un interviu la evz.ro, preşedintele Traian Băsescu a declarat şi el că un asemenea incident “nu trebuie tolerat”: “Blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii, deci şi ministrul se încadrează tot aici; nu pentru că-i ministru nu trebuie să-i spargi luneta sau să-i blochezi maşina”.

Ca la Istanbul

Protestele împotriva exploatării cu cianură la Roşia Montană au început la 1 septembrie, la început în fiecare zi, iar după două săptămâni numai duminica. Organizatorii – sau, pentru că nimeni nu îşi asumă această calitate, măcar cei cu portavoce – nu au cerut autorizaţie la Primăria Capitalei pentru ocuparea spaţiului public.

Oricum, o astfel de autorizaţie ar fi primit numai pentru marş, nu şi pentru miting în intersecţia de la Universitate sau în Piaţa Victoriei. Şi în niciun caz după ora 20.00. Până acum, activiştii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, iar protestul lor este catalogat în continuare de către autorităţi drept unul spontan.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.