Primarul din Bran, incompatibil şi în conflict de interese. Viceprimarul, doar incompatibil

Gheorghe Hermeneanu, primarul comunei Bran, a fost găsit incompatibil de inspectorii de integritate, deoarece deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, dar se află şi în conflict de interese, pentru că şi-a angajat fiul la primărie. Viceprimarul Dorel Nicu Rareş Rădăcină este şi el incompatibil, pentru că a fost din 2012 până în 2013 şi administrator la două societăţi comerciale, precum şi titular al Întreprinderii individuale ce îi poartă numele.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), edilul Gheorghe Hermeneanu este simultan, în cele 2 mandate deţinute succesiv începând cu 17 iunie 2008, şi comerciant persoană fizică autorizată, membru al Întreprinderii familiale „Maria Hermeneanu” (din 30 martie 2004. El ar fi trebuit să renunţe la această calitate în momentul în care a fost ales în administraţia locală.

Legea nr. 161/2003 prevede la Art. 87, alin. 1, lit. „g” că “funcţia de primar […] este incompatibilă cu […] calitatea de comerciant persoană fizică”, iar la Art. 91, alin. 3, că “alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate, sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţie”.

Şi-a angajat fiul la primărie

De asemenea, întrucât a semnat şi aprobat dispoziţia prin care fiul său a fost încadrat, pe durată determinată, pe postul de consilier la Compartimentul Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Comunei Bran, primarul Hermeneanu a încălcat şi regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, în perioada 1 octombrie 2010 (data încadrării pe postul de consilier) – 15 august 2011 (data încetării raportului de serviciu).

El a încălcat, astfel, Art. 76, alin. (1) din legea amintită, care prevede că “primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Viceprimarul Dorel Nicu Rareş Rădăcină este incompatibl pentru că a ocupat şi funcţiile de administrator la două societăţi comerciale (în perioadele 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013 şi 27 iunie 2012 – 25 septembrie 2013), precum şi calitatea de titular în cadrul Întreprinderii individuale „Rădăcină Ghe. Dorel Nicu Rareş”, între 27 iunie 2012 şi 27 noiembrie 2013.

Potrivit legii, persoana găsită incompatibilă este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.