Primii 4 acuzaţi de fraude la referendum, în instanţă

Primii 4 inculpaţi în dosarul fraudelor la referendum au fost trimişi în instanţă, la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin. Este vorba despre 3 şefi de secţii de vot şi de reprezentanta unei alte secţii, din Mehedinţi, toţi inculpaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru fraudă electorală, informează, luni, Ministerul Public. Amintim că Parchetul General a anunţat că există 500 de dosare penale instrumentate la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, iar printre cei inculpaţi se află nume sonore, cum este cel al secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. La rândul său, Daniel Morar declara la începutul lui septembrie, când încă se afla la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că  procurorii fac verificări în zeci de secţii de vot de pe raza a 5 judeţe, de unde au probe că votul a fost fraudat 5%, 10% şi 15%.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ au finalizat cercetările în dosarul privind referendum din Mehedinţi şi au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Dumitru Mirea, Liviu Cătălin Bondoc, Gheorghiţa Burcu şi Manuela Carina Micu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 55 alin. 1 din Legea 3/2000.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul Dumitru Mirea, în calitate de preşedinte al Secţiei de Votare nr. 170 Gârla Mare, în 29 iulie şi în perioada anterioară acestei date a întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al celor înscrise în fals.

În acest mod, în afara buletinelor de vot ale cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la urne, au fost introduse în mod fraudulos 127 de voturi.

Inculpatul Liviu Cătălin Bondoc, preşedintele biroului electoral al Secţiei de votare nr. 63, Drobeta-Turnu Severin, a întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară, paginile 2-21 şi 25-29, astfel că au putut fi introduse în urnă în mod fraudulos 375 de buletine de vot în afara celor 1.714 aparţinând persoanelor care s-au prezentat la vot,.

La Secţia de votare nr. 70 Orşova, al cărei preşedinte era Gheorghiţa Burca, au fost falsificate 49 de semnături pe listele electorale (permanentă şi suplimentară), fapt urmat de introducerea în urnă a unui similar de buletine de vot.

Potrivit anchetatorilor, această activitate s-a realizat în următoarele modalităţi: prin dublarea datelor de identificare a persoanelor înscrise la pag. 3 din lista suplimentară, în sensul că aceleaşi persoane, dar în ordine inversă, sunt înscrise pe pagina 11 a aceleiaşi liste, precum şi prin înscrierea şi semnarea pe lista suplimentară a unor persoane fictive, în sensul că datele de identificare ale acestora nu există (CNP) sau aparţin altor persoane (CI).

Astfel, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 49 de buletine de vot, în afara celor 1.324 ale persoanelor care s-au prezentat la vot.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că în lista electorală suplimentară a Secţiei de votare nr. 70 Orşova au fost identificate 34 de CNP -uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţin unor alte persoane decât cele înscrise în listă, astfel încât rezultă că acestea au fost întocmite în fals, arată anchetatorii.

În ceea ce o priveşte pe inculpata Manulea Micu, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că aceasta, în calitate de membru al Secţia de votare 70 Orşova, a întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului şi mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegători, prin înscrierea unor persoane fictive, având CNP – uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora, aparţinând unor alte persoane, urmată de introducerea unui număr corespunzător de buletine de vot, validând, astfel, prezenţa persoanelor menţionate în fals.

Astfel, paginile cuprinse în lista electorală suplimentară au fost completate de inculpata Manuela Micu, cu excepţia paginilor nr. 4, 8, 11 care au fost completate de inculpata Gheorghiţa Burcu.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.