Primul Ford B-MAX de la Craiova, la Basescu

Devenit primul cumparator al SUV-ului Duster produs de Dacia Renault in Romania in 2010, Traian Basescu a tinut sa fie si intaiul posesor al unui Ford B-MAX produs de Ford la Craiova. Astfel, seful statului a cumparat, luni, un model Tehnologic (tot de culoare rosie, ca Duster-ul), despre care a spus, dupa ce a dat “o tura”, ca se pozitioneaza “cu doua-trei clase peste tot ce se produce in Romania”. Presedintele a fost prezent la lansarea oficiala a productiei de serie a modelului de clasa mica Ford B-Max. Potrivit sefului Ford Europe, Stephen Odell, pana la sfarsitul acestui an tinta este de 60.000 unitati, iar in curand uzina va incepe fabricarea noului motor pe benzina, de 1,5 litri, alaturi de cel de 1 litru EcoBoost deja in fabricatie la Craiova. Ford B-Max este produs 45% in Romania, iar pe viitor compania vrea sa ajunga la un nivel de integrare de 60%.

“Am convingerea ca proiectul va fi un succes si, pentru ca nu poti proba altfel decat prin fapte credinta ta, vreau sa va spun ca vreau sa fiu cel care cumpara prima masina care va fi produsa la Ford Craiova”, a spus Basescu, aflat luni la uzina din Craiova, la lansarea oficială a noului model Ford, B-MAX.

Dupa aceasta declaratie, seful Ford Europa i-a inmanat presedintelui cheile primei masini produse la Craiova, iar Traian Basescu i-a aratat acestuia factura cu care a platit. Sefulstatului a urcat apoi in vehicul si a condus aproximativ 30 de metri in incinta uzinei, declarand, la coborare: “Tehnologic, este cu doua-trei clase peste tot ce se produce in Romania”.

“Mi-as dori mult ca, in timp, si aici, la Craiova, plecand de la realitatea pe care Craiova o ofera – o universitate, licee tehnice – sa se dezvolte un centru de excelenta, asa cum Renault a dezvoltat un astfel de centru Titu”, a adaugat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa le multumeasca salariatilor de la Ford Craiova, iar “cu anticipatie, si celor care vor veni pana in 2014, cand uzina va ajunge la circa 6.000 de muncitori”.

“Asa cum am stat si am sprijinit si alte proiecte, cum a fost Dacia Mioveni, voi fi un consecvent sustinator al dezvoltarii acestei capacitati de productie de cel mai inalt nivel”, a mai spus seful statului.

Productia, in linie dreapta

Din 2013, productia de B-MAX ar trebui sa se dubleze, la 120.000 unitati/an, potrivit oficialilor Ford. Peste 90% din masinile produse la Craiova vor lua calea exportului, a anuntat Odell.

Specificatiile noului motor nu au fost anuntate, dar angajatii din uzina spun ca va intra in fabricatie in toamna acestui an, va fi turbo pe benzina si va avea versiuni de putere de 140 CP si 172 CP. Printre echipamentele cu care vor fi dotate versiunile de top ale B-Max se disting: parbriz incalzit, scaune fata incalzite, sistem Start & Stop si senzori de parcare. Ford B-Max are culori inspirate din lumea modei si a fost proiectat sa obtina 5 stele din 5 la testele Euro NCAP. Cea mai economica versiune va consuma in medie 4 litri de motorina/100 km.

Pentru cei care comanda Ford B-Max inainte de 15 septembrie, cand are loc lansarea pentru marele public, Ford va oferi cadou aerul conditionat si instalatia radio cu CD si MP3 – pentru versiunea de baza, Ambiente, care costa 13.400 euro cu TVA.

Primele livrari in Romania vor fi facute in iulie, iar lansarea comerciala, pentru publicul larg, va avea loc in septembrie. Ford si-a propus sa vanda 500 de masini B-Max in acest an in Romania, iar in 2013 circa 2.000 exemplare (2% din productie).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.