Producţia de petrol de şist ar putea duce la creşterea PIB-ului global cu până la 2.700 de miliarde de dolari americani până în 2035

Impactul petrolului de şist la nivel global ar putea revoluţiona piaţa energetică mondială în următorii zeci de ani, contribuind la o scădere semnificativă a preţului petrolului, la creşterea PIB-ului mondial, precum şi la o schimbare geopolitică şi a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol şi gaze, arată o nouă analiză PwC. Raportul Petrolul de şist – următoarea revoluţie energetică examinează scenariile care iau în calcul impactul  creşterii producţiei de petrol de şist asupra preţurilor petrolului la nivel global şi analizează modul în care aceste schimbări pot afecta economia şi industria de petrol şi gaze până în anul 2035.

În sinteză, concluziile sunt următoarele:

• Producţia de petrol de şist are potenţialul de a ajunge la 12% din producţia mondială de petrol, echivalentul a aproape 14 milioane de barili pe zi

• Surplusul de ofertă ar putea reduce cotaţiile internaţionale ale petrolului cu până la 25-40% la orizontul anului 2035 raportat la scenariul de bază al EIA (Energy Information Administration) de 133 de dolari americani pe baril

• Nivelul PIB-ului global ar putea creşte cu aproximativ 2.3% – 3.7% ( $1.7 – 2.7 miliarde raportat la nivelul curent al PIB-ului global)

• Beneficiile reducerii preţului petrolului datorită producţiei petrolului de şist vor varia semnificativ în funcţie de ţară

• Producţia de petrol de şist presupune atât existenţa unor oportunităţi strategice semnificative, cât şi provocări pentru industria de petrol şi gaze şi pentru guverne

“O producţie crescută a petrolului de şist ar duce la o scădere a preţului petrolului la nivel global, fapt ce poate avea un impact major asupra evoluţiei economiei globale, oferind posibilitatea de a realiza o producţie mai mare de petrol, la acelaşi cost. Aceste efecte se pot se pot accentua treptat pe măsură ce producţia de petrol de şist se extinde la nivel mondial, ducând la o creştere a PIB-ului global de aproximativ 2.3% – 3.7% în 2035. Aceasta ar echivala cu adăugarea unei economii de talia celor a Marii Britanii la  PIB-ul global”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC România, într-un comunicat remis redacţiei, pe care îl publicăm integral.

“În orice caz, beneficiile economice determinate de reducerea preţurilor la petrol vor varia semnificativ de la o ţară la alta. În scenariile propuse de noi, marii importatori de combustibil precum India sau Japonia pot avea o creştere a PIB-ului de aproximativ 4% – 7% în 2035, în timp ce Statele Unite, Germania şi Marea Britanie pot adăuga PIB-ului aproximativ 2%-5%. În contrast, marii exportatori precum Rusia şi Orientul Mijlociu pot fi dezavantajaţi pe termen lung în cazul în care nu îşi vor dezvolta la scară largă propriile resurse de petrol de şist”, a adăugat Webster.

Impactul estimat asupra PIB-ului fiecărei ţări, precum şi per ansamblu, la nivel global, este prezentat în tabelul de mai jos.

Modificarea estimată a PIB-ului în anul 2035, conform unui scenariu de scădere cu 25%-40% a preţului la petrol ca urmare a influenţei petrolului de şist

Economie

Impact estimat asupra nivelului PIB-ului în 2035

(% schimbare vs. nivelul de baza în scenariul EIA)

India

4.6 la 7.3

Japonia

4.2 la 6.8

SUA

2.9 la 4.7

Germania

2.5 la 4.7

Marea Britanie

2.0 la 3.3

China

1.9 la 3.0

Brazilia

1.3 la 2.0

 

 

Rusia

-1.2 la -1.8

 

 

Nivel mondial

2.3 la 3.7

Notă: Nu deţinem estimări privind impactul asupra PIB-ului în Orientul Mijlociu, însă modelul sugerează că deteriorarea contului curent al ţărilor din această regiune ar putea fi de aproximativ 4%-7% din PIB-ul înregistrat în 2035, ca urmare a scăderii preţului petrolului în scenariile alternative care includ petrolul de şist.

Sursă: Analiza PwC utilizează Modelul Global Econometric al Institutului Naţional (NiGEM)

Calitatea şi cantitatea bazei resurselor de petrol de şist din afara Statelor Unite sunt puţin înţelese şi generează incertitudine în ceea ce priveşte potenţialul de dezvoltare a petrolului de şist. Studiul PwC subliniază valoarea investiţiei în înţelegerea acestei noi resurse semnificative.

Analiza PwC sugerează faptul că producţia petrolului de şist are potenţialul de a se extinde treptat de la baza curentă cunoscută în Statele Unite, crescând la aproximativ 12% din totalul producţiei totale de petrol până în 2035. Dată fiind relativa lipsă de corelaţie între cererea de petrol şi modificările de preţ, analiza scenariului PwC sugerează faptul că ar putea fi necesară o scădere cu 40% a preţului petrolului (relativă la proiecţia din scenariul EIA) până în 2035, cererea crescând suficient de mult pentru a absorbi oferta suplimentară. Cu toate acestea, scăderea preţului petrolului (relativă la nivelul de bază EIA) ar putea fi restricţionată la aproximativ 25% dacă OPEC şi-ar reduce producţia pentru a compensa creşterea producţiei de petrol de şist.

Oportunităţi şi provocări pentru guverne şi pentru companiile energetice şi clienţii acestora

Raportul ia în calcul şi oportunităţile şi provocările care ar putea apărea pentru actorii implicaţi în industria energetică, incluzând:

• Guvernele ţărilor care importă petrol şi care au potenţial de exploatare a resurselor de petrol de şist vor trebui să înţeleagă câştigul economic care poate apărea de pe urma creării de politici care să încurajeze exploatarea acestui tip de petrol. Aceste iniţiative ar trebui analizate în raport cu obiectivele de mediu la nivel local şi naţional (ex. Decarburare).

• Guvernele ţărilor care se bazează pe exporturile convenţionale de petrol vor trebui să se adapteze la câştiguri mai mici pe termen lung şi/sau să îşi dezvolte propriile resurse neconvenţionale, incluzând petrolul şi gazul de şist.

• Petrolul de şist (alături de gazul de şist) ar putea influenţa dinamica geopolitică contribuind la creşterea independenţei energetice a unor ţări precum Statele Unite sau China (dar şi România) şi reducând influenţa OPEC.

• Companiile de petrol vor trebui să-şi reanalizeze proiectele şi portofoliile curente în raport cu scenariile care cuprind preţuri mai scăzute pentru petrol. De asemenea, va fi necesară ajustarea modelului de business pentru o scară mai redusă a proceselor de producţie, procese care ar deveni mai standardizate în vederea extracţiei petrolului de şist.

• Preţuri reale mai mici decât cele aşteptate pot crea beneficii pe termen lung pentru companii care se bazează în principal pe petrol şi produse conexe (ex. produse petrochimice şi plastic, industria aeronautică, transportatori rutieri, companii automotive, precum şi sectorul LNG (liquefied natural gas – gaz natural lichefiat), dat fiind faptul că preţurile acestuia sunt de multe ori legate de petrol).

“Potenţiala disponibilitate şi accesibilitate a unor resurse semnificative de petrol de şist, precum şi efectul unei producţii crescute asupra  preţului global al petrolului, au implicaţii care se extind mult dincolo de industria petrolului. Petrolul de şist are potenţialul de a reprofila economia globală, contribuind la creşterea nivelului de securitate energetică, creşterea independenţei şi accesibilităţii pe termen lung. Cu toate acestea, beneficiile trebuie să fie contrabalansate prin obiective de mediu mai ample, atât la nivel local, cât şi la nivel global. Schimbările subsecvente în cadrul politicilor şi regimurilor de reglementare vor avea, fără îndoială, efecte răsunătoare asupra producătorilor şi consumatorilor. Implicaţiile creşterii cantităţii de petrol de şist vor fi resimţite de-a lungul lanţului valoric. Alegerile bazate pe unele previziuni pe termen lung care indică o creştere constantă a preţului petrolului ar trebui probabil reanalizate în toate sectoarele conexe”, a concluzionat Webster.

Despre raport:

1. Petrolul de şist, la fel ca şi gazul de şist, reprezintă o resursă obţinută prin forare orizontală şi hidrofractură, sau ‘fracking’. Acest tip de petrol se mai numeşte şi petrol uşor (light tight oil). Bazându-ne pe dovezile deţinute până în prezent, putem spune că resursele de petrol de şist sunt vast răspândite la nivel global, aşa cum se prezintă şi în cadrul raportului.

2. Analiza scenariului PwC porneşte de la o referinţă de bază a proiecţiei realizate de către Energy Information Administration (EIA), care indică faptul că preţul petrolului va creşte la aproximativ $133 pe baril până în anul 2035 (exprimat în termeni reali, ajustaţi pentru inflaţia generală a preţurilor din Statele Unite). Această proiecţie EIA presupune o proiecţie a unei producţii minime de petrol de şist şi o cerere din ce în ce mai crescută din partea Chinei şi a altor economii emergente. Analiza scenariului PwC  sugerează că o creştere a producţiei de petrol de şist ar putea conduce la un preţ real al petrolului de aproximativ $83-100 pe baril în 2035 (cu aproximativ $33-50 mai puţin pe baril comparat cu proiecţia EIA, echivalentul unei scăderi relative a preţului cu aproximativ 25-40%).

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC www.pwc.com/ro, prezentă în 158 de ţări cu aproape 180.000 de specialişti determinaţi să ofere servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea de care au nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.