Profilul viitorului premier

Viitorul premier trebuie să fie proeuropean, proatlantist, loial interesului naţional, să respecte principiile statului de drept, să fie “un politician care să rupă puţin filmul urât în care ne aflăm”, să nu aibă vulnerabilităţi, să fie imbatabil prin ceea ce spune în CV, să fie ales la scrutinul de duminică, să aibă capacitatea de a realiza o majoritate în Parlament şi să dea răspuns, prin programul pe care îl va propune Legislativului, realităţilor economice, sociale, şi nu în ultimul rând politice ale României. Acestea sunt condiţiile pe care, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, trebuie să le îndeplinească noul şef al Executivului.

Şeful statului a prezentat vineri, în ultima sa declaraţie de dinaintea scrutinului de duminică pentru parlamentare, profilul viitorului prim-ministru.

Dacă se va găsi printre politicienii aleşi duminică o persoană care să îndeplinească aceste exigenţe vom vedea săptămâna viitoare.

Precizăm însă că Victor Ponta va rămâne premier interimar până la instalarea viitorului Executiv.

Potrivit Constituţiei, dacă nu va exista un partid (nu alianţă sau uniune de partide) care să obţină 50+1 din voturi în Parlament, preşedintele îi va chema la consultări, pe rând, pe liderii partidelor din viitorul Legislativ (probabil că din partea PNL, PSD şi PC vor dori să vină toţi cei trei copreşedinţi, nu separat), apoi va desemna un premier care să-şi alcătuiască echipa şi să obţină votul Parlamentului.

Dacă primul premier desemnat nu va reuşi să treacă de Legislativ, va fi desemnat un alt prim-ministru, care va avea la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi alcătui Cabinetul. Adică pe la mijlocul lui februarie.

Dacă nici al doilea Guvern nu va primi ok-ul aleşilor din Casa Poporului, preşedintele dizolvă Parlamentul, potrivit Constituţiei. Însă e greu de crezut că deputaţii şi senatorii vor risca să-şi piardă fotoliile abia obţinute şi să reintre într-o campanie costisitoare şi în care nu prea au ce să spună electoratului. 

Băsescu vrea mesaje pe mail de la români

Traian Băsescu a declarat că aşteaptă „ecourile atât din mediul politic, cât şi de la populaţie” în privinţa viitorului prim-ministru, şeful statului transmiţându-le românilor din nou adresa lui de e-mail: traianbasescu@presidency.ro”.

Un premier proeuropean şi proatlantist

Cât priveşte profilul pe care l-a creionat viitorului premier, preşedintele a anunţat că acesta trebuie să fie, în primul rând, un proeuropean şi un proatlantist.

„Sigur, asta nu exclude relaţia cu Rusia sau cu China sau cu India sau cu oricine vreţi, dar domiciliul acestei ţări este în Uniunea Europeană şi în NATO. Aici ne construim şi securitatea, şi prosperitatea. Deci, mi-aş dori ca primul-ministru să aibă un profil proeuropean, proatlantist, pentru că acestea sunt interesele naţionale vitale ale României”, a precizat Traian Băsescu.

Loial interesului naţional şi să respecte statul de drept

„De asemenea, mi-aş dori mult ca acela pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru – dar şi cei pe care partidele mi-i vor propune – să fie o personalitate loială interesului naţional, pe care să-l aşeze deasupra intereselor de partid şi deasupra intereselor de grup, fie ele şi de grup mediatic”, a adăugat şeful statului.

„În sfârşit, aş vrea ca, prin toată activitatea lui, cel care va deveni prim-ministru să fie un om care a susţinut tot timpul respectarea principiilor Constituţiei, a principiilor statului de drept şi a principiilor care funcţionează din punct de vedere politic în Uniunea Europeană. Adică valorile europene să fie un mod de viaţă pentru acest politician care va dori să devină prim-ministru al României”, a enumerat preşedintele următoarele criterii.

Fără vulnerabilităţi

Un alt aspect asupra căruia Traian Băsescu a anunţat că se va opri în desemnare – rugând şi partidele să se orienteze pe aceste criterii – este ca viitorul premier să nu aibă vulnerabilităţi.

„Adică să nu se fi autoprezentat ca fiind ceva şi el să fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în propriul lui CV; să fie un om despre care să ştim tot sau aproape tot, atât cât trebuie să ştim pentru a avea încredere în el. Sigur, nu spune nimeni să ştim detaliile din familia lui, din viaţa lui privată, dar să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre, lucruri ascunse sau minciuni în autodefinirea lui, pentru că aici avem un risc major, când despre un politician nu se ştie tot, mai ales lucruri care crezi că nu ar fi plăcute pentru opinia publică, că nu ţi-ar aduce voturi, acel politician devine şantajabil”, a atras atenţia şeful statului.

Imbatabil prin ce spune în CV

Şi aş vrea să avem un prim-ministru care, prin ceea ce spune în CV-ul lui, să fie imbatabil; să nu fie nici plusuri, nici minusuri în transmiterea către populaţie a adevărurilor despre el. Şi, în sfârşit, aş vrea să fie un politician care să rupă puţin filmul urât în care ne aflăm. Adică să fie un politician care, aflat în fruntea Guvernului, să poată prezenta garanţii că în România nu se vor mai întâmpla derapaje de la statul de drept, abuzuri, orientări neclare, care e direcţia de mers a României – vest, est, Asia”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a explicat şi de ce  ar vrea un prim-ministru care să inspire încredere partenerilor europeni şi partenerilor transatlantici:

„În perioadă de criză – mai ales – încrederea că un guvern respectă valorile democratice este de natură să aducă parteneriat şi solidaritate, iar România are nevoie de solidaritatea şi parteneriatul partenerilor ei. Nu are nevoie de izolare, nu are nevoie de marginalizare, pentru că nu vom ieşi uşor din criza economică. Ar fi extraordinar de bine dacă, prin prezenţa sa, noul prim-ministru ar genera reacţii de genul «în regulă, a fost un episod întâmplător, dar prim-ministrul care a venit acum în fruntea Guvernului României este un om în care putem avea încredere»”, a insistat Traian Băsescu.

Preşedintele a încheiat şirul criteriilor spunând că „acest prim-ministru trebuie să vină dintre cei aleşi în această campanie, trebuie să aibă capacitatea să realizeze o majoritate în Parlament, trebuie să dea răspuns, prin programul pe care îl propune Parlamentului, realităţilor economice şi sociale ale României, dar şi realităţilor politice”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.