PROGNOZA METEO. De Paşti şi 1 Mai va fi mai rece, dar vara – extrem de călduroasă

Vremea de Paşti şi de 1 Mai ar putea fi mai rece decât în mod obişnuit pentru data din calendar, potrivit prognozei meteo care indică precipitaţii mai bogate în aprilie şi mai, dar în iunie vor lipsi în sud, est și sud-est – deci și pe litoral.

Elena Mateescu, directorul executiv al ANM, a anunţat astăzi, de Ziua Mondială a Meteorologiei, că “este încă departe să ne putem pronunţa cum va fi vremea de Paşti şi de 1 Mai, dar având în vedere estimările Centrului European, pentru următoarele două luni de primăvară se anticipează, din punct de vedere al regimului de temperaturi, două luni mai reci decât în mod obişnuit şi cu precipitaţii ceva mai bogate faţă decât ar fi obişnuit în această perioadă”.

”Asta înseamnă că este posibil să avem zile în care temperaturile să înregistreze valori mai coborâte decât data din calendar, dar şi zile în care se înregistrează temperaturi deosebit de ridicate”, a explicat directorul executiv al ANM.

Pentru prima lună din vară, prognoza indică un regim termic apropiat de mediile datei din calendar şi cu ploi mai puţine în partea de sud şi de sud-est a ţării, în special.

Întrebată cum se anunţă vara, Elena Mateescu a spus că „unele centre meteorologice la nivel internaţional estimează, într-adevăr, 2015 ca fiind un posibil an extrem de călduros, aşa cum se anticipa şi acum un an pentru 2014”.

“Şi iată că anul 2014 s-a înscris ca fiind cel mai călduros din şirul de observaţii înregistrate din 1850 şi până în prezent. Chiar şi în România, anul 2014 a fost al patrulea an cel mai călduros din 1961 şi până în prezent, chiar dacă în vara lui 2014 nu am avut acele zile cunoscute cu temperaturi maxime de peste 35 de grade înregistrate mai multe zile consecutiv sau zile cu peste 40 de grade cum am avut în 2012. (…) Deci nu excludem ca 2015 să fie un nou an posibil cel mai călduros”, a adăugat Mateescu.

Prognoza lunară

APRILIE: Temperaturile vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul ţării şi, local, în sud, dar se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în centrul şi nordul ţării şi local în restul teritoriului.

MAI: Temperaturi apropiate de normalul climatologic în sud-est şi, local, în sudul şi vestul ţării. În celelalte regiuni vor fi valori sub mediile multianuale ale perioadei.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile sud-estice şi sudice, unde se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale.

IUNIE: Valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa sub normele multianuale în sudul, sud-estul şi estul teritoriului.

Însă în regiunile centrale şi nordice sunt posibile, local, cantităţi peste aceste norme. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.