Prognoza meteo: Vreme nefiresc de caldă până în martie

Temperaturile de până la 17 grade Celsius înregistrate astăzi în vestul țării vor atinge aceeași valoare în sud în cursul zilei de joi, unde astăzi ating „numai” 11 grade. Este nefiresc de cald pentru această perioadă a anului, cu toate ploile slabe din aproape toată țara.

ANM a realizat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (23 februarie – 8 martie), care arată că o ușoară scădere a temperaturilor la sfârșitul acestei săptămâni va fi urmată de o încălzire până în weekendul următor.

După primele zile din martie vor veni însă temperaturi chiar mai mici decât normele perioadei.

BANAT: Temperaturi de 16 grade mâine, apoi până la începutul lunii martie vor scădea dar tot vor fi peste mediile climatologice, până în prima decadă a lunii martie, când ar putea coborî uşor sub cele specifice. Temperaturile nocturne vor începe să scadă din 26 februarie iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză vor fi preponderent negative.

În această săptămână va ploua aproape în fiecare zi, mai intens în 25 şi de 26 februarie. Condiţii de precipitaţii vor fi şi săptămâna viitoare, dar pe spaţii mai mici. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar în ultimele zile, posibil, trecător, şi lapoviţă sau ninsoare.

CRIŞANA: Astăzi vor fi 11 grade iar în următoarele două zile temperaturile vor atinge, la prânz, 15…16 grade media regională. În 26 februarie valorile termice vor scădea spre normele climatologice, având tendinţa de a le depăşi până în 4 martie, apoi de a fi puţin mai coborâte. Temperaturile minime vor scădea din dimineaţa zilei de vineri, 27 februarie, pentru ca spre sfârşitul celei de a doua săptămâni mediile să devină negative.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în aproape toate zilele, iar în 25 şi 26 februarie ploile vor fi în general moderate cantitativ. Este posibil ca spre sfârşitul intervalului, trecător şi pe spaţii mici, să apară şi lapoviţă sau ninsoare slabă.

TRANSILVANIA: Până în 4 martie va fi mai cald decât normele specifice perioadei, cu 15 grade în cea mai caldă zi, 24 februarie, și 1…2 grade noaptea. În weekendul săptămânii viitoare însă vor fi doar 4…5 grade ziua și -4 grade noaptea, mai rece decât ar fi normal.

Ploile vor fi mai frecvente în 25 şi de 26 februarie. În rest, chiar dacă precipitaţii pot să apară în aproape fiecare zi, acestea vor fi slabe şi pe spaţii mai mici, predominant ploi.

MARAMUREŞ: În primele 3 zile vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi care mâine şi miercuri la prânz vor fi de 14 grade. În 26 februarie, temperaturile vor scădea, dar până în 5 martie vor rămâne mai ridicate decât normele climatologice. După aceea vor coborî sub aceste norme, la doar 6 grade. Vor scădea şi temperaturile nocturne, de la medii de 2…3 grade la începutul intervalului, până la doar -3…-2 grade spre final.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în aproape fiecare zi, dar acestea vor fi mai intense în 25 şi de 26 februarie. Vor fi sub formă de ploaie până aproape de finalul celei de a doua săptămâni, pentru ca în ultimele zile să apară condiţii şi de lapoviţă sau ninsoare.

MOLDOVA: Până în 4 martie, valorile termice se menţin peste normele climatologice specifice perioadei, în jurul a 9 grade Celsius, în weekendul următor temperaturile vor scădea, posibil chiar sub mediile multianuale. Noaptea vor fi temperaturi pozitive inclusiv în primele zile de primăvară, însă din 5 martie vor coborî sub pragul îngheţului.

Vor cădea ploi în aproape fiecare zi, până spre sfârşitul interalului, apoi, trecător şi pe arii restrânse, posibil şi lapoviţă şi ninsoare.

DOBROGEA: Până spre sfârşitul intervalului vremea va fi caldă pentru această perioadă – între 9 şi 12 grade ziua -, apoi vor deveni normale pentru data calendaristică. Temperaturile minime se menţin pozitive pe întreg intervalul de prognoză, cele mai ridicate – în primele zile – fiind în jur de 5 grade, iar cele mai mici – în ultimele zile din interval -, de aproximativ 1 grad.

Trecător va ploua slab, aproape în fiecare zi, mai ales în această săptămână.

MUNTENIA: Până în 4 martie vor fi temperaturi între 9 şi 13 grade ziua şi între 1 şi 5 grade noaptea. După aceea, valorile pot ajunge la sfârşitul celei de a doua săptămâni uşor sub normalul perioadei. Maximele rămân pozitive, dar minimele vor tinde spre medii de -2 grade.

Precipitaţiile vor fi mai frecvente în această săptămână, iar în 25 februarie, pe arii restrânse, cantităţile de apă acumulate vor fi mai importante. Vor fi ploi, iar spre sfârşitul intervalului, izolat, poate apărea trecător şi lapoviţa.

OLTENIA: Temperaturile vor depăşi 10 grade Celsius, în medie, aproape în fiecare zi. Din 5 martie însă, vremea se răceşte, astfel că media maximelor se va apropia de 6 grade. Regimul termic nocturn va fi în scădere începând cu dimineaţa zilei de 27 februarie, iar ultimele zile din interval vor aduce chiar minime negative, cu medii în jurul a – 2 grade.

Va ploua în majoritatea zilelor, în prima săptămână pe arii extinse (miercuri, 25 februarie, posibil important cantitativ) apoi pe spaţii mai mici şi slab. În ultimele zile de prognoză, izolat pot să apară fulguieli.

LA MUNTE: În primele zile vor fi temperaturi mult mai ridicate decât mediile climatologice, apoi vor scădea treptat spre valori mai mici decât normalul perioadei, astfel că spre sfârşitul celei de a doua săptămâni vor fi -2 grade ziua şi -8 grade noaptea.

Vor cădea precipitaţii mixte pe arii extinse în prima săptămână şi local în cea de a doua. Spre sfârşitul intervalului vor fi mai ales ninsori.

Dați click pe Prognoza 23 februarie – 8 martie pentru a vedea temperaturile în fiecare zi și noapte din toate zonele țării. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.