Protest al rezerviștilor și revoluţionarilor împotriva CCR la Universitate, dar și miting anti Ponta în Piața Victoriei

Aproximativ 150 de persoane, cadre militare în rezervă, foşti revoluţionari şi pensionari, au protestat, marţi, în faţa Curţii Constituţionale a României (CCR) în aşteptarea deciziei judecătorilor privind referendumul din 29 iulie, iar după aflarea verdictului, care îl reconfirmă pe Traian Băsescu președintele României, s-au mutat în Piața Universității, unde s-au mai adunat câteva sute. În Piața Victoriei, câteva zeci de manifestanți s-au strâns pentru a protesta împotriva premierului Victor Ponta. Ei se află pe trotuarul de lângă Muzeul Antipa, în fața sediului Guvernului, unde îi reamintesc lui Ponta despre plagiat.

Protestatarii anti Băsescu poartă pancarte, scandează lozinci şi cer “demiterea judecătorilor politici din cadrul CCR”, exprimându-şi neîncrederea în aceştia.

Preşedintele Asociaţiei Luptătorilor Răniţilor şi Urmaşii Eroilor “Braşov-Decembrie 1989”, Dorin Lazăr Maior, a anunțat declanşarea protestelor în toată ţara, însă doar câteva sute de oameni au venit la Universitate, în ciuda scandărilor ”Cu noi, cu noi/Veniți și voi!”.

El a mai precizat că Blocul Naţional al Revoluţionarilor a făcut o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu în 16 puncte în care îl acuză pe acesta, între altele, de trădare naţională şi de subminare a economiei naţionale.

Dacă protestul din fața sediului CCR a fost autorizat pentru orele 9.00-14.00, cel din Piața Universității nu are nevoie de hârtie de la Primăria Capitalei.

Piața Universității, anti Băsescu

Pe seară, numărul protestatarilor a ajuns la circa 500, ei reluându-și locul pe esplanada Teatrului Național. ”Afară, afară, cu javrele din țară!”, ”Jos cu dictatorul!”, ”Jos Băsescu!” s-a scandat, iar revoluționarul care l-a urmărit pe Băsescu în țară la toate mitingurile electorale pentru referendum s-a suit pe palaria lui Caragiale din grupul statuar de la Universitate și a fluturat neîncetat steagul tricolor, așa cum a procedat începând din ianuarie. Este nemulțunit că nu își mai primește indemnizația de revoluționar, deși Ponta a pregătit o Hotărâre de Guvern privind reluarea plăților, pe care o amână de mai bine de o lună.

Unii dintre protestatari flutură și ei steaguri găurite şi poartă bannere pe care scria “Cerem demisia/demiterea judecătorilor politruci de la Curtea Constituţională”, “Băse, ţi-a venit ziua, Ponta, nu te bucura”, Ne vrem ţara înapoi”, “Ruşine CCR/Jos dictatura”, “Ruşine DNA/Jos Băsescu”, “Luptătorii veterani din decembrie 1989, «apărătorii Constituţiei»”, “Nimeni nu e mai presus de votul nostru”, “Europa, România a ales”, “Vrem dreptate, o justiţie dreaptă”, “Marinare, nu uita, puşcăria-i casa ta”, “Vrem altfel de preşedinte”, “Băsescu suspendat ca Saddam Hussein”.

La ora 21.30, numărul protestatarilor a ajuns la circa 900 – 1.000. Ei au culcat gardurile de la marginea trotuarului și au ocupat carosabilul pe B-dul Nicolae Bălcescu. Traficul rutier în zonă a fost deviat, iar jandarmii s-au aşezat în dispozitiv,  fără însă a interveni.

Manifestanţii au anunţat că nu vor rămne peste noapte, dar că vor veni în fiecare zi pentru a continua protestul. La ora 23.30 au plecat.

Piața Victoriei, anti Ponta

Câteva zeci de manifestanți s-au strâns însă și în fața sediului Guvernului, pe trotuarul de lângă Muzeul Antipa, pentru a protesta împotriva premierului Victor Ponta.

Ei se adună in fiecare seară din data de 2 iulie ”Apărăm DNA, apărăm Justiția”, ”Băsescu, unul împotriva tuturor netrebnicilor”, ”Macovei, Macovei”, ”Ponta, demisia!”.

Câțiva sunt îmbrăcați în costum de marinar, cei mai mulți râd și cântă, iar pe pancartele purtate se amintește, invariabil, despre ”Ponta copy-paste”.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.