Aşa cum anunţau încă de ieri, transportatorii protestează, vineri, pe Centura Caransebeş, împotriva taxei de tranzit a oraşului impusă de Primăria Caransebeş. Amintim că şoseaua de centură este închisă circulaţiei de la jumătatea lunii mai, pentru reparaţii, dar a fost abandonată la scurt timp de constructori. În tot acest timp, transportatorii de marfă şi de persoane sunt jecmăniţi de autorităţile locale. Protestatarii s-au adunat într-o parcare din zonă, acum plină de camioane, potrivit secretarului general al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR). Ei aşteaptă şi alte persoane să vină să se solidarizeze cu ei.
ora 14.00: Protestatarii au învins. Reprezentantul CNR, al APTE 2002, al CNADNR – şef Secţie Drumuri Naţionale Caransebeş şi primarul Caransebeşului au semnat un proces-verbal în care au stabilit două variante de traversare a oraşului fără ca transportatorii să plătească taxă. Documentul va fi înaintat directorului general al CNADNR, Mircea Pop, pentru a fi avizat în cursul săptămânii viitoare. Până atunci, conflictul rămâne deschis.
Imagini de la protest pot fi vizualizate AICI.
Camioanele protestatarilor se află pe drumul european E70, înainte de intrarea în municipiul Caransebeş, la sensul giratoriu.
ora 10.00: Transportatorii s-au adunat înainte de ora 9.00, iar acum amplasează pe camioane ultimele bannere. Potrivit lui Mayer Siegfried, camioanele vor porni în curând de la sensul giratoriu, într-un marş pe Centura Caransebeş, către Haţeg.
“Dorim să aducem cât mai mare vizibilitate acestui protest, deoarece taxa de tranzit este total ilegală şi inoportună. În viziunea noastră, este o aberaţie care trebuie eliminată, iar CNADNR trebuie să intervină în acest sens şi să discute cu autorităţile locale din Caransebeş, mai ales că şoseaua de centură nu va fi curând redată circulaţie. La nici un an de la deschiderea traficului – deşi lucrările nu au fost recepţionate – şoseaua se surpă”, ne-a declarat Mayer Siegfried, secretarul general al CNR.
“Implementarea taxei contravine flagrant Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană privind libera circulaţie pe drumurile europene, fără restricţii şi taxe artificiale. Taxa este introdusă pe o arteră de interes european fără să existe o rută ocolitoare de acelaşi rang, cu aceleaşi condiţii de tranzit, care să nu provoace cheltuieli nejustificate transportatorilor de marfă. De când a fost instituită, taxa de tranzit a oraşului Caransebeş cauzează serioase pierderi materiale transportatorilor români şi străini”, ne-a precizat reprezentantul CNR.
Iniţial, CNADNR anunţase că varianta ocolitoare a municipiului va fi redeschisă traficului începând cu 1 august, dar în urmă cu 3 zile a dat o grea lovitură transportatorilor: lucrările se vor prelungi cu două luni, până la sfârşitul lui septembrie. Cel mai grav este însă faptul că şantierul este părăsit de mai mult timp şi nici vorbă de reparaţii.
Magda SEVERIN
Transportatorii trebuie sa se faca auziti si sa blocheze intrarea in Caransebes dinspre Lugoj si sa nu plece pana ce tranzitarea Caransebesului nu va fi libera fara nici o taxa. Transportatori nu cedati pana ce nu va sunt rezolvate cerintele !!!
Taxa din Caransebes se plateste in continuare, azi 03.08.2013 politia locala din Caransebes incasa taxa !
Procesul-verbal a fost încheiat, dar va intra în vigoare abia de săptămâna viitoare, după ce va fi avizat de şeful CNADNR, Mircea Pop.
https://www.ziuacargo.ro/stiri/siguranta-rutiera-stiri/transportatorii-au-invins-vor-putea-traversa-fara-taxa-caransebesul-pe-2-trasee-tir-urile-vor-fi-permise-pe-centura
Oricum, conflictul este considerat deschis până la soluţionarea lui şi pe teren, nu doar pe hârtie.