Protest la Guvern: “Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”

Circa 1.000 de protestatari s-au strâns duminică la ora 17.00 la fântâna de la Universitate din Bucureşti şi au mărşăluit până în Piaţa Victoriei, la Guvern, unde au blocat circulaţia şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, deşi motivul iniţial al ieşirii lor în stradă a fost altul: modificările Codului Penal, prin care parlamentarii îşi vor dobândi superimunitatea, precum şi intenţia de aprobare a  Legii amnistiei şi graţierii, care îi va salva de închisoare pe Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Dragnea şi pe alţi puşcăriabili. Demonstranţii, în majoritate tineri, au scandat: “De Crăciun şi Revelion, fără Ponta şi Chevron!”, “Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”, “Jos Guvernul trădător!”, “Demisia!”, “Uniţi, salvăm toată România!”.  

Tinerii au fost mobilizaţi de pe contul de Facebook “Uniţi Salvăm”, care a coordonat manifestaţiile anti Roşia Montană. Acum, evenimentul s-a intitulat “Protest împotriva puşlamalelor din Parlament”.

Demonstranţii au venit cu steaguri şi pancarte cu mesajele “Parlament penal, fugi de tribunal?”, “Parlamentarii României, teroriştii democraţiei”, “Până vă treziţi, noi luptăm pentru voi”, “Superimunitate? No shit!”, “Eror 404 democracy not found”, “Parlament penal + Guvern corupt = stat vândut”, “România, frumoasa adormită”, “Rusine!” şi “Nu vă atingeţi de SRI, sunt singurii care ne ascultă”.

“Politicienii, pentru o corporaţie, bat oameni nevinovaţi”, scria pe o altă pancartă ce făcea referire la reprimarea volentă a localnicilor din Pungeşti care nu sunt de acord cu amplasarea de către Chevron a primei sonde pentru explorarea gazelor de şist.

Au apărut şi scandări antiprezidenţiale şi asemănătoare celor din ianuarie 2012, gen “Toate partidele, aceeaşi mizerie”, “Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu!”. Între cei aflaţi în piaţă au început la un moment dat dispute pe tema motivelor care i-a scos în stradă.

În jurul orei 18.00, tinerii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au reuşit să treacă de cordoanele pe care forţele de ordine le făcuseră spre Calea Victoriei. Cu toţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei, blocând circulaţia pe această arteră principală a centrului Capitalei. Ajunşi în faţa Guvernului, ei s-au instalat pe carosabil, intrând printre maşini până când au confiscat tot spaţiul.

Război şi cu presa

Unii protestatari au scuipat pe o masina a Antena 3, iar la acest canal de televiziune fondat de Dan Voiculescu, moderatorul emisiunii ce se difuza în acel moment, Radu Tudor, a anunţat că maşina a fost şi lovită de unul dintre cei cu portavoce, motiv pentru care va fi dat în judecată de Antena 3.

Însă cei cu portavoce au fost mai mulţi şi au scandat împotriva întregii mass-media, fără deosebire: “Presa română, plină de minciună!”, “Să vină presa, să-i scoatem lesa!”.

Gaze lacrimogene

Manifestanţii au încercat apoi să forţeze cordonul de jandarmi din faţa sediului Executivului, dar aceştia au răspuns cu gaze lacrimogene. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat pentru Digi24 că în grupul iniţial de protestatari s-au infiltrat membri ai facţiunii Peluza Sud a galeriei echipei Steaua Bucureşti, care au provocat forţele de ordine aruncând cu diverse obiecte înspre jandarmi.

Enache a precizat că 4 protestatari au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei solicitând îngrijiri medicale, astfel că a fost condus de jandarmi la Spitalul Floreasca.

După apariţia membrilor galeriei de fotbal protestul ar fi putut risca să degenereze la fel ca în ianuarie 2012, când ultraşii au devastat zona Universităţii până la Unirea.

Însă demonstranţii ieşiţi iniţial în stradă au reuşit să se detaşeze de ei. Unii au considerat că protestul lor capătă altă turnură. Cert este că au fost două episoade în care jandarmii au folosit gaze lacrimogene, argumentând că au fost provocaţi.

Protestul a durat cam o oră, iar la 20.00 se mai aflau în piaţă circa 200 de manifestanţi, care după puţin timp au plecat şi ei spre metrou sau staşia RATB, rebegiţi de frig.

Magda SEVERIN

Foto: Hotnews – dă click pentru a vizualiza toată GALERIA, dar şi IMAGINI VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.