UPDATE! Protest la Universitate împotriva Senatului care l-a salvat pe Șova de arest

Circa 200 de persoane au venit în această seară la fântâna de la Piața Universității pentru a protesta împotriva votului dat astăzi de Senat pentru salvarea lui Dan Șova de arestul preventiv.

Protestatarii sunt însă revoltați și de faptul că senatorii s-au erijat în procurori și i-au dat NUP (neînceperea urmăririi penale) lui Varujan Vosganian, prin votul din 12 februarie.

Este o demonstrație spontană, neanunțată la Primărie, astfel că au sosit forțe de ordine în număr mai mare.

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și sunt de toate vârstele, dar în număr mai mare tineri.

“Milităm pentru menținerea imunității doar pentru declarații politice. Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori! Ne vedem astăzi la ora 18 în Piața Universității din București! Dan Șova a rămas cu imunitate! Parlamentarii continuă să își bată joc de popor și de justitie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am iesit în noiembrie!”, se arată în anunțul postat pe Facebook.

Manifestanții afișează cartoane pe care au scris “DNA să vină să vă ia! Şova + Vosganian”, „Eu nu Șovăiesc”, „Nu Șovăm, vrem dreptate!”, ”Nu fugi de tribunal, Parlament penal!”.

Protestatarii scandează și unele mesaje precum “Parlament penal, marș la Tribunal”, “Hoții”. „DNA curăță politica!”, “Vrem dreptate!”, “Fără imunitate!”, “Nu şovăim!”, “Dan ş-o va lua!”.

protest-universitate

„Parlamentul s-a transformat într-o instanță de judecată care îi protejează pe deputați și senatori indiferent dacă sunt din PSD sau PNL”, reclamă unul dintre demonstranți reporterului Realitatea TV.

Ambasadele străine reacționează

Blocarea actului de justiție astăzi în Senat a fost criticat de Ambasada Olandei, dar și de ambasadorul SUA abia instalat de câteva zile la București. Ambele ambasade spun că oamenii sunt egali în fața legii iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane şi că trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii.

La rândul său, ambasada Marii Britanii a precizat că monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în privința imunității parlamentare.

CE: Așteptăm o implementare substanţială a recomandărilor MCV

Comisia Europeană aşteaptă „o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor din raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, raport care a notat că „deciziilor din Parlament la cererile justiţiei par să le lipsească criteriile obiective”.

În raportul MCV din 28 ianuarie se arată că “au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor”.

Documentul notează că anul procurorii DNA au cerut Parlamentului să aprobe arestarea preventivă a 8 deputaţi şi a unui senator acuzaţi de corupţie, însă jumătate au fost respinse de Camera Deputaţilor iar Senatul l-a salvat pe corupt.

Totodată, în 2014 au fost formulate 12 cereri de autorizare pentru cercetarea unui ministru şi a 11 foşti miniştri. Camera Deputaţilor a primit două cereri și a respins una.

Iohannis, pe Facebook de la Peleș

Aflat împreună cu soția la un eveniment la Palatul Peleș (ziua de naștere a principesei Margareta), președintele Klaus Iohannis a reacționat și el într-un final, pe Facebook, la ora 18.00, după ce oamenii ieșiseră deja în stradă de aproape 3 ore:

“Într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui sa confere nimănui imunitate în fața justiției. Parlamentul nu se poate erija în instanță. Justiția este singura în măsură să-și spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumția de nevinovăție. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce privește integritatea, capabil să răspundă prompt și corect la cererile justiției, poate recăpăta încrederea cetățenilor”.

Băsescu: Tăriceanu trebuie judecat pentru abuz în funcție

Fostul președinte Traian Băsescu și-a luat îndreptat atacul exclusiv asupra lui Tăriceanu, președintele Senatului și al doilea om în stat:

„Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu a făcut astăzi, în cazul Şova, un grav abuz în serviciu, încălcînd Constituţia României şi decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.

Această slugă a lui Victor Viorel Ponta trebuie să ajungă urgent în faţa justiţiei”. 

Magda SEVERIN

Sursă foto: dcnews.ro, hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.