Protest spontan la Dacia: 5.000 de angajaţi au oprit lucrul

Peste 5.000 de angajaţi ai uzinelor Dacia Mioveni au întrerupt lucrul, miercuri dimineaţă la ora 9.00, şi protestează în curtea societăţii, solicitând creşteri salariale de 25% şi încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, pe marginea căruia se poartă negocieri de mai bine de o lună şi ar trebui semnat la 31 martie. Protestul a început la Secţia Vopsitorie şi curând s-a extins şi la celelalte secţii. Muncitorii au ieşit în curtea interioară, unde presa nu are acces, dar ulterior s-au deplasat la gardul uzinei, lângă poarta principală, pentru a vorbi cu jurnaliştii.

La protest participă salariaţi din primul schimb, de la mai multe secţii ale uzinei de la Mioveni.

“În acest moment se desfăşoară negocieri legate de prevederile contractului colectiv de muncă, legate şi de partea salarială. Negocierile sunt în curs. (…) În această dimineaţă, o parte dintre angajaţi au oprit lucrul şi sunt într-un protest spontan. Au cereri legate de contractul colectiv de muncă, dar şi de partea salarială”, a declarat directorul de comunicare al Dacia, Anca Oreviceanu, la un post de televiziune naţional.

Principala revendicare este creşterea salarială de 25%, solicitată de sindicalişti, în timp ce conducerea uzinei vrea să le acorde numai 5%.

Statisticile ACEA relevă că numărul înmatriculărilor Dacia în ţările UE au crescut cu peste 12%, la 40.200 de unităţi, în primele două luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.