Proteste masive în 9 mai pentru salvarea pădurilor

Mai multe organizații românești, ONG-uri și asociații, au început astăzi, cu sprijinul unor organizații internaționale, o campanie pentru salvarea padurilor din Romania, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa.

Campania va continua cu proteste masive anunțate pentru data de 9 mai in mai multe orașe din țară și de peste hotare”, anunță Asociatia Agora for Life, în comunicatul remis redacției și pe care îl redăm integral:

„250.000 ha din 322.000 ha păduri virgine existente în Europa (78%) se află în România, casa mai multor mamifere mari decât toate celelalte state europene combinate, cu excepția Rusiei, conform EIA și Greenpeace.

Videoclipul realizat de un ONG din SUA (Environmental Investigation Agency), a expus o companie austriacă (Holzindustrie Schweighofer) o companie dominanta pe piata produselor din lemn în România și a declanșat această campanie.

În acest film, oficialii companiei austriece, într-un mod foarte explicit, au acceptat de bună voie și cu bună știință lemn taiat ilegal și au incurajat tăierea suplimentară printr-un sistem de bonus, oferita de un investigator EIA sub acoperire EIA pozând drept investitor străin.

Defrișarea masivă s-a accelerat în mod dramatic în România între anii 2000 și 2011, perioadă care coincide cu începerea activitatii celor trei companii austriece din domeniul prelucrarii produselor din lemn: Holzindustrie Schweighofer, Egger și Kronospan.

Modelul de afaceri al acestor societăți, în special Schweighofer, a avut un impact devastator asupra comunităților locale, tradițiilor și mediului,aceasta ignorand total conceptul de “dezvoltare durabilă”. Acest lucru a dus la o aproximativ de 50.000 de locuri de muncă pierdute în economia locală până acum.

În ultimii 25 de ani, 400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, producând o paguba estimată la 5 miliarde de euro. În fiecare oră, în România, dispar 3 ha de pădure (conform unui raport Greenpeace România).

Organizațiile non-guvernamentale și asociațiile românești au hotarât să pună capăt acestui ecocid. Campania a început astăzi în mai multe orașe din Europa și Canada: Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, Munchen, Madrid, Montreal, Toronto, București și Timișoara.

În dimineața aceasta reprezentanții mai multor organizații au înmânat scrisori deschise reprezentaților ambasadelor sau consulatelor Austriei in orașele mai sus-menționate, Reprezentanței Permanente a Austriei la UE, Ministerului Integrarii si Afacerilor Externe de la Viena.

Semnatarii scrisorii își exprimă îngrijorarea față de practicile ilegale și imorale ale Holzindustrie Schweighofer, precum si nemultumirea fata de sprijinul acordat de către Ambasada Austriei la Bucuresti , acestei companii.

În același timp, au fost trimise scrisori și emailuri către mai mulți dintre clienții Holzindustrie Schweighofer, informându-i ca prin menținerea relațiilor cu firma austriacă devin părtași indirecți la distrugerea comunităților românești, a modului de viață tradițional, părtași la pierderea a mii de locuri de muncă, precum și la defrișări masive.

Campania va continua cu proteste masive anunțate pentru data de 9 mai in mai multe orașe din țară și de peste hotare, astfel: București, Alba-Iulia, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Focșani, Iasi, Ploiești, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Vaslui, Constanța și Londra, Paris, Madrid, Montreal, Viena”. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.